Науковці НАН України підтвердили штам коронавірусу «Дельта» в Україні

18-22 червня 2021 року в Інституті молекулярної біології і генетики (ІМБГ) НАН України провели секвенування чотирьох зразків коронавірусу, отриманих від Центру громадського здоров’я України, та двох зразків, отриманих від Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У двох зразках вчені виявили мутації (зокрема, L452R, T478K), які відносяться до індійського («Дельта») штаму. Пацієнти, у яких було взято ці зразки на дослідження, повернулися з Російської Федерації. Зараз вони перебувають в ізоляції в інфекційній лікарні Києва.

Решта чотири секвеновані зразки мають мутації, характерні для британського («Альфа») штаму.

Фахівці визначають штам «Дельта» (В.1.617) як найбільш небезпечний – він у 1,6 рази заразніший, ніж варіант Альфа («британець»), у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 рази частіше – до реанімації. «Дельта» зараз домінує у Великобританії. У Росії у значної частини хворих виявлено цей штам. На сьогодні поширення варіанту «Дельта» коронавірусу SARS-Cov-2 зафіксовано у 92 країнах.

23 червня 2021 року директор Інституту молекулярної біології і генетики академік Михайло Тукало взяв участь у нараді РНБО України, на якій обговорювалося питання поширення варіанту «Дельта» у світі та загрози для України. Пропозиції, висловлені членами наради, передано уряду. «Одним з дієвих заходів є вакцинація», – переконаний Михайло Тукало.

Нагадаємо, що Інститут молекулярної біології і генетики першим в Україні провів якісне секвенування коронавірусу: в лютому, дослідивши 19 зразків від хворих з Івано-Франківська та Києва, наші науковці виявили в усіх цих зразках «британський штам», у кількох – модифікований.

Інститут молекулярної біології і генетики має для цього і прилад нового покоління (секвенатор), і професіоналів, які проаналізують отримані дані, і досвід секвенування. Критично важливою є швидкість отримання результатів: останні дослідження науковці ІМБГ провели за 3-4 дні, тоді як результати зразків, які раніше ЦГЗ України направляв до європейських лабораторій ВООЗ, через завантаженість цих лабораторій надходили через 1-1,5 місяці.

За інформацією ІМБГ НАН України

Джерело

Автор