Світ 17-18 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Капітуляція антиурядових сил у місті Хомс у Сирії, кінець битви за Бенгазі в Лівії, азійське турне Рекса Тіллерсона, перші антиракетні навчання в Японії, зустріч «Великої двадцятки» у Німеччині, напад на поліцейських у Франції, авіаудар у Сирії, розстріл сомалійських біженців в Ємені та багато іншого.

Африка:

– У Лівії підрозділи «Лівійської Національної Армії» взяли під контроль останні райони Бенгазі на південно-західних околицях міста. ЛНА – це воєнізована структура на чолі з генералом Халіфою Хафтаром, яка підкоряється уряду, що базується у східному місті Тобрук. Битва за Бенгазі між силами ЛНА та коаліцією ісламістів «Бригади оборони Бенгазі» тривала 4 роки.

Америка:

– На острові Сент-Люсія помер лауреат Нобелівської премії з літератури, карибський поет і драматург Дерек Уолкотт у віці 87 років. Він вважався одним з найкращих авторів другої половини XX століття. Нобелівську премію Уолкотт отримав у 1992 році.

– Конгрес США ухвалив рішення, яке полегшує доступ до зброї психічно неврівноваженим ветеранам війни. Це означає, що тисячі ветеранів, які мають проблеми психічного характеру, можуть відтепер вільно купляти та володіти зброєю. Відповідні обмеження були запроваджені адміністрацією Джорджа Буша-молодшого у 2007 році після стрілянини у Вірджинії.

Азія:

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон допустив можливість застосування Сполученими штатами військової сили проти КНДР для стримування її ядерної програми. Про це він повідомив під час свого візиту до Південної Кореї. На зустрічі з керівництвом країни у Сеулі, він зазначив – США готові здійснити попередні удари по об’єктах ядерної інфраструктури Північної Кореї, якщо ситуація на півострові погіршуватиметься.

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон прибув з офіційним візитом до Китаю. Це його друга зупинка в його турне країнами Азії. У Пекіні він планує обговорити поведінку КНДР та плани стримування ядерної програми Пхеньяна.

– На Тайвані повідомили, що мають намір закупити в США новітні бойові літаки у відповідь на посилення обороноздатності КНР.

– Росія та Індія призупинили роботу над спільним проектом з будівництва новітнього літака ІЛ-214. Цей транспортний літак мав замінити застарілі Ан-12 в обох країнах. Зупинка проекту дозволить сторонам переключитися на інші програми співпраці – заявили в російському уряді. Спільна розробка ІЛ-214 розпочалася у 2000 році. Однак й досі не було створено навіть прототипу літака.

– В Японії у префектурі Акіта пройшли перші в історії цивільні навчання на випадок ракетних обстрілів з боку КНДР. Головне їхнє завдання – тренувати населення в евакуації під час ймовірного обстрілу території балістичними ракетами.

Європа:

– Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу пригрозив Європі «головним болем від мігрантів» через дипломатичний конфлікт між Нідерландами і Туреччиною. За його словами, турецька влада готова відкрити кордони і відправляти в Європу по 15 тисяч нелегалів щомісяця. Раніше, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу пригрозив розірвати договір з ЄС по мігрантам та «завалити Європу нелегалами».

– Держдума РФ доручила правоохоронним органам перевірити діяльність американського телеканалу «CNN» та міжнародної медіа-мережі «Радіо Свобода» на території Росії. Таке рішення ухвалили у відповідь на аналогічне рішення Конгресу США щодо перевірки російського телеканалу «Russia Today».

– До Естонії прибули військові групи швидкого реагування НАТО. Це перший підрозділ об’єднаної оперативної групи військ НАТО, яка розгортається на території країн східної Європи в межах операції «Атлантична рішучість», спрямованої на стримування РФ. Військові сили НАТО розміщуватимуться на аеродромі «Емарі».

– В аеропорту «Орлі» у Парижі поліція застрелила чоловіка, який намагався вихопити зброю у військового. Після стрілянини, частину людей з південного терміналу евакуювали. Сам термінал – тимчасово закрили через терористичну загрозу.

– У московському СІЗО в Росії знайдений мертвим топ-менеджер підприємства «Роскосмос» Володимир Євдокимов. Він сидів там як підозрюваний в хабарництві. За даними Слідчого комітету РФ, Євдокимова вбили у камері.

