Світ 10 червня. Результати дня

Битва за Сірт у Лівії, військові дії у Нігері, поховання легенди в США, гучна справа в Індії, день народження королеви Британії, облога Манбіджа в Сирії, наступальна операція на Ракку та багато іншого.

Африка:

– Уганда заявила, що планує вивести всі свої війська з території Центральноафриканської республіки до кінця року на вимогу Африканського Союзу. Як відомо, військові Уганди беруть участь в антитерористичних операціях проти антиурядового угруповання «Господня армія спротиву».

– Понад 60 тисяч людей були змушені покинути свої домівки через військові дії у місті Боссо в Нігері між терористами «Боко Харам» та військовими.

– У Лівії проурядові війська розпочали битву за Сірт. Лівійський флот заблокував місто з моря. Тривають бої на околицях.

Америка:

– Влада США дозволила польоти на Кубу шести авіакомпаніям.

– У місті Луїсвіль штату Кентуккі в США розпочалася церемонія поховання легендарного боксера Мухаммеда Алі. Заходи почалися із мусульманського обряду поховання. Вперше в історії США по телевізору йшла пряма трансляція цієї ісламської церемонії. На заходах були присутні тисячі людей, серед них політики, телеведучі, поп-зірки та журналісти, в тому числі й екс-президент Білл Клінтон.

Азія:

– В Індії суд у Делі виніс вирок у справі зґвалтування 54-річної громадянки Данії. Суд визнав винними всіх п’ятьох підозрюваних та засудив їх до довічного ув’язнення.

– Міністерство транспорту Індії повідомило, що за останній рік на дорогах Індії в ДТП загинули 146 тисяч людей. Це означає, що щодня в країні жертвами ДТП ставали 16 осіб. Серед основних причин – погані дороги та байдужість водіїв до поранених у ДТП.

Європа:

– У Британії офіційно розпочалися традиційні святкові заходи із нагоди 90-річчя королеви Єлизавети II. Церемонія розпочалася зі служби у Соборі Св. Павла у Лондоні. На літургії були присутні всі члени королівської родини, в тому числі чоловік королеви, принц Філіп, якому сьогодні виповнилося 95 років. Службу очолював архієпископ Кентерберійський Джастін Уелбі.

– У Бельгії поліція заарештувала десятого підозрюваного в організації терактів у Брюсселі. Його підозрюють в убивстві, замаху на вбивство, а також причетності до терористичної організації.

– Держдума РФ ухвалила рішення забрати депутатський мандат в опозиційного політика Іллі Пономарьова, проти якого порушили кримінальну справу після того, як він проголосував проти входження Криму до РФ.

– В окупованому Криму суд засудив до 10 років колонії українського активіста Андрія Коломийця за «напад на співробітників «Беркуту».

– Парламент Польщі ухвалив скандальний «антитерористичний» законопроект, який піддавався критиці з боку правозахисників.

Близький Схід:

– Група археологів виявила величезну кам`яну платформу неподалік стародавнього міста Петра в Йорданії. Спеціалісти датують її 2 тисячоліттям до нашої ери. За попередніми даними, ця конструкція могла бути місцем проведення церемоній.

– Щонайменше 15 мирних жителів загинули внаслідок мінометного обстрілу з боку бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» житлових кварталів Алеппо.

– На північному сході провінції Алеппо загони «Сирійських Демократичних Сил» (СДС), підтримувані США, зайняли ще 8 населених пунктів довкола стратегічного міста Манбідж. Терористи «Ісламської держави» збільшили свій тамтешній гарнізон до 2 тисяч осіб, перекинувши частину сил з-під турецького кордону.

– Сирійська армія у складі 4-ї механізованої бригади та 555-го військового батальйону за підтримки елітного воєнізованого угруповання «Пустельні яструби» вибила терористів «Ісламської держави» з перехрестя Расафа та однойменних нафтових родовищ на заході провінції Ракка. Зараз вони у 20 км від стратегічної авіабази «Табка».

– 15 сирійських військових загинули внаслідок невдалої наступальної операції на півночі провінції Алеппо. Коаліція ісламістів у складі «Джебхат Аль-Нусри» та «Аджнад Аль-Шям» зупинила просування урядових сил.

– В Іраку армійські підрозділи 34-ї механізованої бригади всього у 5 км від центральних районів Фаллуджи. Також ними було зайняте селище Альбу Сувет на півдні. 15 терористів «Ісламської держави» були вбиті.

Автор