Гетманцев проти української мови

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Пам’ятаєте я писав, що ідея Гетманцева по РРО завдає нищівного удару по українській культурі? Тобто по тих письменниках, художниках, народних майстрах та незалежних журналістах, які зареєстровані як ФОП і які продають свої твори й витвори через інтернет. Чому?

По-перше, ця категорія людей і так небагата. Ми – не Росія, гонорарів у $25-30 тис (у Мариніної – за $100 тис) у нас не водиться. В мене, як у письменника, покупець – це Україна і подекуди діаспора. З видавництвом мати справу я зарікся давно – до того дня, коли вони самі не запропонують мені співпрацю. І я їх розумію – вони й самі існують від виручки до виручки.

Спілкування з читачем через інтернет для мене, як для письменника, – справді вихід з ситуації, бо дозволяє мені продавати книжку читачеві напряму. Кожен тираж – це прибуток від 0 до 20 тис грн, розтягнутий (!) на 1-3 роки. При тому що написання роману – це рік, слюсар на сервісі порівняно з таким прибутком – мільйонер. А буває, що кидаєш не дописавши, бо розумієш – не те. А може, ще й не зайти у читача. Всяке буває.

Чому я взагалі цим займаюся? Тому, чому поперся у “АрміюСОС” і в добробат. Бо треба. Якщо не ми, то хто? Але!

Пан Гетманцев вирішили, що ці мої прибутки надто великі, та мене треба поставити під контроль, примусивши завести РРО. Тобто, по-перше, всі мої розрахунки крім готівкових, мусять іти через банк на рахунок ФОП, а це читач мусить переплатити (в Приваті) 3 грн за переведення з картки або 10 грн, якщо поповнює з терміналу. Плюс – я щодня мушу звітувати, продав я щось чи ні? Помилка – я ще й здобуваю штраф.

Творіть дорогі митці, зміцнюйте українську культуру!

Проблема насправді вирішується примітивно просто – позбавленням РРО торгівлі через інтернет категорії товарів, що входить до КВЕД 90.03 – “Індивідуальна мистецька діяльність”. Все!

До речі, коли я підняв це питання, не забракло мудрогелів, які мені почали розписувати перспективи роботи через “Розетку” або інші торгівельні інтернет-мережі. Так, РРО я в цьому разі позбуваюся, але власників мережі мушу збагатити на 15-30 тисяч грн з кожного тиражу. Непогано так? Все для культури!

Зізнаюся, я сподівався, що про нас, митців, просто забули. Не дивно. Митці люди тихі, на акції ми не виходимо, весь час щось пишемо, малюємо тощо. Всяке буває. Але.

“Слуги народу” зареєстрували законопроект №4528, який відміняє штрафи за відмову надавати громадянину послуги українською мовою. Серед авторів законопроекту – все сузіря дивовижних людей: Дубінський, Бужанський, Шевченко, і… Данило Гетманцев.

Існуючий закон насправді – дуже ліберальний. Він не забороняє обслуговування іншими мовами. Він, по-перше, вимагає, аби україномовна інформація як таке була, по-друге, аби клієнта обслуговували українською в разі, коли він того хоче. Штрафують порушника лише якщо протягом року буде доведено, що порушення сталося вдруге!

Але пану Гетьманцеву навіть такий закон не подобається, він хоче, аби мовне законодавство вимагало що завгодно, а карати за порушення не могло. Інакше його авторство в цьому законі не пояснити.

А це чітко доводить – те, що РРО примушують заводити всіх, хто торгує через інтернет, в т. ч. тих, хто працює в індивідуальному мистецтві, – не випадковість. Митцям свідомо перекривають кисень – примушують або піти в тінь, або взагалі відмовитися від будь-якої винагороди за свою діяльність. Навіть символічної.

Справді, навіщо нищити українську мову в лоб, якщо можна просто викрутити руки митцям?
Закон проти української, РРО проти української… Не вірю я у такі збіги.

Автор