Суб’єктність замінили на «дипломатію хамства» міжнародним партнерам

«Український народ і держава зробили вже, я вважаю, вже зробили достатньо, щоб отримати від наших партнерів чіткі підтвердження того коли, як Україна буде членом Європейського Союзу та членом Альянсу», – заявив Зеленський на форумі «Україна 30. Міжнародна політика».

Ця заява стало ще одним підтвердженням фірмового стилю зовнішньої політики Зеленського: замість тривалих переговорів і дипломатії – хамити союзникам.

Верховний Головнокомандувач, зайнятий «боротьбою з олігархами» та «дачниками» в Конча-Заспі, у притаманній йому «дипломатичній» манері кілька разів встиг пройтися по стратегічних партнерах з недоречною критикою.

  • У лютому 2021 року Зеленський в інтерв’ю Axios, продовжуючи відповідь на питання журналіста «Що б Ви сказали президенту Байдену, якби він був тут?» зробив достатньо жорстку заяву: «Якщо без цих фраз, що ми всі будемо думати, ми будемо спілкуватись, для мене перше питання звучало б так: «Містере Президенте, чому ми досі не в НАТО?».
  • Потім у квітні 2021 року В.Зеленський зробив ще низку подібних заяв, як от в коментарі CNN: «Якщо вони (США) бачать Україну в НАТО — вони повинні сказати це прямо і зробити це. Не словами».
  • І після цього, як ні в чому не бувало, у розмові  з сенаторами США Джин Шахін, Робертом Портманом і Крістофером Мерфі дозволив собі докоряти США за відсутність чіткого сигналу щодо членства у НАТО, повідомляла прес-служба глави держави.
  • Ще один зразок «дипломатичності» продемонстрував Зеленський на своїй прес-конференції 20 травня щодо «Північного потоку-2»: «Я вважаю, що це (запуск «ПП-2») буде програш Сполучених Штатів Америки, я вважаю, що це буде програш особистий президента Байдена». Аналогічна агресивна риторика з’явилася і в міністра закордонних справ Д. Кулеби.

Після відвертого хамства Зеленського Байдену почалися відверті дріб’язкові фальсифікації.

  • Такі фальсифікації Офіс Зеленського демонстрував 7 червня, коли Офіс заявив, що у розмові з Зеленським Байден «підкреслив … важливість надання українській державі Плану дій з підготовки до членства в НАТО». Білий дім спростував заяву про те, що Байден під час телефонної розмови підтримав такий крок. «Українці перекрутили заяву, а потім внесли корективи», – розповів виданню Axios прес-секретар Ради національної безпеки. До вечора того дня в стенограму заяви офісу Зеленського внесли зміни, видаливши посилання про членство України в НАТО.
  • Потім Зеленський сказав, що Україна не знала про плани США не вводити санкції проти оператора «Північний потік-2». Білий дім спростував цю заяву, сказавши, що українська влада була попереджена про це.

Зеленський почав хамити не лише Байдену.

  • В інтерв’ю німецькому часопису Frankfurter Allgemeine Zeitung (український переклад є на сайті Офісу президента) заявив, що «Німеччина не надала нам жодної військової допомоги, хоча могла б це зробити». Як відомо, німецьке МЗС зразу ж відреагувало, сказавши, що не буде надавати Україні зброї.
  • Він також поставив під сумнів доцільність та потужність НАТО як військово-політичного союзу: «Якщо в НАТО частина країн хоче бачити Україну в Альянсі, а декілька країн, які в гарних відносинах з Росією, не хочуть України в НАТО, то знову питання до цієї конструкції – чи вона така сильна й потужна?».
  • Більше того, зробив заяву, схожу на не надто вдалий шантаж. Мовляв, Україна згодна відмовитися від вступу у НАТО в обмін на якийсь документ з гарантіями безпеки.
  • 14 червня 2021 року Зеленський знову вдався до відвертої брехні: «Хвалю за розуміння партнерами NATO усіх ризиків та викликів, з якими ми стикаємось», – написав він у Твіттері. «Лідери НАТО підтвердили, що ми станемо членом Альянсу». Зрозуміло, що нічого подібного на саміті НАТО не було. Цей твіт з’явився напередодні прес-конференції Байдена і, як написала американська Politico, «протягом кількох коротких хвилин виявилося, що Україна знаходиться на шляху до членства в НАТО, але цього не мало бути». Як написала американська преса, коли Байден нарешті з’явився перед камерами на прес-конференції, він сказав, що НАТО буде стояти за «суверенітет і територіальну цілісність» України, але не згадав про вступ країни до Альянсу.

При цьому Зеленський вперто не чує відповіді на свої дитячі питання «Чому Україна не в НАТО?». Між тим, дипломати високого рівня відкритим текстом говорять: головна умова для вступу до НАТО – боротьба з корупцією, а не її імітація. Зеленський має припинити корупційні практики у своєму оточенні та відмовитися від олігархічних спонсорів. Спеціально для Зеленського навіть названі конкретні прізвища – Фірташ та Коломойський.

Поки що жодних позитивних наслідків «дипломатія хамства» для України не принесла: російська агресія на Донбасі триває (нещодавно внаслідок обстрілів вбито військового медика, ще одного солдата поранено), обміну полонених вже більше півтора року немає, «Північний потік-2» добудовується, перспектив ПДЧ Україна не отримала.

Джерело