План вакцинації населення від COVID-19 в країні провалений

Провальна кампанія з вакцинації свідчить про ставлення «слуг» до здоров’я і життя народу.

Штам коронавірусної інфекції «Дельта» набирає обертів у світі. Як свідчить практика, цей штам неминуче (через декілька тижнів-місяців) прийде до України. Цей вірус є небезпечнішим, швидше розповсюджується, тобто більш заразний. З іншого боку, іноземний досвід свідчить, що вакцинація забезпечує захист від цього виду штаму.

Відомо, що в Україні МОЗ запустив 5-й етап вакцинації: з 21 липня отримати щеплення зможе кожен. Однак при цьому провалені попередні 4 етапи. Зокрема, згідно дашбордів РНБО щодо вакцинації населення старше 60 років, вакциновані двома дозами менше як 5%, однією дозою – менше ніж 10%.

Портал «Дія», який передбачав запис на вакцинацію, виявився фейком: користувачі додатку «Дія», які записалися в електронну чергу на вакцинацію проти COVID-19, 15 липня отримали сповіщення з проханням видалити свій запис, якщо вже вакцинувалися. Як виявилося, запис в «Дії» – це лише була черга на вакцинацію, а не фактичний запис на щеплення. Запис в «Дії» був реалізований для того, щоб оцінити бажання населення, яке хоче вакцинуватися і зрозуміти, скільки потрібно на перший період часу вакцин.

Більше того, за словами Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, 40% створених пунктів щеплень не працюють. Люди скаржаться, що їм відмовляють у щепленні через брак вакцин. Тобто не всі люди, які хочуть вакцинуватися від COVID-19, можуть отримати щеплення.

У разі розповсюдження штаму «Дельта» в Україні, нас чекає ще більший колапс із госпіталізацією і смертністю ніж це було наприкінці березня – початку квітня. В першу чергу це удар по літніх людях. Висока госпіталізація і завантаженість койко-місць створить проблеми і для інших нелітніх людей, які хворітимуть на Ковід-19, яких просто не зможуть вчасно госпіталізувати і надати потрібну допомогу.

Загалом політика влади Зеленського проти коронавірусної інфекції свідчить про її неефективність, недолугість, некомпетентність або прямий саботаж. Те, яким чином були організований карантин, розтринькані кошти на боротьбу з COVID-19, побудована система вакцинації, вимагає притягнення до відповідальності Зеленського, його уряду та конкретних міністрів за ці дії та бездіяльність.

Джерело