Зради і перемоги тижня. 5 – 18 березня 2021 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – #зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 5 – 18 березня 2021 р.

👎ЗРАДА

❌Доходи Пенсійного фонду України за січень-лютий 2021 року склали 76,5 млрд гривень, витрати – 81 млрд гривень. Таким чином, дефіцит коштів фонду склав 4,5 млрд гривень.

❌За Держстатом середні ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в Україні за лютий 2021 року знизилися на 1,8%. При цьому за останній рік (у порівнянні з лютим минулого року) тарифи піднялися на 18,6%. Постанова Кабінету міністрів про заморожування цін на газ для населення на рівні 6,99 гривень за кубометр діє тільки до 1 квітня.

❌Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в січні 2021 року скоротився на 2,6-2,8%. Падіння економіки спостерігається другий рік поспіль.

❌Споживчі ціни в Україні в лютому 2021 року порівняно з січнем зросли на 1,0%. З початку 2021 року ціни зросли на 2,3%.

❌Будівельна компанія ТОВ “ПБС”, яка входить в орбіту партнера олігарха Ігоря Коломойського Олександра Шевченка, на дорожніх підрядах в рамках “Великого будівництва” суттєво завищувала розцінки на матеріали та роботи. Тільки на 5 контрактах будівництва доріг на Прикарпатті, які проаналізували експерти ініціативи CoST Ukraine, компанія завдала імовірних збитків бюджету на суму 374 мільйони гривень.

❌За останні два роки органами прокуратури було порушено 560 кримінальних справ за фактом скоєння протиправних дій співробітниками правоохоронних органів. І лише 6 з них підозрюваним були пред’явлені звинувачення.

❌В Україні ріст нових випадків коронавірусу, заразились ще 15 053 людини. Найбільше нових заражень у Києві, Львівській та Житомирській областях. Влада Києва прийняла рішення посилити карантин у місті з 20 березня по 9 квітня включно через коронавірус.

❌В бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття на 2021 р. вже зараз бракує 2,793 млрд грн.

❌Під ОП відбулися протести шахтарів ДП “Львіввугілля”. Шахтарі вимагали в тому числі пояснити причини імпорту електричної енергії з Росії і Білорусі.

👍ПЕРЕМОГА

✅Тернопільська міська рада вирішила перейменувати міський стадіон – йому присвоїли ім’я головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Посол Ізраїлю виступив з вимогою скасувати це рішення. Інститут національної пам’яті Польщі також розкритикував це рішення. В Міністерстві закордонних справ України заявили, що питання національної пам’яті українського народу є одним з пріоритетів державної політики України.

✅Сполучені Штати ввели санкції проти олігарха Ігоря Коломойського. Його звинувачують у корупційних злочинах.

✅Україна посідає друге місце в Європі за часткою жінок серед менеджерів та підприємців (самозайнятих). Відношення чоловіків до жінок серед керівників юридичних осіб та приватних підприємців становило 59,5% чоловіків до 40,5% жінок у 2020 році.

✅В Україні посилили покарання за сексуальну експлуатацію дітей. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний законопроект.

✅Європейський союз ухвалив рішення про продовження терміну дії санкцій проти Росії за порушення територіальної цілісності України.

✅Гірськолижний курорт “Буковель” в Івано-Франківській області вирішили закрити на карантин. На території села Поляниця, який знаходиться біля туристичного комплексу “Буковель”, поставили додаткові блокпости. Безперешкодно пересуватися зможуть тільки місцеві жителі.

✅Українській армії передали дослідні зразки берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами “Нептун”.

✅Суд у Дніпрі заочно засудив до довічного ув’язнення колишнього ватажка так званої “ЛНР” Ігоря Плотницького. Він визнаний винним у рамках справи про збитий українському літаку Іл-76 в 2014 році.

✅В Україні від сьогодні під забороною голосування депутатів місцевих та обласних рад в умовах конфлікту інтересів. Відповідний закон набув чинності.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор