Люди мають знати, що антикризовий план є

Гліб Бабіч

Вибачте, багато букв, – інакше не вийде.
Але обіцяю, це цікаво. І це шанс на порятунок.

Коли мене запитують, чому ти підтримуєш Порошенка, і чому ти з ЄС, я даю просту відповідь. У нас збігаються бачення ситуації, мети, принципи і концепція дій. Іноді розходяться в деталях. Іноді збігаються повністю.
Як зараз.

Мій вчорашній ранковий ковідний пост з аналізом ситуації та необхідних (але не здійснених) дій практично повністю співпав з Антиковідним планом Європейської Солідарності, який ввечері представив Петро Олексійович. Різниця в тому, що я, з огляду на крах політики влади, більш покладався на нашу звичку до опору загрозам. А Порох, старий стратег, все ж таки бачить, як виправити ситуацію. І це дає надію.

Отже:

1. Негайно припинити нецільове використання антиковідного фонду.

Саме так. Більшість грошей Фонду безповоротно закатані в асфальтовий схематоз і передані на купу потреб, які не мають відношення до порятунку нації від пандемії. У тому числі 4 мільярди в МВС, 2 в червні і 2 в жовтні (Аваков, мабуть, нишком розробляє вакцину. Напевно, від народних протестів). В тому числі на зйомку “патріотичних серіалів” (напевно, десятки тисяч смертей від вірусу – непоганий патріотичний сюжет). Гроші, що залишилися, в абсолютній більшості не використано. І не будуть використані. Якщо не дати владі грандіозного копняка.

2. Покарати винних у розкраданні фонду.

Чесно кажучи, Петро Олексійович, я не знаю, як вони будуть карати самі себе. Але все, що можливо, для цього зробити треба. Щоб вночі їм спалося ще гірше. Щоб снився суд і довічний термін. Тому що, коли ми повернемо цю країну до нормального стану, вони будуть відповідати не тільки за крадіжку. Але й за геноцид нації, який виник завдяки цій крадіжці.

3. Терміново направити решту 27 мільярдів з антиковідного фонду на забезпечення лікарень і лікарів. Розтрачені гроші повернути в фонд.

Саме так, і негайно. Провівши терміновий аудит потреб медичних закладів. А гроші в фонд повернути саме з “великого асфальту”. І спитати Авакова – чому доплати за ризик МВС важливіші за смерті громадян України? І важливіші за доплати лікарям (яких немає). І повернути гроші до фонду. Тому що при такому розкладі у нас після всього можуть залишитися тільки офіс президента і поліція.

4. Застрахувати всіх медиків від COVID- 19 і виплатити компенсації сім’ям померлих медиків.

Це більше ніж справедливість. Це природно. Це наш борг перед людьми, які гинуть на війні зі смертельною загрозою. Точно такий же, як і перед тими, хто гине на фронті. Тому що мета однакова. Захист громадян України від смерті.
До речі, я вчора про це не згадав. Був чомусь впевнений, що це вже зроблено. Тому що страхування таких людей природно. За загибель і поранення на фронті виплачуються цілком гідні гроші. Чому з медиками має бути по іншому? На даний момент від корони загинуло 238 медиків. Трагедія для кожної сім’ї. Але мізерна цифра для держави, що мала 65 мільярдів в антиковідному фонді. Проте це не просто не зроблено. Влада офіційно зменшує цю цифру в 10 разів.

5. Виплатити медичним працівникам обіцяну 300% надбавку до заробітної плати.

У багатьох лікарнях ведуть “облік часу”, який медики проводять в “зоні ризику”. Тобто в палатах або в безпосередньому контакті з хворими. Це треш.
Я не можу уявити, щоб на першій лінії фронту з секундоміром рахували б тільки час чистого “вогневого контакту” або обстрілів. Тому що ризик там присутній цілодобово. Тому і сплачується день в день за перебування на першій лінії. З медиками має бути так само. І тільки так.

6. Забезпечити постійне навчання та перепідготовку лікарів для боротьби з COVID-19.

Це те, що потрібно було робити навесні та далі весь час. Час втрачено безповоротно. Але краще почати це зараз, ніж не починати зовсім.

7. Відкрити, на час пандемії всі відомчі лікарні МВС, СБУ, УЗ, ДУС. Звіт керівників про кількість звичайні пацієнтах у цих закладах.

