«Степанов має піти у відставку. Зеленський має понести відповідальність за смерті» – Петро Порошенко (відео)

Петро Порошенко: Треба негайно вирішувати питання вакцин, кисню, ліжок і порятунку українців, які провалив Зеленський

 

Відставка міністра охорони здоров’я Степанова не вирішує проблем захисту українців від коронавірусу, бо за все відповідає Зеленський – про це з трибуни Верховної Ради заявив лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він наголосив, що кадровий хаос у владі призвів до того, що українці не отримали вчасної допомоги з перших днів пандемії.

«Чи заслуговує Максим Степанов на відставку? Очевидно. В цьому ні в кого немає сумнівів, і це для нього найголовніший спосіб покарання. Однак хочу нагадати, що Степанов – це четвертий за рівно два роки перебування на посаді Зеленського міністр охорони здоров’я. Які ще потрібні докази кадрового хаосу, який панує ці два роки в країні? І хіба це не є свідченням, що проблема з охороною здоров’я не у Степанові? Бо країна залишилася ще у 2020 році без масок, без засобів захисту, без нічого», – констатував Петро Порошенко.

Він нагадав, що Благодійний фонд Порошенка купляв костюми на 40% дешевше, ніж МОЗ, а кисневі концентратори – на 27-40% дешевше. «Те саме відбувалося з рентгенівським обладнанням. Незалежно від політичних симпатій і антипатій ми маємо визнати – це має назву корупція. І за цю корупцію треба відповідати», – переконаний лідер «Євросолідарності».

«Коли намагаються зараз звинуватити Степанова в тому, що він неправильно чи недостатньо ефективно купував вакцини – ми маємо констатувати, що зараз є вакцинний націоналізм, і відповідальність за закупівлю лише на главах держав. І те, що ми на останньому місці, Володимире Олександровичу Зеленський, це ваша відповідальність. Те, що сьогодні як мінімум 48 469 українців віддали своє життя. На 34% більше померли в березні 2021-го, ніж в березні 2020 року», – наголосив п’ятий Президент.

«Тут відповідь дуже проста. Степанов має піти у відставку. Зеленський має понести відповідальність за смерті. А ми маємо об’єднатися для того, щоб вирішити питання вакцин, кисню, ліжок, власного виробництва вакцин і рятування українців. Це наша з вами мета. Давайте об’єднаємося», – резюмував Порошенко.

Джерело

 

Ірина Геращенко: У Зеленського все валять на пандемію, а проблема – в їхній некомпетентності

 

Зеленський і його влада всі провали списують на пандемію, хоча проблема насправді в їх некомпетентності і безвідповідальності. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко у виступі з трибуни парламенту.

«Якби не було пандемії, Зеленському варто було б її придумати. Тому що на пандемію сьогодні Зеленський і його молода, непрофесійна, абсолютно бездарна команда списують мінус 4% ВВП тільки за цей рік. Дефіцит 19 мільярдів гривень додався за ці два роки після попередньої влади. Погіршення інвестклімату: «няні» є – інвесторів немає. «Нафтогаз», який залишили вам попередня команда з прибутком, у вас – мінус 19 мільярдів. Комунальні послуги зросли на чверть. Дороги – втричі менше, ніж при Порошенку, удвічі дорожче. І все це можна списувати на пандемію», – сказала вона.

«Абсолютно комуністичне регулювання цін на бензин. Потім буде цукор, потім буде туалетний папір. Back to USSR. Власне, тому що може Зеленський страждає за Радянським Союзом», – додала народна депутатка.

Також Геращенко нагадала, що лікарі виїжджають з України в часи пандемії, бо уряд не забезпечив їм гідні надбавки до заробітних плат.

«Нам уряд Зеленського обіцяв створити 500 тисяч робочих місць – і створив їх у Польщі. Тому що масово виїжджають лікарі, яким не подбали про те, щоб виплачувати відповідні надбавки», – зазначила співголова фракції.

«Знищення малого і середнього бізнесу. І все це відбувається на фоні абсолютного популізму, відсутності економічної стратегії, кадрової чехарди, хаосу», – додала вона.

Народна депутатка наголосила, що «Європейська Солідарність» єдина фракція у Верховній Раді, яка не голосує за кадрові призначення в уряди Зеленського.

