У Маріуполі може з’явитися «Залізний купол» – міська влада (фото, відео)

У Маріуполі може з’явитися ізраїльська система протиповітряної оборони «Залізний купол».

Про це заявив заступник міського голови Сергій Захаров у коментарі сайту mrpl.city. Про це повідомляє Мілітарний.

Цього місяця очікується візит делегації з Ізраїлю для реалізації проєкту.

Необхідність наявності такої системи зумовлена бажанням відновити роботу аеропорту в Маріуполі, що розташований за 40 км від лінії зіткнення.

Як досвід можливості роботи авіатранспортного сполучення у зонах бойових дій, Сергій Захаров навів приклад Ізраїлю, де діє аеропорт у 8 км від буферної зони.

Якщо казати про захисну систему «Залізний купол» – це близько 50 млн євро. Місто вже зв’язалось з ізраїльською компанією, котра займається безпекою, фахівці мають приїхати наприкінці червня, та ми обговоримо можливість встановлення системи у Маріуполі. Ми детально вивчаємо це питання та знаходимось у тісному діалозі, – розказав заступник міського голови Маріуполя відповідаючи на запитання журналістів.

Мобільна всепогодна система протиповітряної оборони «Залізний купол» розроблена ізраїльською компанією Rafael Advanced Defense Systems.

«Залізний купол» здатен перехоплювати та знищувати тактичні некеровані ракети та артилерійські боєприпаси, що можуть загрожувати населеним пунктам.

Першу батарею системи розгорнули в Ізраїлі у 2011 році та з того часу вона неодноразово показала свою ефективність від ракетних ударів.

У травні цього року система брала участь у відбитті ракетних ударів з Сектору Газа, тоді значну частину запущених некерованих боєприпасів вдалось знищити та уникнути великої кількості постраждалих.

24 січня 2015 року російськими військами було обстріляно з реактивних систем залпового вогню «Град» житловий мікрорайон «Східний» міста Маріуполь та блокпост Збройних сил України в селищі Виноградне.

Докази причетності російських військових до обстрілів Маріуполя:

 

За остаточною інформацією СБУ від 7 травня 2018 року, загинуло 29 людей, поранено 92 громадян, серед загиблих та поранених родини, діти, підлітки.

Джерело