Світ 31 березня – 1 квітня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Криза у Венесуелі, бої в Єгипті, протистояння у Парагваї, арешт екс-президента у Південній Кореї, нова структура німецької армії, великий прорив сирійських військ у Сирії, бої між терористами та курдами за Ракку та багато іншого.

Африка:

– Президент ПАР Джейкоб Зума звільнив з посади міністра фінансів Правіна Гордана. Це викликало протест серед його однопартійців. Зокрема, віце-президент Сіріл Рамафоза назвав це рішення «абсолютно неприйнятним». Останнім часом, відносини між президентом та його партією «Африканський національний конгрес» погіршилися через звинувачення в корупції та свавільність рішень глави держави. У грудні цього року має відбутися з’їзд партії, на якому частина депутатів має обрати нове керівництво.

– Щонайменше 14 терористів «Ісламської держави» були знищені внаслідок повітряних ударів єгипетських ВПС на півночі Синайського півострова. Серед вбитих – один з лідерів та засновників відділення «Ісламської держави» в Єгипті Абу Анас Аль-Ансарі. У відповідь, в результаті теракту, влаштованого терористами північніше Каїра, загинули 16 людей.

Америка:

– Верховний суд Венесуели скасував своє рішення про те, що він перебирає на себе повноваження парламенту країни, в якому домінує опозиція. Напередодні, рішення суду про перебирання на себе повноважень Національної Асамблеї викликало масові протести по всій країні. Проти такого рішення виступила опозиція та частина оточення президента Ніколаса Мадуро. Зокрема, підривом конституційного ладу це рішення назвала генпрокурор країни Луїза Ортега. Вона була соратницею покійного лідера Венесуели Уго Чавеса. Організація Американських Держав назвала це рішення «фактичним державним переворотом». Під тиском громадськості та власної партії, президент Ніколас Мадуро, якому підконтрольний суд, попросив його переглянути рішення. Перебирання судом повноважень парламенту фактично означало розпуск Національної Асамблеї.

– У Парагваї демонстранти штурмували та підпалили будівлю парламенту країни. Вони протестують проти намірів президента балотуватися на посаду вчетверте, всупереч положенням Конституції. Мітингувальники збудували барикади навколо будівлі парламенту, де депутати проводили своє таємне закрите засідання. Вони мали ухвалити рішення про скасування норми Конституції, яка обмежує термін перебування на посаді президента одним п’ятирічним строком. Згодом, демонстранти пішли на штурм. Кілька людей були поранені у сутичках з поліцією. Людям вдалося закидати будівлю коктейлями Молотова. Президент Орасіо Картес, термін якого завершується в 2018 році, хоче знову балотуватися в президенти.

– У Нью-Йорку в США помер відомий ЛГБТ-активіст Гілберт Бейкер, який є автором всесвітньо відомого райдужного прапора ЛГБТ-спільноти. Йому було 65 років.

– У США у віці 85 років помер відомий філософ, поет та дисидент Євген Євтушенко. За своє життя він написав понад 150 книг. З 1991 року живе у місті Талса у США, де викладає в університеті. Його поховають на кладовищі під Москвою поряд із Борисом Пастернаком.

– Колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн погодився дати свідчення на слуханнях у Сенаті США в обмін на імунітет від кримінального переслідування. Його свідчення, зокрема, стосуватимуться ймовірного втручання Росії у систему виборів США під час президентських перегонів у листопаді 2016 року.

– Панама відмовила в наданні політичного притулку колишньому голові Держагентства України з питань інвестицій Владиславу Каськіву. Його затримали в Панамі 8 вересня 2016 року. В Україні його розшукують у справі про розкрадання бюджетних коштів.

Азія:

– У Південній Кореї поліція заарештувала екс-президента країни Пак Кин Хе за підозрою у корупції та фінансових махінаціях. Вона опинилася у центрі корупційного скандалу у жовтні минулого року. Це призвело до її імпічменту вже в грудні 2016 року. Слідчі вважають, що вона та її оточення заробляли гроші, отримуючи «відкати» від великих корпорацій.

– Щонайменше 22 людини загинули та понад 70 поранені внаслідок вибуху в мечеті на півночі Пакистану. Відповідальність за теракт взяв на себе терористичний рух «Талібан».

– США запровадили нові санкції проти КНДР за запуск балістичних ракет. До списку потрапили 11 осіб та кілька компаній з В’єтнаму, Куби, КНДР та КНР, які ведуть бізнес з Пхеньяном.

Європа:

– В Австрії запровадили заборону на продаж сигарет особам молодше 18 років. Відповідний закон затвердили представники усіх федеральних земель. Його ініціатором є міністр у справах молоді та спорту Софі Кармасін. За останніми даними, в Австрії від 10 до 16% усіх підлітків викурюють в день хоча б одну сигарету. А усій Європі 21% усіх підлітків у віці 15-16 років курять.

– Німеччина заявила, що заклики президента США Дональда Трампа до країн НАТО збільшити видатки на оборону до 2% ВВП є «нереалістичними» та відкинула їх. Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель. Втім, підтримав слова президента генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, посилаючись на відповідну угоду країн-членів Альянсу, яка зобов’язує їх збільшити видатки до 2% ВВП відповідно планів НАТО. Зараз, лише 5 країн витрачають на оборону необхідні 2% – це Велика Британія, США, Греція, Естонія та Польща. Доля ФРН складає 1,2%.

– Німецька армія створила підрозділ, який воюватиме з хакерами. За даними розвідки ФРН, лише за перші тижні 2017 року на військові структури Німеччини було скоєно 284 тисячі кібер-атак. Кіберкомандування буде окремою структурою Збройних сил ФРН разом із ВМФ, ВПС та сухопутними військами. Перший склад кібер-воїнів налічуватиме 260 осіб. Штаб-квартира базуватиметься у Бонні.

– У Молдові провели обшуки в Кабміні. Слідчі Національного центру з протидії корупції обшукали кабінети Міністерства економіки країни.

Близький Схід:

– Сирійські війська прорвали блокаду християнського міста Мхарда на півночі провінції Хама та відбили в бойовиків 75% раніше захопленої ними території в регіоні. Мхарда потрапила в облогу два тижні тому, коли терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» атакували позиції сирійської армії на півночі Хами та перекрили трасу Мхарда-Хама. За останні 48 годин, урядові сили повернули від свій контроль 12 населених пунктів та знову відкрили трасу.

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава», так званий «міністр оборони» бойовиків Ійяд Аль-Джумейлі був убитий внаслідок повітряного удару іракських ВПС в місті Аль-Кайм на іраксько-сирійському кордоні.

– Терористи «Ісламської держави» розпочали масштабний контрнаступ проти сил курдів на сході провінції Ракка в Сирії. Курди намагаються оточити місто Ракка – столицю терористів «ІД». Бойовики прагнуть відкинути їх за річку Євфрат. У боях вже загинули 65 курдських бійців. Частина сил курдів вже відступила та готується до перегрупування. Також тривають запеклі бої й на південному заході провінції Ракка за містечко Ас-Сафсафа. Воно є «брамою» до стратегічного міста Табка прямо під Раккою.

– Коаліція терористів «Тахрір аш-Шям» у Сирії зазнала поразки під час невдалого наступу на півночі провінції Латакія. Сирійська армія відбила масовану атаку бойовиків на гірське селище Кінсібба. Десятки ісламістів загинули у боях.


На фото: мітингувальники несуть державний прапор на центральних вулицях Каракаса у Венесуелі

Автор