Геть руки від святого – корпоративів під йолкой!

Гліб Бабіч

Можна вивести професійного блазня в президенти країни. Але ніколи не можна вивести професійного блазня з «ржачної версії президента».

Є такий бородатий анекдот, який говорить про все. Тому я його все ж таки розповім.

Жив собі заштатний другосортний провінційний актор. Справи у нього йшли так собі. Ролей не було. У театрі тільки ролі третього плану за копійки. Перебивався заробітками тамадою, масовиком і аніматором дитячих свят. Ну там, «утрєннікі», «ялинки» в сезон. Тобто «йолки». Життя нудне й безвихідне.
Але одного разу у нього задзвонив мобільник. На тому кінці зв’язку мила дівчина з приємним каліфорнійським акцентом представилася помічником Стівена Спілберга. І розповіла, що знаменитий кінорежисер знайшов в архівах фотографії та кінопроби провінційного актора. І, о диво, актор виявився саме таким, яким Майстер уявляв собі одного другорядного, але ключового героя нового блокбастера.
Дівчина відбарабанили умови контракту, де був окремий вагончик, масажист, тренер, сума в 5 мільйонів доларів і натяк на те, що наступна роль може бути головною. У Спілберга. Чи згоден вельмишановний пан?..
Майже знепритомнілий від щастя заштатний другосортний актор промекав «Згоден…».
– От і добре! – радісно підсумувала асистент Спілберга. – Я замовляю вам квитки на Лос-Анджелес. З візою проблем не буде – гарантую. Стівен зараз зателефонує послу.
Зйомки розпочнуться 24 грудня…
І тут…
Засмученим, але твердим голосом заштатний провінційний, нікому не потрібний актор відповів асистентці геніального режисера:
– На жаль, нічого не вийде, мадам! Ніяк не можу. Ні за яких умов. У МЕНЕ «ЙОЛКИ»!!!

Коли пішли розмови про «новорічний локдаун», на одному з телеканалів мене запитали – які у мене прогнози щодо термінів? І я відповів, особливо не замислюючись, – почнеться не раніше 28 грудня 2020, закінчиться не пізніше 24 січня 2021. Коли мене запитали – від чого я відштовхуюсь в своїх прогнозах, я відповів просто – від гастрольного графіку «95 Кварталу».

Власне, я був не правий на один день. І концерт, запланований на 24-е, їм доведеться відкласти рівно на один день. Але в моєму (частково) жарті все інше, на жаль, нагадує правду. В оточенні Зеленського, у фракції «монобільшості» давно не приховують ставлення до співвідношення локдаун/новорічний корпоративний «чьос». Кажуть: «Ви що?! Це ж час, коли люди заробляють. Люди!!! Заробляють!!! Не можна їх цього позбавляти!».

А тут ще й один цілком серйозний інсайдер розповів зворушливу історію. Про одну із зустрічей у найвпливовішого політика сучасності. Коротше, коли у нього запитали  «А чому ж локдаун не вводиться перед Новим роком? Це ж логічно? Адже свята максимізують контактність і зараження. І медики про це вже буквально кричать. Мовляв, або зараз, або буде пізно!». На що наймудріший з коміків і найкомічніший з можновладців відповів (зі сльозою в голосі): «Ну що ви! А ЯК ЖЕ КОРПОРАТИВИ?».

Розумієте, так? Бізнесу довелося буквально долотом забивати в голову влади неможливість «різких рухів» по відношенню до ФОПів під час епідемії. Бізнесу, громадськості та адекватним політикам довелося АКТИВНО ПОЯСНЯТИ владі, що необхідні не «підбадьорливі відео», а конкретна фінансова допомога в період «коронавірусних потрясінь» і усіляких локдаунів. І все це йшло і йде дуже туго. І поки на рівні обіцянок.

А на тлі ви можете задихатися в лікарнях (або вдома) без кисню. Можуть закінчиться останні резерви ліжок для хворих на COVID-19. Всі адекватні фахівці можуть кричати в голосину про те, що якщо вживати заходів, то ТЕРМІНОВО!
Але НІТ!
У НИХ ЙОЛКІ, курво!!!
Ось це вони розуміють. Це доступна їм економіка, політика та рівень державних рішень.
Тому інсайдеру я повірив. А ви самі вирішуйте.

Ні, я поважаю та розумію проблеми шоу-бізнесу та індустрії розваг. У мене багато друзів у цій сфері. І вони теж потребують підтримки і захисних механізмів. Але ж не ціною заробітку на бенкеті під час чуми. Тому що на кладовище звуть зовсім інших музикантів і взагалі не звуть коміків. І на поминках корпоративів не буває. Шоу добре виходить у живих і здорових. Для живих і здорових. Але не можна вивезти «йолкі» з другосортних артистів, що потрапили у владу. Навіть по новому асфальту на гроші «ковідного фонду».

Тому «шоу маст гоу он». Безглуздо і нещадно.