НКРЕКП повернула «Роттердам+»

З метою подальшої лібералізації українського ринку електричної енергії та фінансового збалансування учасників ринку Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змінює граничну межу цінових заявок на організованих сегментах ринку – ринку «на добу наперед» (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР). Цінові обмеження на «денні» години встановлено на рівні 2655,99 грн/МВт∙год, на «нічні» – 1243,71 грн/МВт∙год. Відповідне рішення Регулятор ухвалив за результатами обговорення на відкритому засіданні 16 червня 2021 року.

Члени Комісії відзначили, що такі зміни відображають послідовну політику Регулятора, а запропонований механізм є зрозумілим, прозорим та таким, що відповідає на виклики, які постали перед ринком. 

Очікується, що цей підхід до встановлення цінових обмежень сприятиме закріпленню ринкових механізмів європейського зразка та, як наслідок, справедливому ціноутворенню, особливо в умовах суттєвого профіциту електроенергії, що наразі наявний в Об’єднаній енергосистемі України. Разом з тим, це рішення має сприяти належній підготовці учасників ринку до опалювального сезону.

Зазначимо, що зміна цінових обмежень – це один із напрацьованих заходів, який учасники ринку разом з Міністерством енергетики запропонували для врегулювання ситуації на ринку.

Раніше, реагуючи на запити ринку та з метою запобігання маніпуляцій з продажем електричної енергії, Регулятор зобов’язав учасників ринку уникати операцій, за результатами яких формується від’ємне сальдоване значення зареєстрованих обсягів електричної енергії. Крім того, рішенням Комісії запроваджено моніторинг поведінки учасників ринку та встановлено механізм контролю за дотриманням правил разом з відповідними санкціями.

Комісія залишається послідовною у своїх діях, спрямованих виключно на ефективне функціонування українського ринку електроенергії на конкурентних засадах.

Джерело

 

Колишній очільник НКРЕКП Дмитро Вовк у своєму блозі зазначив, що НКРЕКП затвердила цінові обмеження на рівні останніх діючих цін при “Роттердам+” (в березні-травні 2019) плюс інфляція цін виробників за 2 роки:

Раніше Дмитро Вовк зазначав, що президент Володимир Зеленський своїм підписом під Меморандумом з МВФ схвалив механізм ціноутворення в енергетичній сфері – формулу “Роттердам+”.