Україна скоротила співробітництво з ЄС

При президентові Зеленському відбувається згортання державної проєвропейської політики.

До прикладу, при Порошенку було реалізовано низку системних євроінтеграційних проектів – підписання Угоди про асоціацію з ЄС, лібералізація візового режиму – безвізовий в’їзд громадян України у країни ЄС, залучення ЄС до введення економічних санкцій проти Росії та до посередництва у врегулюванні ситуації на Донбасі з початком російсько-української війни тощо.

При Зеленському ми не отримали жодної завершеної євроінтеграційної ініціативи.

Розмови про промисловий безвіз з країнам ЄС залишились лише розмовами. За час Зеленського країни ЄС фактично було усунуто з переговорного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі – Зеленський перевів ці переговори в режим переговорів безпосередньо з Росією та сепаратистами.

У період Порошенка український виборець спостерігав активну присутність представників ЄС в Україні.

Європейські державні діячі, політики були частими гостями в Україні – вони активно коментували українські реформи, давали свої рекомендації, формували європейський порядок денний щодо фінансової підтримки України.

З 2014 року ЄС і європейські фінансові інституції мобілізували понад 15 млрд. євро у вигляді грантів і позик для підтримки процесу реформ в Україні, з них майже 6,5 млрд євро – кредити Європейського інвестиційного банку ЄІБ та Європейського банку реконструкції та розвитку ЄБРР.

При Зеленському ми бачимо повний занепад українсько-європейських зв’язків, Європа почала втрачати інтерес до України через відчутний регрес у реформах.

При Порошенку активно заохочувалися українські виробники до експорту своїх товарів в Європу, і це торкнулося навіть малого бізнесу, звичайних українських селян. Фраза «У Колі цього року меду вже не купиш, бо він все продав в Європу» була абсолютно реальною фразою з розмови двох сумських селян у 2018 році.

Саме тому при Порошенку росла підтримка інтеграції в ЄС серед широких верств не в останню чергу через швидкий ріст українського експорту в ЄС (і, відповідно, робочих місць і зарплат в Україні).

Обсяг експорту товарів з України до Євросоюзу у 2015 році становив 13 млрд доларів, у 2016 – 13,5 млрд, у 2017 – 17,53 млрд, у 2018 – 20,2 млрд доларів. Вже після приходу до влади Зеленського цей темп значно скоротився – у 2019 експорт українських товарів становив 20,7 млрд. доларів, а у 2020 – почалося падіння 18,6 млрд. Якщо при Порошенку в структурі українського експорту експорт в країни ЄС складав 43%, то при Зеленському цей показник – 37,8% (за 2020 рік).

Джерело