Найпотужніша армія на бобах

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Кілька днів тому Зеленський в інтерв’ю іноземним ЗМІ заявив, що Україні доведеться створити найпотужнішу армію в Європі. Я вже так втомився від зашкварів преЗЕдента, що цю новину навіть не коментував. Він хоче створити найпотужнішу армію… Він бодай знає, що для цього потрібно? Аналогії напрошувалися дуже сумні. Які?

1919 рік. гетьмана Скоропадського повалено, владою стає Директорія, військовими справами завідує Головний отаман Симон Петлюра. Що відбувається в той момент? Гетьманський план мобілізації до війська зірваний. Тил армії зруйнований, кадрових офіцерів-фахівців викидають з війська як “шахраїв і гетьманців”. Командування Запорізького корпусу довідає про загрозу більшовицької навали – їх ігнорують. Запорожці просять дати змогу мобілізувати транспорт і медиків – їм забороняють. Запорожці вступають в бій з більшовиками – їх спершу не поповнюють, а потім надсилають поповнення, вже розагітоване соціалістами, яке відмовляється вступати в бій, бо “це загрожує їхньому життю”. Зрештою, полковника Болбочана відправляють під арешт, аби Петлюру своїм професіоналізмом не дратував.

Далі частини перетворюються по суті на добробати різних розмірів. Полковник Дяченко писав, як взуття Чорні запорожці закуповували коштом полку, бо “на забезпечення згори марно було сподіватися, наш уряд не мав такої буржуазної звички”. Петлюра зневажливо ставився до тиловиків – армія на осінь 1919 р. лишилася гола-боса. Забезпечення війська харчами Петлюра організував так, що восени склади ДА УНР ломилися від джему, натомість військо не мало хліба.

І все це під неймовірно патріотичними гаслами! Під закликами до самопожертви задля батьківщини! На тлі розстрілу полковника Болбочана як “гетьманця і заколотника”. Під розгорнутий культ особи Петлюри, наслідки якого ми бачимо ще й зараз.

Все те саме, дії дилетанта захопленого міфами, в оточенні якого діє відверта ворожа агентура.

Новина, яка надійшла щойно. Закупівля військової техніки, боєприпасів та озброєння для ЗСУ повністю заблокована законодавчо. ЗСУ не має змогу закупити собі патрони!

А президент нам розповідає казочку про створення найпотужнішої армії в Європі. Знайомо?

Колаж © ИА Красная Весна