Саміт Україна-ЄС відбувся

Володимир Омелян

Отже, саміт Україна-ЄС відбувся.

Зеленський радісно кивав, не розуміючи важливість напівнатяків, і від нерозуміння здригався, коли говорили про серйозні речі. У цей момент Єрмак заспокійливо підморгував, нагадуючи останньому Лідеру Світу, що в кишені у нього індульгенція від Папи. Щоправда, ця індульгенція просто зникла зі столу під час відвідин українською делегацією Ватикану, але Зеленський про це ніколи не дізнається. Зустріч же була таємна…

На жаль, саміт для української інфраструктури не став проривним.

Окрім кредитної лінії для Укрпошти і згадати нічого (Igor Smelyansky вітаю, для компанії – це досягнення! Радий, що несміливі мрії 2018 року збулися).

Жодного наступного, третього засідання Транспортного діалогу високого рівня, який започаткували в 2018, і де ми могли на експертному і політичному рівні обговорити всі актуальні і потенційні напрямки співробітництва.

Жодної згадки про Азовський економічний пакет, який передбачав 500 млн євро грантів і 500 млн євро кредитів для відновлення сходу.

Жодних інвестицій у інфраструктуру. А ще у 2018 році ми отримали перші 50 млн євро грантів у дорожній сфері, за рахунок чого будується об’їзд, зокрема, Тернополя.

Звісно, якби був прогрес з виконання Угоди про асоціацію у транспортній сфері, було б легше. Але, на жаль, Турборежим захлинувся, не дійшовши у парламенті до інфраструктури. Фактично, жоден необхідний закон не проголосований.

Якби не ідіотські заяви про передачу Укрзалізниці в управління Дойчебану (від чого здригнулися навіть стійкі німці) і потім не менш дивне дезавуювання власних заяв – можна було б оголосити про приєднання до німецької ініціативи поєднати Європу швидкісними потягами, приєднавши до одного з напрямків, Берлін-Варшава, євроколією Київ і Львів. Але Берлін тепер вельми насторожено сприймає «ініціативи» Києва.

Безумовно, першочергово на заваді стало нерозуміння Брюсселем поведінки Києва впродовж останніх місяців. І, як результат, не лише кредитні лінії ЄС, але й підписання Угоди про спільний авіаційний простір перенесено на 2021. Щиро шкода, бо ця угода була запланована до підписання наступного дня після виходу Британії з ЄС. І вона б дала новий поштовх для розвитку авіаційної галузі, яка зараз переживає не найкращі часи. І суттєво здешевила польоти для громадян, дала нові зручні маршрути. Але після політичної та коронавірусної пандемії, значить після пандемії.

Для прикладу, сьогодні ж ЄС схвалив інвестиційний план для Західних Балкан (Боснія і Герцоговина, Чорногорія, Албанія, Сербія, Косово, Північна Македонія. Кількість мешканців регіону – близько 13 млн) обсягом у 9 млрд євро (!) для економічного відновлення регіону і прискореної євроінтеграції.

До речі, пане Володимире Зеленський, у мене для Вас погані новини. Одночасний «саміт» Путіна-Медведчука в Ново-Огарьово – чіткий сигнал, що Ви для Кремля перестали існувати. Я би все ж подзвонив Баканову щодо походження капіталів Медведчука. Якщо не розповість, то хоч за співучасть у вбивстві Стуса можна посадити. Як моральна сатисфакція для українців.

Але в президента інші цілі. Наступні два дні він перебуватиме у Великій Британії. Хтось розповів йому прислів’я «Мій дім – моя фортеця». І що сімейні гнізда найкраще вити в Лондоні. Головне, знайти хорошого ріелтора і не потрапити в «Схеми»…

П.С. З позитивних новин сьогодні: вперше відвідав нову студію «5 каналу». Приємно вражений!
Обговорювали «Велике Будівництво».
Укравтодор, Ваш керівник пообіцяв запустити інтерактивну карту ремонту українських доріг з позначенням геотегами початку і кінця кожної ділянки та відповідним описом типу ремонту, вартості, гарантії, фото- і відеофіксацією.
Не дочекався у вересні, дочекаюся до кінця 2020 р.
Це велика перемога, щоб поставити крапку на будь-яких фантазіях: хто, що і де збудував.
Давайте нарешті дізнаємося разом, де завершуються дороги Зеленського і починаються автобани Порошенка  😉

П.П.С. Дякую за фото з офіційного сайту ОПУ.