Тарифи як за Порошенка – не вертають

Дмитро Вовнянко

Спостерігати за діями влади, яка намагається переконати населення, що вона силиться зменшити тарифи, – саме задоволення. Команда коміка Зеленського ніколи не стала б владою, якби не обурення людей через збільшення тарифів за влади попередньої. Зелена влада не раз і не два заявляла, що вона знайшла цікаве рішення «наступної зими зменшити тарифи на тепло майже наполовину». Насправді – пошили в дурні. Замість зменшення платні майже наполовину виборцям ЗЕ зробили тарифи на 30% більшими, ніж вони були за часів президента Порошенка.

Я вже писав про це, але повторю. За Порошенка у 2018 р. на електрику існував пільговий тариф – на перші 100 кВт*год ціна була 0,9 грн. Нині на кожен спожитий кіловат*год – 1,68 грн. Куб холодної води коштував 21,8 грн, нині – 25,4 грн. Окрема шапка на ялинці – газ, який у 2018 р. коштував 8,55 грн за кубометр, нині – до 10 грн за куб + 2 грн за доставку = 12 грн. Подорожчав на 30%.

За Порошенка коштів на субсидії через неможливість сплачувати комунальні тарифи в бюджет закладали 72,7 млрд грн, нині – 36,6 млрд. Менше УДВІЧІ.

Для президента Порошенка ті тарифи стали причиною відставки, а нині…

А нині влада з помпою оголосила, що вона ціну газу штучно понизить. Аж до 6,99 грн. Але ж є деталі!

Деталь перша. Ціну на газ пообіцяли понизити до 7 грн, а от ціну на транспортування відмінити ніхто не обіцяв. А це – 7+2=9 грн, уже дорожче, ніж було за Порошенка.

По-друге, уряд запропонував ввести державне регулювання цін у постачальників – але ті продають газ газзбутам, в яких своя маржа. А оскільки НІХТО не повідомляє, як складатимуться стосунки постачальників із газзбутами, очевидно, що маржу свою вони накрутять. А отже ціна газу для населення буде ще вища.

Третя деталь – державне регулювання впровадити обіцяють не назавжди, а лише до кінця опалювального сезону, тобто на лютий і березень. А за січень люди вже заплатять за новими тарифами.

По-четверте, якби ціну рахували за формулою, що була за Порошенка, газ коштував би не 8,55, а щось так на 30% дешевше – тому що в Європі на 1 січня 2021 р. він коштував не $363, як у 2018 р., а $258. А 12 січня він подорожчав ще на 10%, з чого наші експерти уже зробили висновок, що в Україні газ подорожчає обов’язково.

По-п’яте, всі ці державні регулювання ляжуть тягарем на плечі «Нафтогазу». А «Нафтогаз» вже за 9 місяців 2020 р. показав збитки у 17 млрд грн, проти прибутків у 12,9 млрд грн у 2019 р. за той самий період. Причина збитків – банальна. Пам’ятаєте, як коштом «Нафтогазу» наприкінці 2019 р. затикали діру в бюджеті? Отож. А хто покриватиме збитки «Нафтогазу»? Звісно, держава Україна. А до України прийшли морози і снігопади, відтак витрати газу і збитки «Нафтогазу» зростуть синхронно.

По-шосте, від серпня 2020 р. в Україні працює ринок газу. В умовах ринку ціну збивають запуском на ринок України іноземного оператора з газом за цінами Європи. Коли ціну регулюють держрегулюванням – це не ринок, це совок зразка «дорогого Леоніда Ілліча». З відповідним результатом.

По-сьоме, я обожнюю, коли замість «встановили» пишуть «пропонуємо встановити», тобто – не факт, що встановлять. Бо саме так написано в усіх документах. А МВФ уже висловив стурбованість через згортання ринку газу. В перекладі з дипломатичного на українську це означає: «Ви охрініли? Ви всерйоз гадаєте, що ми покриватимемо той збиток, який ви зараз наробите?» А це означає, що НІХТО НІЧОГО не понизить. Тим більше – ціни на електрику і воду зменшувати ніхто навіть не збирається.

Коли я написав текст «Поверніть як було за Порошенка», до мене набігло осіб, що волали «А чому як за Порошенка? Давайте як за Ющенка!» Народна мудрість повідомляє – ті, хто хоче всього й зразу, матимуть ні чорта і поступово. Це й відбувається. Типи, які хочуть не як за Порошенка, а як за Януковича – мають тарифи як за Зеленського. Чесно кажучи – вони їх гідні.