Ринок землі. А баба Юля проти!

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Юлія Тимошенко знову заспівала своєї улюбленої – заходилася боротися з ринком землі. У зв’язку з тим, що з 1 липня набуває чинності відповідний закон, Юлія Тимошенко оголосила про намір ініціювати всенародний референдум по питанню ринку. У давно відомій всій країні манері Юлія Володимирівна звинуватила Офіс президента в «імітації народовладдя» і заявила, що закон про ринок землі був прийнятий «за наполяганням президента Зеленського, але не народу».

От кого мусили б до нестями дратувати «антиземельні» заяви Тимошенко, це ВО «Свободу». Тимошенко, по суті, вкрала їхні програмні гасла. На відміну від партії Тягнибока Тимошенко борцем проти ринку землі була далеко не завжди.

Треба розуміти, Юлія Тимошенко повсякчас відстоює ті ідеї, які вигідні їй тут і зараз. Про наслідки своїх рішень вона не думає – «після нас хоч потоп». Наприклад, хто зараз пам’ятає, як у 2000 р. Юлія Тимошенко виступала за створення двостороннього консорціуму (Україна – Росія) для управління Українською ГТС, де більшість акцій мусила належати «Газпрому»? Або що саме прем’єр Тимошенко взяла зобов’язання перед МВФ підняти тарифи на ЖКГ до європейського рівня? Порівняйте це з її нинішньою риторикою.

З ідеєю продовження мораторію на впровадження ринку землі Юлія Тимошенко йшла на президентські вибори у 2019 р. І ще тоді журналісти звертали увагу на дивовижну деталь – серед родичів Юлії Тимошенко було зразу кілька небідних землевласників. Треба розуміти, в родині Тимошенків організація як у кланах «Коза ностри» – сама Юлія Тимошенко справді не має практично нічого. Вона політикою займається. Натомість немалі бізнеси має її численна рідня. Про те, що рідня лідера «Батьківщини» підтримує її фінансово, вони й не приховують.

На момент виборів весною 2019 р. великими площами земель володіла родина тьоті та багаторічного поплічника пані Тимошенко Антоніни Уляхіної, загалом 62 175 кв. м. При чому все це в районах сіл Козин, Конча-Заспа та Рославичі, тобто в зоні елітної київської забудови. Ще 47 гектарів землі журналісти знайшли у власності зятя Юлії Тимошенко Артура Чечьоткіна. Офіційним призначенням землі було будівництво виробничо-складського комплексу, але насправді там вирощували кукурудзу.

Очевидно, родині Тимошенко ніякий ринок земель не потрібен, землею вона обростала і так, без всякого ринку. Чи можна так заволодіти землею, не маючи в родичах екс-прем’єра і голову парламентської фракції, гадаю, зрозуміло і так. Це вам не ринок.

Але цим справа не обмежується.

У вересні 2017 р. стався гучний курйоз. Депутат Олексій Мушак заявив про намір подати до Верховної Ради законопроект «Про ринок землі» авторства… Юлії Тимошенко. Це був дуже цікавий законопроект. Серед іншого він передбачав продаж землі іноземним громадянам (!), іноземним державам (!!) і особам без громадянства (!!!). Йдеться про законопроект №2143 «Про ринок землі» від Кабінету міністрів України зразка 2008 р., тобто коли Юлія Тимошенко була чинним прем’єр-міністром.

Скандал здійнявся гучний. Виправдовуючи свого лідера, депутати «Батьківщини» договорилися до того, що законопроект, мовляв, подавав Кабмін, а Юлія Тимошенко про те нічого не знала. Нікчемним керівником, який не відає, що роблять його підлеглі, так Юлію Тимошенко не називав ще ніхто.

Знаєте, можна довго сперечатися про необхідність ринку землі та форми, в якій він мусить існувати. Звісно, противники будуть завжди – це Україна. Але коли проти ринку земель починають боротися такі особи як Тягнибок і Тимошенко, проти волі розумієш – ці чоботи треба брати.