Давайте відключатися від Білорусі та Росії назавжди

Антон Швець

Завтра дуже тихо і непомітно спеціальна комісія розглядатиме питання заборони імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.

Непомітно і тихо, бо це питання запхали аж 50 (п’ятдесятим) у порядок денний. І назвали його так, що стороння людина не відразу зрозуміє, про що мова — «Про доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів».

Мені про це засідання розповіли лише сьогодні, тому зареєструватися та прийти на нього аж ніяк не вийде. Через ідіотські правила цієї комісії (НКРЕКП) потрапити до них — той ще квест, тому ми постоїмо та пострімимо з вулиці біля будівлі.

У 50 питанні НКРЕКП буде розглядати фактичну заборону на прямий імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Але формулювання постанови вкрай дивні та обтічні, а якщо говорити інтернет-сленгом, то вони ракові.

Чомусь заборона тільки до 1 жовтня 2021 року. І на перший погляд, для такої дати є обґрунтування, тому що далі опалювальний сезон і зима.

Але для чого цей цирк? Якщо ми не можемо в принципі обійтися без імпорту електроенергії від окупантів та їхніх союзників, давайте не будемо випендрюватися та залишимо імпорт. Якщо можемо, то сенс зупиняти все тільки до 1 жовтня?

Укренерго та Міненерго кажуть, що ембарго на поставки електроенергії з РФ і Білорусі — не проблема, за умови накопичення енергоресурсів і низької аварійності.

Який мій висновок? Є два аспекти цього питання. Чисто політичний і технологічний.

Спочатку про чисто політичний. Нехай приймають рішення про заборону імпорту електроенергії з Росії назавжди, а з Білорусі до появи там міжнародно визнаного й законно обраного президента. Прямі контракти на поставки з окупантами й диктаторами — це чомусь завжди погано. Тут не може бути двох думок. Ми не можемо вимагати у США санкцій проти режимів Лукашенка і Путіна, а у ЄС розуміння, якщо самі торгуємо з РФ і Білоруссю безпосередньо. Введіть їм санкції, а ми тут у кущах посидимо — слабка позиція, про яку нам регулярно нагадують у Європі.

Але навіть, якщо ми перейдемо до суто технологічного аспекту, то ситуація не зміниться. Україна йде до інтеграції з Європейською енергетичною системою у 2023 році. Це план, це мета, це частина Асоціації з ЄС, це цивілізаційний вибір врешті.

Давайте відключатися від Білорусі та Росії до кінця життя і спокійно продовжувати готуватися до інтеграції з європейською енергетичною системою ENTSO-E у 2023 році. Тим паче що і математична модель переходу розрахована, і випробування переходу на інтеграцію з Європою можливі ТІЛЬКИ І ВИКЛЮЧНО за умови відключення ОЕС (Об’єднана енергетична система) України від Росії та Білорусі. Тобто спочатку ми від блохастих ізолюємось, а потім починаємо ТЕСТУВАННЯ. І вже далі перехід. А так, то ми спочатку відключилися. Потім назад підключилися до енергосистеми РБ і РФ. Потім відключилися. Потім тестування підключення з ЄС. Потім, по ідеї, знову підключилися до Союзної терористичної держави, тому що наступний опалювальний сезон. Ну а потім знову відключилися від них і вже остаточно до ЄС, так?

Чи не видаються вам ідіотизмом подібні дії?

Звичайно, це не ідіотизм, а допомога цілком конкретним людям, яким треба встигнути ще свиснути мільярдик, поки ФБР тестикули у двері не затисуло у таємній в’язниці ЦРУ.

Зрозуміло, що заводам Коломойського дуже потрібні прямі контракти з Путіним і Лукашенком. Зрозуміло, що від цього ембарго виграє ДТЕК Ахметова (але програють заводи Метінвесту Ахметова, лол, внутрішньокорпоративна боротьба завжди сильніша за зовнішню).

Але це важливо і для нас. Прямі контракти на поставку чого завгодно з РФ, без чого ми можемо обійтися, — це погано. Переорієнтування на ЄС у всіх аспектах — це добре.

Давайте йти цілеспрямовано до інтеграції з Європейським союзом, з європейськими правилами, з Європейським Енергетичним Товариством.

І давайте показувати нашим союзникам, що не тільки ми просимо їх ввести санкції, а й самі готові реагувати на дії диктаторів і відповзати від них. Це важливо для нас як громадян, це важливо для нашого майбутнього.

Тому я прийду завтра під НКРЕКП о 09:00, оскільки не хочу, щоб це питання зам’яли і до нього не дійшли. Ну і готуйтеся ходити на такі ж акції під НКРЕКП, коли буде вирішуватися питання прямих поставок газу з РФ. Усе до того йде.

До зустрічі.
26 травня, 09:00
вул. Смоленська, 19 (ст. м. Шулявська)
Київ

Автор