Світ 20 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Розслідування зв’язків Трампа із РФ, хвороба президента Алжиру, річниця незалежності Тунісу, смерть Рокфеллера в США, бої на сході Дамаска в Сирії, битва за Дейр-Хафір в Алеппо та багато іншого.

Африка:

– 18 людей загинули у Гані внаслідок падіння дерева на водоспад, де купалися люди.

– Президент Алжиру Абдель-Азіз Бутефліка вперше за останній місяць з’явився на публіці на тлі розповсюдження чуток щодо його серйозної хвороби. Напередодні, він раптом скасував свою заплановану зустріч з канцлером ФРН Ангелою Меркель. 80-річний Бутефліка багатьма мешканцями країни вважається тяжко хворим та неспроможним керувати державою, особливо після інсульту в 2013 році. Алжир – є ключовою країною для поставок газу до Західної Європи та є головною ланкою у боротьбі з коаліцією ісламських екстремістів у Північній Африці.

– Тисячі студентів влаштували демонстрацію в Йоханнесбурзі в ПАР. Вони вимагають збільшення їхніх пільг та соціальної допомоги бідним студентам. Їх марш центром міста організував Об’єднаний Конгрес студентів ПАР.

– Туніс відзначив 61 річницю своєї незалежності. На центральній площі, де проходили урочистості, виступив президент країни Беджі Каїд Ас-Себсі. Також на церемонії був присутній голова уряду Юсеф Шахед. У 1956 році Туніс та Франція підписали протокол, за яким країна отримувала незалежність. Таким чином, було покладено край французькому протекторату над Тунісом, який зберігався понад 80 років.

Америка:

– Рейтинг президента США Дональда Трампа впав до рекордно низького рівня. Про це свідчать результати соціологічних опитувань інституту Геллапа. Згідно їх даних, рейтинг президента опустився до 37%, хоча ще тиждень тому він складав 45%.

– Президент інтернет-сервісу таксі «Uber» Джефф Джонс пішов з посади через внутрішні конфлікти в компанії. Він пропрацював на своїй посаді лише шість місяців. За його словами, він звільнився, тому що компанія не запропонувала йому посади головного операційного директора.

– У Сполучених штатах на 102 році життя помер мільярдер, філантроп та легендарний бізнесмен Девід Рокфеллер. Він – онук нафтового магната та першого мільярдера Америки Джона Рокфеллера. За даними ЗМІ, Рокфеллер-молодший помер у своєму маєтку під Нью-Йорком. Родина Рокфеллерів є найбільш поважною та впливовою у світі. Девід Рокфеллер багато років працював у розвідці після Другої Світової війни. За своє життя, він зустрівся з понад 200 лідерами держав світу.

– ФБР США та Національна розвідка розпочали розслідування зв’язків команди президента США Дональда Трампа із російськими чиновниками під час президентських перегонів у листопаді 2016 року.

– Тіла 15 людей знайшли слідчі у масовому похованні на території в’язниці у центральних регіонах Венесуели. Слідчі підозрюють, що тіла належать в’язням, яких жорстоко вбили внаслідок конфліктів між бандами. У Венесуелі близько 30 в’язниць переповнені. Через це часто виникають конфлікти всередині буцегарень. Один з таких бунтів відбувся у 2013 році, коли 130 в’язнів були вбиті в результаті кривавих зіткнень між угрупованнями кримінальних кланів.

Азія:

– У Туреччині поліція затримала трьох підозрюваних, пов’язаних з терористом Анісом Амрі, який скоїв теракт у Берліні на Різдво. Всі троє – підозрюються у зв’язках з «Ісламською державою». Слідчі вважають, що вони надихнули Амрі на скоєння теракту.

Європа:

– Норвегія стала найщасливішою країною світу відповідно до нового рейтингу індексу щастя у світі. Одразу за нею – Данія, Ісландія, Швейцарія та Фінляндія. Україна зайняла 132 місце між Ганою та Угандою. Найменш щасливими визнали Центральноафриканську республіку, Бурунді та Танзанію.

– Україна заборонила в’їзд на свою територію європейським політикам, які відвідували окупований Росією Крим. Серед тих, хто потрапив до «чорного списку» – четверо громадян Сербії та громадянин Чехії.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила, що запустить процес виходу країни зі складу ЄС 29 березня. Саме тоді британський уряд застосує статтю №50 Лісабонського договору, яка дозволяє розпочати процес виходу члена зі складу Євросоюзу.

– У Варшаві польський суд засудив до 4 років громадянина РФ за звинуваченням у шпигунстві. Суд постановив, що підозрюваний працював у польських енергетичних компаніях в інтересах російської промисловості.

– Кандидат у президенти Франції, екс-міністр економіки Еммануель Макрон заявив, що сьогоднішня ситуація в Сирії та Іраку – це поразка Франції та Європи. Він закликав повернути Парижу домінуючу дипломатичну роль у вирішенні сирійської кризи.

Близький Схід:

– ОАЕ викликали посла Швейцарії через його заяву про погіршення ситуації з правами людини у Бахрейні. Офіційний Абу-Дабі вимагає вибачень від посла та називає його заяву брехнею. Напередодні, посол Швейцарії у Женеві представив звіт, в якому звинуватив владу Бахрейна у тортурах та вбивствах людей.

– Щонайменше 20 людей загинули внаслідок теракту в іракському Багдаді. Замінований автомобіль злетів у повітря в районі Аль-Аміль на парковій стоянці, коли там було багато людей. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Сирійська армія відбила в терористів коаліції «Тахрір Аш-Шям» всі втрачені раніше території на сході Дамаска. Урядові сили, зокрема, взяли під контроль територію промзони «Альбумар», автомагазин «Мерседес» та офіс місцевої електростанції. Велике угруповання бойовиків було оточене всередині одного з офісних приміщень у великій будівлі в кварталі Аль-Джобар. Не зумівши зачистити приміщення, сирійські війська підірвали будинок з усіма ісламістами завдяки «тунельній бомбі». Загалом, в результаті 16-годинного бою на сході Дамаска загинули понад 100 людей. З них 72 – військові сирійської армії. Решта – бійці ісламістських угруповань, які здійснили атаку на урядові війська.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» ще п’ять селищ на сході провінції Алеппо. Населені пункти – це невеликі поселення навколо стратегічного міста Дейр-Хафір – головного бастіону терористів «ІД» в регіоні. Урядові сили намагаються оточити сили бойовиків у місті та взяти їх в блокаду.


На фото: директор ФБР США Джеймс Коумі на слуханнях у Сенаті у Вашингтоні

Автор