Так, ви не помилилися. Два паралельні світи. Поки в лікарнях закінчуються останні місця і ресурси, поки люди задихаються на ліжках в коридорах, величезна кількість відомчих лікарень існують в звичайному режимі. І не один, курво, міністр не вийшов і не сказав – хлопці, так у нас же ще купа ліжок. І обладнання крутіше ніж у інших.
Ні. “Вірус Феофанії”, яку президент так і не передав ані дітям, ані звичайним громадянам, поширюється на всі державні структури.

8. Забезпечити киснем кожного хворого. Вести публічний, відкритий статистичний облік реанімаційних ліжок, забезпечених киснем.

Страшне за рівнем цинізму і дурості питання. Насправді, якби у всіх лікарнях замінили або модернізували кисневі траси, закупили балони і кисневе обладнання, цифра в 65 мільярдів практично не змінилася б. Було давно відомо, що це порятунок. Був час і гроші. Нічого не було зроблено. Це вбивство, панове. І ніяк інакше.

9. Забезпечити тотальне всеукраїнське безкоштовне тестування на COVID-19

Безсумнівно, це дозволить вчасно відокремлювати хворих від здорових, вчасно лікувати і, таким чином, уникнути повного і тривалого локдауну. Тільки я не згоден з Петром Олексійовичем, що Зеленський обіцяв завезти 10 мільйонів тестів і не зробив цього. Я підозрюю, що зробив. Тому що у нас скрізь платні тести. Тому що при рентабельності в 100-300% – це «вері гуд бізнес» на смерті. Подивіться на “асфальтову тему”. І ви зі мною погодитеся.

10. Забезпечити пацієнтів, хворих на COVID-19, безкоштовними ліками.

Кожна сім’я, в якій хтось перехворів, зазнала величезних фінансових втрат, в котрих левову частку займають медикаменти. Нагадаю, 65 мільярдів фонду складалися в основному з податків цих же людей. Тобто їх обдурили двічі. Коли передали ці гроші “на асфальт”. І коли сказали “це ваші проблеми”. Хоча ні. У цьому не обдурили.

11. Забезпечити безкоштовними масками школи, лікарні, пенсіонерів та багатодітні сім’ї.

Особливо враховуючи, що “хтось” продав за кордон мільйони масок з державного резервного фонду на початку світової епідемії.
Коли ми “в тиху” розвозили по фронту маски для бойових підрозділів від Фонду Порошенка, ми дивувалися, коли ціла бригада радіє маленькій по її масштабу кількості в 6-8 тисяч штук. Тому що вони або не отримували нічого, або 500 масок на кілька тисяч чоловік. І це армія, від якої залежить все.
Тому не дивно, що інші люди владі абсолютно по барабану. І це треба терміново виправляти.

12. Переглянути ПДФО і податкові знижки з урахуванням витрат громадян на лікування COVID-19. ЄС представить окремий план підтримки ФОПів, малого та середнього бізнесу.

Так. Все, що прямо або непрямо влада вкрала у громадян і бізнесу, треба повертати. І наслідки першого недолугого локдауну, і всіх наступних божевільних дій влади бізнесу треба компенсувати. Тому що, коли ви радите бізнесу “йти працювати в лікарні”, задумайтеся, звідки беруться податки.

Ну, і прийняти цей перелік невідкладних заходів ЄС вимагає до кінця тижня. Тоді у нас точно буде шанс.

І ще. Поки все це відбувається, Фонд Порошенка уклав перші масштабні контракти на поставку кисневих концентраторів і станцій, які будуть в Україні до Нового року та будуть передані лікарням, що допоможе пережити період реалізації плану.

Я з початку року власними руками носив, розвантажував, завантажував, укладав і розвозив захисні засоби для медиків, спеціальне медичне обладнання, запчастини для відновлення ШВЛ, маски і гуманітарні комплекти виживання, куплені на гроші фонду Порошенка. Я перестав рахувати витрати, коли вони перевалили за 300 мільйонів. Тому впевнений, кисневе обладнання буде в лікарнях в повному обсязі та в строк. Тому що робити треба саме так.

Зазвичай я не прошу репоста і “+” в коментарях в звичайних постах. Але цей не звичайний.
Люди мають знати, що антикризовий план є. І він запропонований країні та владі.
Щоб потім ми могли спитати з них “чому ні?”

Тому велкам! Репост і коментар.

Автор