«Європейська Солідарність» – єдина фракція в парламенті, яка не несе відповідальність за уряд Зеленського. Опозиція, яка не голосувала за жодного міністра. На жаль, всі інші фракції цю відповідальність несуть», – зазначила Геращенко.

«Ми ще раз закликаємо – спасіння для країни є відставка уряду Зеленського-Шмигаля і відставка самого Зеленського. Тому що весь цей хаос породжує він. А прізвища міністрів ви і самі не пам’ятаєте», – додала вона.

«Коли це влада дилетантів, непрофесіоналів, коли вони служать олігархам і за свої голосування отримують конверти, щоб тут не називалося, які б наступні прізвища – це нічого не змінить», – підкреслила народна депутатка.

«Ви зараз множите не себе, а парламент на нуль, коли дозволяєте Офісу призначати майбутніх міністрів тільки тому, що ці міністри будуть краще ділитися з офісом корупційними схемами. А самі ви не виставляєте жодних принципів – ані професійності, ані патріотизму майбутніх міністрів. Ви їх вперше бачите, вперше за два роки вони перед вами звітують», – резюмувала співголова фракції.

Джерело

«Європейська Солідарність» єдина фракція Верховної Ради, яка ніколи не голосує за кадрові призначення в Кабмін, бо формування виконавчої влади – це задача і відповідальність Зеленського. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко у виступі з трибуни парламенту.

«Європейська Солідарність» – єдина фракція в цій залі, яка не має жодного відношення до урядів Зеленського. Ми не голосували за жодного міністра. Ми не несемо за цей хаос, бардак, непрофесійність, корупцію відповідальність. На жаль, всі інші фракції цю відповідальність несуть», – наголосила вона.

«Наша позиція наступна – весь уряд Зеленського за непрофесійність, бардак, корупцію, хаос, відсутність стратегії мають піти у відставку і під це ми зібрали 91 голос», – додала народна депутатка.

Вона закликала депутатів монобільшості долучитися до збору підписів. «Вас все одно потім примусять всіх цих ноунеймів, які стали безіменними міністрами, бо і ви їх прізвищ не знаєте, відправити у відставку, коли прийде воля вашого царя з Банкової», – співголова фракції.

«Ми вперше маємо випадок, коли український парламент множиться на нуль і всі рішення призначаються на Банковій», – додала Геращенко.

Крім цього вона наголосила, що зі звіту міністра складається враження ефективної роботи, але незрозумілі тоді причини звільнення.

«Тільки що ми послухали не звіт, а панегірик. У нас прекрасний міністр, можливо наступник Зеленського, бо він сказав, що іде на один термін в президенти. А зараз підшукує, а хто ж інший буде такий геніальний», – іронізує співголова фракції.

«Ми почули, що з дорогами у нас все добре, з «Укрзалізницею» все добре, шановних олігархів починають притискувати, тільки статистика говорить інше. Епоха бідності закінчилася, почалася епоха зубожіння, ціни і тарифи зростають, а н ете, що ви обіцяли. В людей немає грошей на квитки, а в «Укрзалізниці» члени наглядової ради отримують подвійну зарплату за те, щоб кошмарити опозицію, замість своїх безпосередніх справ», – зазначила вона.

«Ганьба, коли міністр, який прийшов сюди обіцяючи народу нові принципи, правила, захищати Конституцію, пише заяву, тому що йому сказав так Президент», – акцентувала Геращенко.

Також народна депутатка звернула увагу на те, що деолігархізація Зеленського є фейком, адже за останні роки олігархи лише збільшили свої статки.

«Ми бачимо сьогодні руйнацію всіх інститутів і вважаємо, що питаннями всіх міністрів мають зайнятися антикорупційні органи та структури. Злі язики кажуть, що олігархи утримують фракцію «Слуг народу» і за кожне неголосування серйозно штрафують. Поясніть українському народу як трапилося, що оголосили боротьбу з олігархатом. А в той час, коли народ зубожіє, олігархи, згідно всій статистики дуже сильно підняли свої статки. В тому числі через корупційні тендери, «Укрзалізницю», на якій вони заробляють.

«Ми будемо голосувати за відставки всіх міністрів, тому що ми вважаємо, що треба вже і Зеленському піти», – резюмувала вона.

Джерело

Автор