Схема працює з нервовими, легковірними, невпевненими в собі та просто тупими

Олег Шимко

Я не психіатр, звісно. Тому механізм того, що відбувається, уявляю собі, так би мовити, з побутових спостережень. Хай фахівці виправляють, якщо помиляюся.

Кейс 1.

У вас гарна квартира зі зручним розташуванням. Сусід хоче її купити, пропонуючі “класні варіанти” на околицях, але у вас сім’я, молода дружина, ви з нею плануєте продовжувати рід і виховувати дітей саме тут, де вам подобається.

Сусід тупо підкупає декількох знайомих, які прямо кажуть чи натякають, що ваша молода дружина – шльондра. Вони кажуть це так часто і так впевнено, що ви починаєте вірити. Починаються скандали. Через деякий час вас просто “тіпає” від вигляду та голосу дружини. Нарешті ви розлучаєтесь. Квартиру потрібно продавати, щоб роз’їхатись, ну і про “ростити дітей разом” вже не йдеться. Як класно, що не треба шукати покупця.

Тепер ви – “вільний птах”. Один, у трохи меншій і не такий класній оселі. На дружині “світ клином не зійшовся”, гарних дівок багато. Шкода, що вони у порівнянні з колишньою трохи не такі… щось в ній було особливе… а нові тупо дратують. Їм також не дуже подобається ваш похмурий вигляд і дещо взведений настрій.

Втішаючи себе ввечері пляшкою пива і думкою, що всі вони курви, ви розумієте, що тепер по-справжньому ненавидите колишню. Ця ненависть допомагає вам не визнавати, що ви – лох.

Схема працює з нервовими, легковірними та невпевненими в собі.

Кейс 2.

У вас достатньо непогана країна, зручна і з класним розташуванням – саме на сакральних для сусіда місцях. Тому сусід хоче прибрати її до рук. Вій наймає певну кількість ваших співгромадян, і ті починають розповідати, що влада вашої країни – влада бариг… Вони кажуть це так часто і так впевнено, що ви починаєте вірити. Через деякий час вас просто “тіпає” від вигляду представників цієї влади. Нарешті ви її міняєте. Як класно, що не треба шукати нові обличчя, їх забезпечить сусід.

Тепер ви – переможець у трохи менш крутій і не такій гоноровій країні. На тій владі “світ клином не зійшовся”, фахівців з державних питань багато. Шкода, що вони у порівнянні з колишньою владою трохи не такі… щось у них і до рук багато прилипає, і рішення, м’яко кажучи, дивні… тупо дратують. Їм ви також не дуже подобаєтеся, вам ще й жерти подавай, опалення подавай, світло, газ, ліки – а за що?

Втішаючи себе ввечері пляшкою пива і думкою, що така вона, “страна дураков”, ви розумієте, що тепер по-справжньому ненавидите тих бариг. Ця ненависть допомагає вам не визнавати, що ви – лох.

Схема працює з нервовими, легковірними, невпевненими в собі та просто тупими.

 

Карикатура © Ігор Кийко

Автор