Світ 2 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Конфлікт між курдами та владою в Іраку, велика угода для Лівії, смертельний ураган у Колумбії, одкровення Майкла Флінна у Вашингтоні, президентські вибори в Еквадорі, президентські вибори в Сербії, парламентські вибори у Вірменії, відновлення операції в іракському Мосулі та багато іншого.

Африка:

– Шестеро терористів «Ісламської держави» були ліквідовані та 29 були затримані силами безпеки Єгипту на півночі Синайського півострова. Також урядові сили знищили два підземних тунелі поблизу міста Рафах, яким бойовики постачали собі зброю. Кампанію проти місцевого відділення «Ісламської держави» єгипетська армія проводить на Синаї вже кілька років.

– Представники південних племен Лівії підписали мирну угоду про контроль за лівійським кордоном. Переговори між лідерами понад 60 кланів та племен на півдні Лівії тривали кілька тижнів у Римі в Італії. На перемовах були присутні народи туарегів, тубу, клану Авлад Сулейман та представники Уряду національної єдності. Відповідно до угоди, представники племен охоронятимуть південні кордони Лівії, щоб стримувати біженців з Африки.

Америка:

– Понад 200 людей стали жертвами зсувів грунту в Колумбії. Сильні дощі останнього тижня призвели до того, що річки в країні вийшли з берегів, а це сприяло зсуву грунтів, особливо в долині річки Мокоа. Точна кількість загиблих невідома. За даними колумбійської армії, загинули 254 людини. Президент країни Хуан Мануель Сантос називав цифру в 194 особи. Понад тисяча військових допомагають рятувальним службам подолати наслідки негоди.

– Колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн визнав, що отримав 45 тисяч доларів від російського телеканалу «Russia Today» за промову, з якою він виступив на організованій каналом конференції у Москві в 2015 році. Раніше, у своєму фінансовому звіті, Флінн цю цифру не називав. Він також визнав, що співпрацював з російськими компаніями «Волга-Днепр» та «Лаборатория Касперского» та отримував від них винагороди. Загалом, за 2016 рік Флінн заробив 1,3 мільйони доларів.

– В Еквадорі пройшов другий тур президентських виборів. Боротьба розгорнулася між представником правлячого лівого блоку «Альянс ПАІС» Леніном Морено та лідером правоцентристської опозиції – руху «КРЕО» – колишнім банкіром Гільєрмо Лассо. Ленін Морено є ставлеником влади. Він був віце-президентом Еквадору та був призначений, щоб продовжити політику Рафаеля Корреа, третій президентський термін якого завершується у травні. Гільєрмо Лассо – представляє інтереси консервативних правих сил та бізнес-спільноти країни. Він виступає за створення робочих місць та розвиток середнього та малого підприємництва. Для перемоги в другому турі виборів, кандидату необхідно набрати понад 50%.

– У Парагваї в результаті сутичок між поліцією та мітингувальниками навколо будівлі парламенту загинув активіст. Лідер молодіжного крила опозиційної Ліберально-радикальної партії Родріго Кінтану помер від пострілу в голову з боку правоохоронців. Чотирьох поліцейських вже затримали у цій справі. Напередодні, в Асунсьйоні в Парагваї демонстранти підпалили парламент, щоб не дати переобрати президента країни Орасіо Картеса. Депутати планували на закритому з’їзді внести зміни до Конституції, які дозволять главі держави знову балотуватися у президенти.

Азія:

– Щонайменше 20 людей були вбиті фанатичним священиком та його прихильниками у суфійській мечеті в Пакистані. Трагедія сталася в центрі провінції Пенджаб. Настоятель суфійської мечеті Абдул Вахід запрошував гостей до себе та пригощав їх отруєною їжею, а потім вбивав кинджалами. Поліція вже затримала імама та кількох його соратників.

