Слуги – партія людей фантастичної сміливості

Alex Noinets

Слухайте, а ви знаєте людей, які фінансують Слугу Народу? Бо людей, які фінансують Д7 я знаю, вони бігають і кричать усюди, що вони наші спонсори. А про людей, які фінансують СН я ніколи не чув. І державного фінансування вони кажуть, що не отримують.

А опитування своє вони проводять. В день виборів. Звідки гроші?

Мені здавалося, що інформаційна діяльність партії в передвиборчий період – це майже завжди передвиборча діяльність. А інформаційна діяльність партії в день виборів – це настільки гарантовано передвиборча діяльність, що партії не ведуть інформаційну діяльність у день виборів, щоб не наражатися на фантастичні судові позови за порушення правил агітації в день виборів.

Але в СН ми маємо людей фантастичної сміливості, надзвичайної. Казкової. Тому партія СН в день виборів прямо заявляє, що проводитиме інформаційну і агітаційну діяльність за кошти партії біля кожної дільниці.


Іванна Климпуш-Цинцадзе

Щойно надіслала звернення до правоохоронних органів щодо джерел фінансування незаконного зе-опитування, як стало відомо, що його профінансує партія “Слуга народу”.

Це безпосереднє порушення Виборчого кодексу – непряма агітація в день виборів, бо тепер всі вже знатимуть, хто організовує й оплачує цей цирк.

З-під білих накидок стирчатумуть зелені вуха.

Зеленський витирає ноги об країну, Конституцію і закони, тримає всіх нас за ідіотів. Навіть Янукович, певно, не здогадувався, що в нього буде такий “здібний учень”, та й що так можна було…


Микола Княжицький

Отже, опитування, ініційоване президентом Зеленським, буде профінансовано партією Слуга Народу. Такий подарунок Президенту України вирішила зробити улюблена партія до свята місцевих виборів.

Нагадаю, що відповідно до оцінок соціологів, подібне опитування коштуватиме щонайменше 2-4 мільйони доларів. З урахуванням того, що опитування ініціює не партія, а безпосередньо Зеленський (партія лише його фінансує), фактично йдеться про оплату партією особистих витрат президента. Саме “особистих”, бо за Конституцією у Президента немає повноважень ініціювати опитування, а отже опитування – це приватна і абсолютно персональна справа особисто Зеленського. Тому і виходить, що на день виборів партія Слуга Народу зробить подарунок Зеленському на декілька мільйонів доларів. І , як обіцяють, покажуть це у звіті партії.

Але таке фінансування фактично є хабарем Зеленському. Загальновідомо, що партії не заробляють гроші та живуть за рахунок внесків або бюджету. “Слуги народу” у цьому році демонстративно відмовилися від бюджетних коштів. Зрозуміло, що навряд чи на рахунках партії є 2 мільйони доларів. А отже, як раз зараз ми могли б побачити, як хтось масово робить партійні внески, щоб оплатити забаганку президента. Кажу “могли б”, оскільки партія “Слуга Народу” наразі є ледь не єдиною, яка не оприлюднила жодного фінансового звіту за 2020 рік. Проте це є вкрай важливим, адже саме через вивчення сплеску поповнення партійних внесків в жовтні й можна буде визначити, хто насправді профінансував Зеленського і фактично дав йому хабаря через партію.

Хоча тут теж можуть бути нюанси. За оприлюдненим аналізом руху “Чесно”, кошти партії мало не повністю складаються зі внесків, зроблених фірмами-одноденками (типова ситуація, коли фірма створюється у березні зі статутом на 1500 гривень, а вже у липні перераховує партії 3,3 мільйони). Але хто саме стоїть за цими фірмами, і чиї насправді гроші використає партія для оплати опитування – це як раз головне питання, яке має цікавити суспільство.

