З 16.07.2021 р. приблизно 150 тисяч держслужбовців мають підтвердити рівень володіння державною мовою

Про це розповіла Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська під час публічного звіту про результати діяльності у 2020 році.

«Кількість людей, які з 16 липня мають скласти іспит і засвідчити рівень володіння державною мовою, становить приблизно 100-150 тисяч осіб. Кількість тих, хто пройшов за донабором на державну службу, становить від 30 до 80 тисяч осіб по всій країні», – зазначила пані Демська.

Голова Комісії зауважила, що іспит – це перевірка не знань, здобутих у середній чи вищій школі, а саме вміння комунікувати на найвищому рівні від імені держави.

Іспит триватиме дві години й буде складатися з трьох частин: тестів, написання тексту, а також усної комунікації. Після успішного складання іспиту можна буде отримати сертифікат, який діятиме безстроково.

Національна комісія зі стандартів державної мови планує комп’ютеризувати іспит.

«Весь іспит буде повністю відбуватися на комп’ютері за допомогою комплексного іспитового програмного забезпечення. Це допомагає досягнути прозорості, рівності умов і доступу, а також знижує корупційні ризики», – наголосила Орися Демська.

Заплановано розгорнути центри для складання іспиту на рівень володіння державною мовою як мінімум у кожному обласному центрі.

Національна комісія зі стандартів державної мови уже розробила порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, який перебуває на завершальній стадії погодження.

Детальне відео публічного звіту Голови:

Джерело

Автор