Прищепити більшість українців від ковіду до Дня Незалежності нереально

Важливий міжнародний візит держсекретаря США не має відволікати увагу від внутрішніх проблем України.

До речі, якраз напередодні цього візиту, бажаючи виглядати таким само крутим, як і президент США Джо Байден, Зеленський заявив, що до Дня Незалежності більшість українців мають отримати вакцину проти ковіду.

Річ у тім, що того дня Сполучені Штати Америки якраз поставили за мету вакцинувати від коронавірусу 70% дорослого населення до 4 липня, свого Дня незалежності. Вірніше, 70% дорослих мають до цього часу отримати хоча б одне щеплення, а 160 млн американців будуть вже повністю щеплені.

Однак, коли Джо Байден ставить перед своєю країною таку амбітну мету, він має для цього усі підстави. Як повідомляє Associated Press, зараз у США одну дозу вакцини вже отримали 56% дорослих, а кількість повністю вакцинованих становить близько 105 млн осіб. Темпи вакцинації зараз становлять 965 тисяч уколів на добу.

При цьому в США вже є достатньо вакцини для реалізації цього плану.

Для порівняння: в Україні того ж дня було щеплено 3 425 людей, або у 282 рази менше, аніж у США. Від початку кампанії по цей день було вакциновано 759 434 особи (або заледве 2% населення), з них завершили вакцинацію 303 особи.

У цьому і полягає суттєва різниця між нинішнім президентом США та все ще чинним президентом України. Перший ставить реалістичні цілі за умов добре організованого процесу їх виконання. Другий живе у своєму світі, далекому від реальності, та мало переймається виконанням своїх обіцянок.

Навіть якщо щодень (без вихідних та святкових днів) в Україні робитиметься по 75 тис. щеплень (а такого рівня українській медичній системі вдавалося досягти в окремі дні), то для вакцинування хоча б половини населення, потрібно приблизно 9 місяців. Тобто десь до початку наступного року.

І це за умови, що буде у достатній кількості необхідна для щеплення вакцина. Адже станом на зараз в Україні є або очікується у найближчий час (за словами високопосадовців) приблизно 1,5 млн доз вакцини різних виробників, достатніх для вакцинації ще 750 тис. громадян України.

Якщо виходити з цих цифр, то так – до Дня Незалежності вакцинація в Україні може бути завершена. Але це аж ніяк не обіцяна Зеленським більшість населення.

Якщо виходити з на цей момент озвучених цифр законтрактованої вакцини, потенційно в Україні протягом календарного року може бути: 1,9 млн доз від Sinovac + 8 млн доз в рамках COVAX + 20 млн доз від Pfizer. Тобто приблизно 30 млн доз, якими можна щепити 15 млн населення, що становить приблизно 36% населення. Що теж аж ніяк не більшість, про яку розказує Зеленський. До того ж, вакцинація за темпами, які взяла українська медицина під керівництвом Степанова, закінчиться в кращому разі в середині наступного року.

Для суттєвого прискорення вакцинації необхідно (відповідно до плану «Європейської Солідарності»):

  • Скликати РНБО і внести зміни в чинний План вакцинації. Необхідно розширити перелік осіб, які матимуть доступ до вакцин.
  • Створити логістичну мережу масової вакцинації.Розширити пункти щеплень, за рахунок кожного кабінету сімейного лікаря, кожного фельдшерсько-акушерського пункту, особливо в сільській місцевості.
  • Мобілізувати з резерву армійський медичний персонал і терміново залучити його до процесу вакцинації.
  • Створити додаткові пункти щеплення при храмах та будівлях інших релігійних організацій.
  • За рахунок публічно-приватного партнерства налагодити виробництво вакцини в Україні.

Джерело

Автор