Схожа проблема і з екскурсією на Донбас депутатів з фракції “Слуга народу”. Звичайно непогано, що більше сотні народних депутатів від правлячої партії автобусами звозять на дводенну передвиборчу екскурсію на Донбас. Вся стрічка фейсбуку сповнена щасливими обличчями депутатів, які в новенькій військовій формі здійснюють подорож за маршрутом, прокладеним у зверненні президента Зеленського.

Цілі такої поїздки незрозумілі. Схоже, єдина мета – просто “поїхати на Донбас” і викласти світлину в фейсбук. Але при досягненні цього надзвичайно важливого КРІ не треба забувати, що депутат не може отримувати подарунки вартістю більше за один прожитковий мінімум. Ні від кого, в тому тому числі від політичної партії, членом якої він є.
Ну а відомості про вартість такого туру, так само як торік з Ріксосом, включно з послугами перевезення, проживання, забезпечення безпеки тощо, мають бути відображені в деклараціях. А згодом і в реєстрі корупціонерів, підставою для внесення до якого є в тому числі порушення обмежень щодо отримання подарунків.


Тарас Чорновіл

Зараз, під час чергового корупційного скандалу про джерела фінансування так званого “опитування”, фракція слуг оголосила, що це вони будуть із партійного бюджету фінансувати персональні забаганки Зеленського. Це точнісінько така ж корупція, як би й у випадку спонсорства від будь-якого олігарха. Але про це вже багато написано й сказано. А в мене виникло питання до дещо старішою історії, про яку ми всі якось призабули. За непродуманим законом авторства Лєщенка було передбачене державне фінансування політичних партій. Слуги, які на критиці подібних привілеїв прийшли до влади, розіграли пропагандистський пасьянс із відмовою від того фінансування. Щоправда, відмови не відбулося, бо вона можлива лише на всю каденцію Ради. А шум підіймався лише з огляду на цьогорічні вибори. Тому вони тоді оголосили, а зараз знову активно повторюють, що ті, перераховані їм із бюджету річні кошти, вони передали на боротьбу з епідемією коронавірусу.

Передали, то й добре. Інші свої власні гроші сотнями мільйонів тратять на закупівлю ШВЛів та захисних костюмів, а Зеленський і його подільники жодної власної копійки не пожертвували. А тут на державний ресурс розщедрилися, хоча його призначення було дуже чітким – профінансувати формування реальних партій із розвиненою внутрішньою структурою й подолання політичної корупції. У слуг реальної партії, як не було, так і нема. Про подолання політичної корупції взагалі краще змовчати… Але нехай, зробили такий крок… А чи дійсно зробили?

Може я щось пропустив, то підкажіть. Бо єдине, що чув, то це про передані гроші на протидію епідемії. І жодної конкретики. А “просто і взагалі” не буває. Ви можете закупити й розвести в лікарні захисні костюми, можете для певних закладів придбати апарати ШВЛ, можете ще щось купити й роздати. Але цим займалися Порошенко, фракція ЄС та корпорація “Рошен”. А від слуг якихось подібних кроків помічено не було. Просто так влити ці кошти кудись неможливо. Вони вже вилучені з бюджету й назад не повернуті. То вони їх справді на щось корисне потратили, чи, як завжди? Бо “як завжди” аж надто реалістичне… Бо навіть перед НАЗК про витрату цих державних ресурсів не звітували, хоча зобов’язані.


Тамара Горіха Зерня

Ви навіть не уявляєте, яку свиню своєму опитуванню підклали слуги, оголосивши про те, що воно фінансуватиметься за рахунок партії «Слуга Народу».  Причому вони це зробили офіційно, з дотриманням усіх формальностей, ретельно зібравши доказову базу для правоохоронних органів.

Дивіться: 20 жовтня на засіданні Вищої ради партії ухвалене рішення про те, що партія фінансуватиме проведення дослідження «5 запитань від Президента України». Як тільки ця новина стала публічною, юристи і правозахисники видихнули з полегшенням. До того зв’язок пріснопам’ятного опитування з СН потребував доведення у суді. Існувала ситуація, коли всі ніби знають, але на питання «а ти доведи?» доведеться подумати.
І тут раптом СН здійснила явку з повинною.

