Річниця «реформи децентралізації» від Зеленського перетворюється в роковини

У часи президента Зеленського місцеві бюджети за доходами відкинуті до рівня 2017 р.

У травні-липні 2020 року команда Зеленського «завершила» процес децентралізації – тепер в Україні 1420 територіальних громад, де відбулися перші вибори, і 136 районів.

Якщо при Порошенку процес децентралізації йшов поступово, з врахуванням позиції громад і стимулюючи громади об’єднуватись 60% ПДФО і коштами з ДФРР, то при Зеленському це було зроблено «революційно» – рішенням КМУ і ВРУ.

Чи стало після цього місцеве самоврядування багатшим і самодостатнішим?

Показником «багатства» є загальний обсяг доходів місцевих бюджетів. А одним з показників незалежності місцевого самоврядування (насамперед, громад) завжди є частка власних ресурсів місцевих бюджетів і видатків в структурі місцевих бюджетів. Вважається, що чим менше залежать місцеві бюджети від трансфертів з Державного бюджету, тим ширшим є місцеве самоврядування.

У цьому зв’язку заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода вчора дуже оптимістично і пафосно сказав, що «децентралізація та реформа місцевого самоврядування дали громадам можливості ефективніше розвиватися і нарощувати доходи». І як приклад навів «поступове зменшення залежності місцевих бюджетів від трансфертів з державного бюджету та підвищення їх автономності.

  • На сьогодні, частка трансфертів у загальному обсязі доходів місцевих бюджетів складає 33,7%». Ну, дійсно, це ж «великий здобуток» – при Порошенку у 2018 році частка трансфертів була 53,2%.
  • Більше того, при Зеленському частка трансфертів у місцевих бюджетах скоротилася тому, що доходи місцевих бюджетів різко впали. Так, у 2017 році загальний обсяг доходів місцевих бюджетів складав 502,1 млрд. грн., трансферти з Держбюджету – 272 млрд. грн. (54,3%), у 2018 році – загальний обсяг доходів місцевих бюджетів складав 562,4 млрд. грн., трансферти з Держбюджету – 298,9 млрд. грн. (53,2%).
  • Вже у 2019 році, де ІІ півріччя повністю пройшло при Зеленському, загальні доходи залишились по інерції на високому рівні – 560,5 млрд. грн, але трансферти з Держбюджету різко впали – до 260,3 млрд. грн. (46,4%).
  • А вже у 2020 році трансферти з Держбюджету місцевим бюджетам впали на 100 млрд. грн., загальний обсяг доходів місцевих бюджетів склав 471,5 млрд.грн. Так, у структурі доходів трансферти клали лише 34%, але не треба бути великим спеціалістом у бюджеті, щоб побачити, що це не ріст автономії територіальних громад, це різкий обвал доходів місцевих бюджетів.
  • Та ж тенденція продовжується і у 2021 році. Так, у структурі доходів сьогодні трансферти з Держбюджету складають по плану 33,7%, але сьогодні обсяг доходів місцевих бюджетів – за планом на 2021 рік – 501 млрд. грн. Це показник 2017 року. Тобто за часи президента Зеленського місцеві бюджети за доходами відкинуті до 2017 року.

Це все, що треба знати про децентралізацію при Зеленському. «Золотий час» громад 2014-2019 років стає історією.

Джерело

Фото © Сергій Нужненко / Радіо Свобода

«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Автор