Суд Чехії збільшив термін ув’язнення білорусу, який воював проти України на Донбасі (фото)

Суд Чехії збільшили термін ув’язнення білорусу, який воював проти України на Донбасі. Про це інформує Мілітарний.

Чеський інформаційний ресурс ČT24 повідомляє, що Вищий суд у Празі збільшив термін ув’язнення білорусу, який воював проти України у лавах незаконних збройних формувань на Донбасі.

Суд визнав тероризмом участь білоруса Олексія Фадєєва у бойових діях на сході України на боці бойовиків, та збільшив вирок його покарання з 4,5 до 21 року за ґратами.

Інформацію підтвердив посол України в Чехії Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook.

Засуджений білорус Олексій Фадєєв. Фото: idnes.cz

У вересні минулого року празький суд засудив до 4,5 років ув’язнення громадянина Білорусі Олексія Фадєєва, який легально живе у Чехії, за участь у бойових діях на Донбасі.

Оголошуючи рішення, суд заявив, що звинувачення не довело в його діях “тероризм” а лише “участь в організованому злочинному угрупованні”.

“Я тоді також висловив сподівання, що апеляційна інстанція змінить вирок на більш жорсткий. Так і сталося. Сьогодні Найвищий суд Праги змінив кваліфікацію злочинів А.Фадєєва на “тероризм”, та ще й у складі організованого злочинного угруповання, і присудив йому 21 рік позбавлення волі”, – написав Перебийніс.

Засуджений Фадєєв раніше повідомив, що знайомий із громадянином Чехії, колишнім військовослужбовцем Еріком Ешту, який теж раніше був обвинувачений у тероризмі через його участь у боях проти України на Донбасі, але який був засуджений умовно за службу в “іноземних збройних силах” і позбавлений чеського військового звання.

За словами Фадєєва, Ешту допомагав йому дістатися в Україну і відтак зустрічався з ним у Донецьку. Ешту був викликаний на нинішній суд як свідок, але відмовився свідчити, бо ці свідчення могли б бути використані і проти нього самого.

Нагадуємо, що засуджений найманець з Чехії, вибачився перед Україною і побажав відновлення територіальної цілісності.

Чех Павел Кафка (зліва), засуджений за участь у війні на Донбасі. Фото: Посол Євген Перебийніс/Facebook

Громадянин Чехії Павел Кафка, якого у грудні 2020 року засудили до трьох років ув’язнення за участь у війні на Донбасі, написав до українського посольства листа, в якому попросив пробачення за свої дії й побажав Україні відновлення територіальної цілісності.

Джерело