Для якого суду? – запитаєте ви? Ось. У нас є стаття 51.5 Виборчого кодексу України, у якій сказано:

що до передвиборчої агітації належить «повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) – суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів».

Проведення передвиборчої агітації у день виборів заборонене. Тобто правоохоронці, маючи інформацію, оприлюднену прес-службою слуг народу вище, зобов’язані припинити проведення опитування, що має всі ознаки передвиборчої агітації.

Але це не головне!
Якщо ви побачите особу із запитальником у день виборів, ви можете спокійно викликати поліцію та посилатися на 212.10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою проведення агітації поза строками, встановленими законом, карається:

«накладенням штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Громадяни, будьте пильні! І пам’ятайте, що кожен носій урни від Зеленського у день виборів не доніс у бюджет штраф на суму від 1700 до 3400 гривень. І ваш прямий громадянський обов’язок – допомогти їм розрахуватися з державою.


Mark Savchuk

LET ME BE ABSOLUTELY CLEAR

Опрос Зеленского – нарушение закона. Завтра я как глава РГК НАБУ подам заявление о преступлении на нашего Президента. Его зарегистрируют.

Это не все, что мы сделаем, детали “папизже”. Я не хотел об этом говорить сегодня, я хотел завтра мочкануть постик с фоткой заявы.

Но тут я просто сгорел! У МЕНЯ ПОЛЫХАЕТ КАК У ФАЛЬКОН ХЕВИ!

Ответственность, бл…ть! За то, что люди не хотят принимать участие в нарушении закона, он решил к “ответственности” привлекать, ты смотри на этого рака!


Анна Оскоміна

А я собі думаю, ото хай би хтось розумненький озброївся камерою та мікрофоном, або й смартом, та порозпитував отих опитаних 5ма зєпитаннями під дільницями, а що власне люди мали на увазі, коли робили якийсь свій вибір. І щоб розширено відповідали, і навідні питання підказувати, та щоб іще й з легкою підйобкою.

А що таке, на вашу думку вільна економічна зона на Донбасі? А це на підконтрольній чи як? А ви згодні, щоб там не платили податки, а вам на соціалку не вистачало? Віддасте свою пенсію страждальцям Новоросії?
А у вас там є бізнес? А от в Ахметова є. А ви згодні, щоб він там податки не платив?…

Як вважаєте, нехай корупціонери пожиттєво сидять? А вбивці та гвалтівники дітей нехай через 15 років виходять, це справедливо? Кажете, розстріляти усіх, як в Китаї? Тобто, зняти мораторій на смертну кару, і плювати на Захід? А без військової та технологічної допомоги Путіна здолаєте? Підете окопи копати, коли Путін в атаку піде?

Кажете, не треба легалізувати канабіс, бо то наркотик? Як думаєте, що краще для онкохворого – полегшувати нестерпний біль медичним канабісом, в якому немає наркотичного компоненту, чи морфієм? Чи хай терпить, як гадаєте?… До речі, у вас який больовий поріг, ви добре біль переносите?

Кажете, 300 депутатів достатньо? А чому саме 300? А якщо 332, вас це задовольнить? А може, обійдемося 200ми? Чи сотнею? А може, їх взагалі не треба, хай Зеленський одноосібно все вирішує, всеодно вони перед ним на цирлах бігають, оно послав на передову – побігли? Нащо вони нам треба взагалі?

Кажете, підтримуєте Будапештський меморандум? А як примусити підписантів його виконувати? А якщо один з підписантів – Росія? А якщо вони знову відмовляться, що нам робити? А то ми їм що?

Ну і в такому дусі.

Я думаю, як телеканалам, так і багатьом відеоблогерам чи невеличким ютюб-студіям такий контент буде просто скарбом.

Всією країною будемо всцикатися від відповідей, зуб даю. А яку гаму емоцій буде породжувати кожне розумове зусилля, – мм, мрія польового репортера!

Як то кажуть, хоч поржом.