Повітряні сили Колумбії перехопили російський урядовий літак

Колумбія підняла в небо свої винищувачі для перехоплення російського літака.

Про це повідомляє Командування Повітряних сил Колумбії.

В понеділок, 19 квітня, Військово-повітряні сили Колумбії підняли в повітря винищувачі KFIR для перехоплення російського урядового літака Іл-96, який порушив повітряний простір країни.

Літак-порушник був перехоплений на вході в повітряний простір південноамериканської країни винищувачами, які наказали йому негайно покинути межі держави.

Урядовий літак ІЛ-96 летів з Москви, та у нього був дозвіл на проліт через повітряний простір Колумбії, проте він перетнув лінію повітряного кордону країни зовсім не у заявленому районі.

У зв’язку з цим Міністерство закордонних справ Колумбії викликало до себе посла РФ для вручення йому ноти протесту.

«МЗС від імені національного уряду вручило офіційне повідомлення послу Росії у Боготі, в якому висловило рішучий протест у зв’язку з порушенням російським літаком 19 квітня повітряного простору Колумбії», — заявила глава відомства.

* * *

Російські військові літаки часто не передають транспондерний код із зазначенням свого положення та висоти, не подають план польоту або не спілкуються з диспетчерами повітряного руху, створюючи потенційний ризик для цивільної авіації.

Винищувачі НАТО часто здійснюють перехоплення російської військової авіації над Північною Атлантикою, Північним морем, Чорним та Балтійським морями.

Варто зазначити, що у 2020-му літаки НАТО в Європі здійснювали перехоплення російської авіації понад триста разів – і поблизу балтійських країн такої активності багато. Часом на супровід злітають кілька разів на тиждень.

Вже сімнадцять років поспіль країни НАТО позмінно патрулюють повітряний простір балтійських країн – Литви, Латвії та Естонії. Перехоплення російських літаків у нейтральному небі – звична справа.

Ілюстративне фото © NATO: Супровід російської групи літаків

Джерело