СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 31.05.2021

Ісламська Республіка Афганістан

Бойовики руху «Талібан» здійснили мінометний обстріл у провінції Капіса на північному сході Афганістану, внаслідок чого загинули сім мирних жителів, ще чотири отримали поранення.

Внаслідок авіаударів по провінціях Фарьяб і Сарі-Пуль 10 бойовиків “Талібан” були знищено, зокрема командир дивізії і двоє його підлеглих, ще шість бойовиків були поранені.

У районі Баграма невідомі підірвали автобус, у якому перебували студенти і викладачі Університету Альбероні. Внаслідок теракту 15 людей важко поранені, чотири – загинули.

Республіка Ірак

Розвідка Туреччини провела успішну операцію з ліквідації чотирьох бойовиків Робітничої партії Курдистану, які готували атаку на базу турецьких військ, що беруть участь в операції Pençe-Şimşek. Серед знищених бойовиків – один із ватажків РКК Салахеттін Деде. Також на півночі Іраку знищено двох бойовиків РКК, які намагалися потрапити до району проведення операції Pençe-Yildirim.

Сирійська Арабська Республіка

Спецназ Туреччини ліквідував двох бойовиків YPG, що діяли у зоні проведення операції «Щит Євфрату» на півночі Сирії.

Федеративна Республіка Сомалі

28 травня урядові війська атакували базу “Аш-Шабаб” у Центральній Шабелле та знищили 15 бойовиків, ще 20 були поранені. 29 травня завдяки вдалій операції було знищено ще 37 бойовиків організації «Аш-Шабаб» у Центральній Шабеле та двоє взято у полон.

Республіка Малі

Через напад джихадистів на КПП на півдні Малі були вбиті п’ять осіб: один поліцейський і чотири цивільні особи.

Федеративна Республіка Нігерія

Група озброєних осіб напала на школу-інтернат у місті Тегина і викрала 200 учнів.

Центральноафриканська Республіка

Внаслідок підриву саморобного вибухового пристрою загинуло п’ять осіб, зокрема двоє поліцейських, п’ятеро військовослужбовців збройних сил ЦАР були поранені.

Республіка Колумбія

Щонайменше 13 людей загинули та 34 постраждали під час протестних акцій у місті Калі.

Національний страйковий комітет Колумбії, до якого входять представники профспілок і громадських організацій, прийняв рішення призначити нову загальнонаціональну акцію протесту на 2 червня.

Влада ухвалила рішення направити додаткові війська у вісім з 32 департаментів для боротьби із заворушеннями (Вальє-дель-Каука, Какета, Каука, Наріньо, Норте-де-Сантандер, Путумайо, Рісаральда та Уїла).

За даними міністерства національної оборони, з 28 квітня по 28 травня у країні поранені 1 081 цивільна особа і 1 163 поліцейських, затримано 1 069 осіб, вилучено 31 994 одиниці холодної зброї, 1 255 одиниць вогнепальної зброї, 551 одиницю пневматичної зброї.

Джерело