Європа:

– Американський співак Боб Ділан отримав Нобелівську премію з літератури, якою його нагородили минулого року. Нагороду він забрав на таємній церемонії у Стокгольмі, де він перебуває із концертом. Ділан став першим лауреатом Нобелівської премії за тексти до пісень. Він спершу відмовлявся отримати премію, але згодом погодився. Згідно із правилами, він має виступити із Нобелівською промовою для отримання грошової винагороди у розмірі 900 тисяч доларів. Втім, Ділан заявив, що виступати не буде, а натомість запише свій монолог на відео.

– 29 людей затримані поліцією на Тріумфальній площі в Москві. Правоохоронці підозрюють їх у порушенні громадського порядку. Опозиція від людей, які забралися в центрі столиці, відхрестилася.

– У Вірменії пройшло голосування на парламентських виборах. За даними екзит-полів, до парламенту гарантовано проходять правляча “Республіканська партія Вірменії”, яку очолює президент країни Серж Саргсян, із результатом 46%, та їхні головні опоненти – правоцентристська партія “Квітуча Вірменія” на чолі з Гагіком Царукяном. Вона, за останніми даними, набирає 25% голосів. Окрім них, до парламенту можуть пройти опозиційний блок “Вихід” (10%) та націоналісти з партії “Дашнакцутюн” (5%).

– У Сербії розпочалося голосування на виборах президента країни. Фаворитом перегонів є прем’єр-міністр Александр Вучич. За даними екзит-полів, він може перемогти вже у першому ж турі виборів. Його головним суперником є колишній омбудсмен Саша Янкович.

– У Лондоні у Великій Британії група демонстрантів напала на представника саудівської арабської коаліції, яка воює з шиїтами в Ємені – генерала Ахмеда Асірі. Антивоєнні мітингувальники намагалися завадити генералу потрапити на семінар до Європейської ради з закордонних справ. Також генерала закидали яйцями. Люди виступали проти бомбардування Саудівською Аравією території Ємену.

Близький Схід:

– Дві основні курдські партії в Іраку підтримали рішення про проведення референдуму про незалежність Іракського Курдистану. Домовленості досягли на засіданні під головуванням президента Курдистану Масуда Барзані. Представники «Демократичної партії Курдистану» та «Патріотичного союзу Курдистану» мають сформувати спільний комітет, який визначить дату та механізм проведення плебісциту. Сторони також виступили проти вимоги центральної влади в Багдаді спустити курдський прапор у місті Кіркук. Напередодні, там місцева адміністрація підняла курдський прапор разом із іракським. Це спричинило негативну реакцію в Багдаді, оскільки Кіркук де-юре не входить до Курдського автономного регіону. В ООН розкритикували цей крок, оскільки вважають, що він підриває міжетнічну єдність. В провінції проживають не лише курди, а й туркмени та араби. Провінція Кіркук, хоча й не входить до Іракського Курдистану, але з 2014 року де-факто контролюється курдськими загонами «пешмерга», які звільнили регіон від терористів «Ісламської держави». Проти референдуму про незалежність Курдистану виступив прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді. Іракський Курдистан – це неофіційна назва Курдського автономного регіону, який має статус широкої автономії у складі Іраку. Юридично, цей статус закріплений в Конституції від 2005 року.

– Сирійська армія розпочала другий масований контрнаступ на позиції ісламістів на півночі провінції Хама. Урядові війська, окрім повернення під контроль втрачених у березні територій, планують відбити в бойовиків ще два міста, захоплені ними у 2016 році, користуючись слабкістю їх ліній оборони. Зокрема, мова йде про християнські містечка Хелфая і Таїбат Аль-Імам. Їхнє захоплення виведе сирійські війська на позиції станом на початок 2016 року та дозволить знову почати підготовку до вторгнення на південні околиці провінції Ідліб – центру антиурядових сил країни.

– Іракська армія відновила наступальну операцію у західному Мосулі після паузи, яку вони оголосили для зміни тактики через загибель цивільних. Урядові війська розпочали штурм кварталів Танак, Ас-Саура та Наруан у західному Мосулі, а також знову почали просуватися вулицями Старого міста.


На фото: боєць курдських воєнізованих підрозділів «пешмерга» з курдським прапором у місті Кіркук в Іраку

Автор