Серіал “Слуга народу проти української мови” триває…

Микола Княжицький

За місяць, 16 липня має вступити в дію чергова норма Закону про українську мову. Відповідно до неї всі покази фільмів і серіалів на ТБ мають здійснюватися виключно українською мовою.

На початку червня ми стали свідками спроби депутатів від Слуги народу зірвати введення в дію цього пункту. Але завдяки підтримці всіх українців нам вдалося зняти з розгляду відповідний законопроєкту №5554.

Тепер маємо нову спробу, ще цинічнішу за попередню. Якщо до того депутати президентської фракції хотіли просто відтермінувати введення в дію нових правил трансляції фільмів, то тепер вони хочуть ВЗАГАЛІ І НАЗАВЖДИ вивести телебачення з-під дії Закону про українську мову!

На їхню думку, українці не заслуговують на те, щоб дивитися по українському телебаченню українські фільми і серіали українською мовою! Тому давайте дивитись те саме, але російською. Тому що “какая разніца”?

Хочу відповісти колегам депутатам з фракції Слуга Народу: є тільки один парламент світу, який опікується російською мовою не менше ніж ви. Це Державна Дума Російської Федерації. І вибір для кого і на кого працювати лише за вами. Або ви поважаєте українську мову, українські символи і українське суспільство, або працюєте на державну думу країни агресора і продовжуєте нищити українську мову, українські символи і українське суспільство.

Всупереч регламенту і законам України в понеділок Слуги хочуть розглянути це питання на незаконному позачерговому засіданні комітету.

Ганьба!


Володимир В’ятрович

Увага! «Слуги народу» за два дні 14-15 червня хочуть вивести телебачення з-під дії Закону про мову!

16 липня – знакова дата нашої історії. В цей день у 1990 проголошено декларацію про суверенітет України, а в 2019 набув чинності закон про державну мову, відповідно до якого з 16 липня 2021 року фільми на телебаченні мають демонструватися українською.

Це не подобається Росії, але не лише Росії. Олігархічні телеканали Коломойського, Фірташа, Ахметова й Пінчука змовилися з Зеленським, щоб скасувати цю норму і далі зомбувати українців російськими фільмами й серіалами. Російськими не лише за мовою, але й за змістом. Адже ці фільми навмисне знімаються для демонстрації одночасно і в Україні, і за порєбріком. Цей бізнес друзів Зеленського з Росією допомагає агресору тримати українських глядачів у російському мовно-інформаційному полі.

Тому Росія, Зеленський і його друзі-олігархи спільно атакують закон, щоб змінити його до 16 липня. Коли два тижні тому ми відбили першу атаку (законопроєкт №5554 Потураєва, Кравчук і Санченка), я казав, що не можемо розслаблятися.

І ось – ще нахабніша спроба. Голова гуманітарного комітету Потураєв, всупереч закону повідомивши менш ніж за 4 дні, збирає екстрене засідання комітету на 10 ранку в понеділок. На порядку денному – законопроєкт про незалежність Нацради з телебачення і радіомовлення №4107, давно розглянутий комітетом у другому читанні.

І ось у цей проєкт Потураєв хоче з порушенням усіх мислимих норм регламенту запхати зміни до закону про телебачення і радіомовлення, які ПОВНІСТЮ ВИВОДЯТЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ З-ПІД ДІЇ ЗАКОНУ ПРО МОВУ І ВИМОГ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ ФІЛЬМІВ. І одразу у вівторок, 15 червня, проголосувати це в цілому в сесійній залі.

Що робити?

Закликаю всіх депутатів, які розуміють вагу питання, з 9 години в понеділок зібратися в гуманітарному комітеті (Садова, 3а, 10 поверх). Ми маємо зірвати цю незаконну антиукраїнську аферу. А в разі потреби – дати відсіч негідникам і наступного дня у сесійній залі.

Громадськість тим часом має мобілізуватися, аби бути готовою до масових вуличних акціій протесту.

Депутати, готові підтримати русифікацію, і в цілому ця влада мають зрозуміти, що для них ця змова з Росією і проросійськими олігархами обернеться повною втратою підтримки українців.

Атаки «слуг» на мову розгораюся по всіх напрямках. Днями через освітній комітет протягли норму про навчання іноземних студентів російською. Тепер хочуть русифікувати телебачення.

Тому зараз потрібна максимальна мобілізація і співдія громадськості та патріотичних політиків.

Стоїмо! Не пускаємо! Мова – наша фортеця!

P.S. Картинка для тих, хто «нє понял».

(для перегляду в повному розмірі відкривайте в новому вікні)