Світ 25 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Спалах холери в Ємені, міжнародний спір навколо островів Чагос, смертельне ДТП у Пакистані, зачистка «Тори-Бори» в Афганістані, вибори в Албанії, бої на Голанських висотах у Сирії, битва за Ракку та багато іншого.

Африка:

– Генеральна Асамблея ООН підтримала пропозицію Маврикію та спрямувала до Міжнародного суду ООН справу про належність островів Чагос. За спрямування справи до суду ООН проголосували 94 країни, 15 виступили проти. На ці території претендують Маврикій та Велика Британія. Це архіпелаг, який складається з семи атолів та розташований в Індійському океані. Нині територія перебуває під фактичним контролем Британії. Втім, Маврикій вважає ці острови своїми та частиною Зовнішніх островів Маврикію. Маврикій звинувачує Лондон в тому, що британська влада порушила міжнародне право, коли відділила архіпелаг Чагос від Маврикію перед тим, як дати країні незалежність у 1968 році. Після цього, всі люди з островів були виселені, а там побудували американську військово-морську базу у 1980-х роках. Вона й нині розташована там, а США мають договір оренди островів аж до 2036 року. Раніше, у 2015 році Верховний суд Лондона не дозволив колишнім мешканцям островів Чагос повернутися до них після майже 40 років вигнання.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп звинуватив свого попередника Барака Обаму у «бездіяльності» у справі про втручання російських спецслужб у вибори президента США. За його словами, Обама знав про наміри РФ втрутитися у вибори ще у серпні 2016 року, втім він нічого не зробив. А нинішнє розслідування зв’язків команди Трампа з Росією він називає «полюванням на відьом».

– У Колумбії восьмеро людей затримані за підозрою в причетності до вибуху в Боготі, який стався 17 червня та забрав життя трьох людей. Бомба спрацювала у торговому центрі «Сентро Андіно». Поліція й досі з’ясовує, хто був організатором теракту.

Азія:

– Понад 140 людей загинули в результаті аварії бензовозу в Пакистані. ДТП сталося у місті Бахавалпур. Машина впала та загорілася, після чого вибухнула. Більшість людей загинули внаслідок опіків. Десятки – перебувають у лікарні. Також згоріло шість автомобілів та 12 мотоциклів. Бензовоз перевозив 25 тисяч літрів бензину з Карачі до Лахора.

– Сили безпеки Афганістану зачистили від терористів «Ісламської держави» печерний комплекс «Тора-Бора» в провінції Нангархар на південному сході країни. Ця система бункерів та печер відома тим, що у ній у кінці 2001 року переховувався лідер «Аль-Каїди» Усама бін Ладен. Збудували цей комплекс у 1980-х роках за підтримки ЦРУ США та пакистанських спецслужб. Він слугував форпостом для моджахедів, які воювали проти СРСР.

Європа:

– Вже понад 60 багатоповерхових будинків у Великій Британії. Загалом, не пройшли пожежну інспекцію будинки у 25 районах в Англії. Інспекцію організували після масштабної пожежі у 24-поверховому будинку «Grenfell Tower» у Лондоні, яка забрала життя 79 осіб.

– В Албанії проходять парламентські вибори. Громадяни обирають депутатів албанських Народних зборів – однопалатного парламенту країни. Голосування проходить у напружених умовах. Основна боротьба розгорнулася між керівною Албанською соціалістичною партією на чолі з прем’єр-міністром Еді Рамою та опозиційною Демократичною партією Албанії. Прем’єр виступає за зближення з ЄС та заявляє про проведення успішних реформ. Втім, опозиція називає реформи «фарсом» та вже кілька місяців бойкотує роботу парламенту, вимагаючи відставки уряду. Вони також заявили, що на парламентських виборах уряд намагатиметься підтасувати результати голосування. Основною вимогою опозиціонерів було формування технічного уряду до проведення виборів. У травні опозиція та влада уклали компромісну угоду за посередництва ЄС та США, за якою вибори перенесли на тиждень.

– У Великій Британії внаслідок кібератаки на парламент зламали понад 90 скриньок електронної пошти. Про це повідомили в МВС країни.

Близький Схід:

– Кількість інфікованих холерою в Ємені зросла до 200 тисяч осіб. Про це повідомляють в ООН. Протягом останніх місяців 1300 людей померли від епідемії. 25% від загиблих – діти. У спільній заяві ВООЗ та ЮНІСЕФ повідомили, що це найбільший у світі спалах холери за останні роки. Холера – це гостра кишкова інфекція, яка уражає травну систему людини. Зараження відбувається через брудну воду та їжу, а також забруднені водоймища. Також холерні віруси можуть переноситися мухами. Спалах епідемії в Ємені став можливим через зруйновану систему водопостачання. Її знищили внаслідок авіаударів саудівської авіації. За даними ООН, сьогоднішня ситуація в Ємені – це найбільша гуманітарна катастрофа у світі.

– Сирійська армія відбила масштабний наступ терористів «Аль-Каїди» та їх союзників на позиції сирійських військ у регіоні Аль-Кунейтра поблизу Голанських висот. Бойовикам вдалося захопили частину міста Аль-Баас, втім урядові сили відбили все назад. Однак ізраїльська авіація знову завдала повітряних ударів по позиціях урядових сил, після чого терористи запустили другий наступ. Свою операцію вони назвали «Шлях на Дамаск». Регіон Аль-Кунейтра – гірський район на заході провінції Дамаск, що межує з окупованими Ізраїлем Голанськими висотами. Останні зараз контролюються терористами «Фронту Ан-Нусра» (сирійське відділення «Аль-Каїди»).

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» квартал Аль-Кадісійя на заході міста Ракка. Тривають бої за квартал Аль-Хаттін на сході. Також курдам вдалося повністю оточити Ракку, перекривши останню трасу для відходу бойовиків з міста на південь. Битва за місто Ракка триває вже три тижні. Наступальна операція в регіоні тривала з листопада 2016 року. Ракка є де-факто «столицею» терористів «ІД» в Сирії.

– Щонайменше 12 людей загинули в результаті теракту в західному Мосулі в Іраку. Смертник підірвав себе серед натовпу цивільних, яких іракські військові виводили з міста через «гуманітарний коридор». Відповідальність за вибух взяла на себе «Ісламська держава».


На фото: інфіковані холерою діти в одній з імпровізованих лікарень ООН у Сані в Ємені

Автор