Петро Порошенко: Вимагаю пояснень, кого вакцинують поза чергою, і коли будуть 10 мільйонів доз Pfizer (відео)

Петро Порошенко

Почався страсний тиждень, не хочеться і не можеться давати волю емоціям, але це зараз дуже не просто.

Україна стрімко наближається до кількості померлих від коронавірусу у розмірі п’ятдесяти тисяч. І це при тому, що рік тому хтось називав себе «майстром спорту» по боротьбі з коронавірусом і обіцяв, що Україна буде серед лідерів світу по вакцинації.

Скільки ще має померти людей від ковіду, щоби влада зрозуміла свою відповідальність за злочинну бездіяльність? Твердо переконаний, що не треба ховатися за Степанова чи Шмигаля. Міністром охорони здоров’я, так само, як і прем’єр-міністром у нас працює пан Зеленський.

За увесь час із понад сорока мільйонів українців провакциновано 527 тисяч. Ви можете сказати, що була затримка на початку процесу вакцинації, але за останню добу провакциновано 1 114 українців. Хочу наголосити, що саме ця цифра і є оцінкою безпорадності і бездіяльності влади.

Днями голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз буде приймати лише тих відвідувачів, хто вакцинований препаратами, які пройшли сертифікацію у відповідному європейському агентстві.

Українська влада де-факто призупинила безвіз. Минулого тижня ми прочитали урядовий план вакцинації і не знайшли там види вакцин, які були презентовані паном Зеленським із такою помпою.

На сьогодні у країні є 117 тисяч доз вакцин «Pfizer», але їх не влада здобула, вони прийшли по лінії міжнародної безкоштовної допомоги. І з ними вже почали відбуватися незрозумілі речі. Хочу продемонструвати сайт Міністерства охорони здоров’я, де оприлюднена кількість людей, які провакциновані «Pfizer». Серед них людей старших 80 років – 1, або 0,010%. Медичних працівників – 400, або 3%. І по дивній категорії «інші» провакциновано 9 641, або вже такі символічні 73%….

Що це за «інші»? Я вимагаю, щоб суспільство та парламент були обов’язково проінформовані і щоб були розвіяні будь-які підозри щодо цієї жахливої статистики.

З цього приводу я хочу подякувати фракціям Верховної Ради: і «Голосу», і «Батьківщині», і групам. Крім «Слуги народу», яка не дала жодного підпису за те, щоб на позачерговій сесії розглянути проект постанови Верховної Ради про вжиття невідкладних заходів спрямованих на припинення бездіяльності органів державної влади.

Першим пунктом там стоїть забезпечення рівного доступу населення до безпечних і якісних вакцин для організації профілактики коронавірусної хвороби. Я сподіваюсь, що у вівторок ми почуємо і спростуємо інформацію, яку оприлюднює на сайті саме Міністерство охорони здоров’я. Я відмовляюсь вірити, що це правда.

Слід визнати неналежним та незадовільним стан виконання постанови Верховної Ради, яка була прийнята 20 жовтня 2020 року. Відповідальність уряду за фактичний зрив масової кампанії вакцинації, у тому числі і комунікаційної стратегії, де промоутувати це мають не аферисти з наглядових рад, яких і поставили туди, і які тягнуть за собою членів своїх родин. А професійні лікарі, які мають обґрунтовано довести необхідність проведених зазначених змін вакцинації.


Як відомо, 8 квітня лідер партії «Європейська Солідарність, п’ятий Президент Петро Порошенко презентував оновлений стратегічний антиковідний план, який передбачає 10 кроків для захисту українців від пандемії. Він передбачає швидку вакцинацію для громадян, організацію виробництва вакцин в Україні, соціальний захист для медпрацівників, економічну підтримку для громадян та соціально відповідального бізнесу в умовах локдауну, достатнє забезпечення лікарень кисневим обладнанням та медикаментами, розширення кількості ліжок за рахунок відомчих медзакладів.

Джерело

Автор