– Міністри фінансів «Великої двадцятки» не змогли домовитися про захист вільної торгівлі та боротьбу з протекціонізмом у світі після того, як США відмовилися підписувати відповідний документ на саміті G20 у Німеччині. Як відомо, президент США Дональд Трамп, який напередодні провів зустріч із канцлером ФРН Ангелою Меркель, виступає проти боротьби з протекціонізмом. Також міністри фінансів відмовилися від боротьби з глобальним потеплінням через блокування заяви з боку США.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що Німеччина має сплатити купу грошей за «дорогу та якісну оборону Європи». Про це він написав у своєму «Твіттері» після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

– Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен на з’їзді Шотландської національної партії в Едінбурзі заявила, що має твердий намір організувати другий референдум про незалежність Шотландії від Сполученого Королівства, та застерегла прем’єр-міністра Терезу Мей від блокування цієї ініціативи.

– Близько 30 тисяч курдів вийшли на демонстрацію проти президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у німецькому Франкфурті. Вони протестували проти політики Ердогана та закликали не голосувати за проект поправок до Конституції на референдумі 16 квітня.

Близький Схід:

– Ізраїль повідомив, що обстріляв територію Сирії поблизу Голанських висот. За повідомленням ізраїльських військ, цілями були позиції бійців шиїтського радикального руху «Хезболла», які начебто випустили ракети убік Ізраїлю та Йорданії. Водночас, Генштаб ЗС Сирії повідомив, що збив один ізраїльський винищувач поблизу Голанських висот. Тель-Авів цю інформацію спростував. Жодна з сторін доказів не навела.

– Щонайменше 57 людей загинули та понад 90 зазнали поранень внаслідок повітряного удару по мечеті в сирійському містечку Аль-Джина в провінції Алеппо. Цей населений пункт перебуває під контролем терористичної коаліції «Тахрір Аш-Шям». Спершу, місцеві джерела повідомили, що цей авіаудар здійснила Росія. Втім, опозиційний «Сирійський центр моніторингу прав людини» у Лондоні та низка міжнародних ЗМІ повідомили, що повітряний удар здійснили американські літаки, а більшість загиблих – цивільні, які були в мечеті під час п’ятничної молитви. Центральне командування США підтвердило факт удару. Щоправда, вони спростували інформацію, що їхні літаки розбомбили саме мечеть. Натомість, зазначили – били по місцю неподалік, де нібито проходила зустріч вищого керівництва «Аль-Каїди».

– Саудівський гелікоптер розстріляв човен із сомалійськими біженцями біля берегів Ємену. 42 людини загинула, понад 60 поранені. Гелікоптер відкрив вогонь по човну, коли він підпливав до портового міста Аль-Худейда. Сомалійські біженці втікали від громадянської війни, яка вирує в їхній країні. Офіційний Могадішо закликав провести розслідування.

– Лідер радикального шиїтського руху «Хезболла» Хасан Насралла закликав бойовиків антиурядових угруповань в Сирії скласти зброю та здатися сирійським військам.

– Сирійська армія провела спецоперацію з ліквідації одного з лідерів терористів «Ісламської держави», який відповідальний за знищення історичних пам’яток культури в стародавньому місті Пальміра. Абу Хамід Аль-Сукні був убитий снайпером на сході провінції Хомс. Його знайшли посеред пустелі в оазі в оточенні автоколони терористів. Урядові сили розстріляли бойовиків під прикриттям авіації.

– Голова комісії ООН з питань Західної Азії Ріма Халяф подала у відставку через доповідь, в якій її комісія визнала Ізраїль державою, яка практикує апартеїд у своїй внутрішній політиці. Напередодні, генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш попросив відкликати цей документ після скандалу з Ізраїлем.

– Сирійська армія взяла під контроль вулицю Аль-Хафез та територію військової бази в Аль-Кабуні – східному передмісті Дамаска. Урядові сили намагаються розбили сили ісламістів на два «котла». У передмістях Аль-Кабун та Аль-Барза на сході столиці вже місяць триває активна фаза бойових дій. Сирійські війська намагаються взяти під контроль ці території, оскільки через них відбувається постачання медикаментів, їжі та боєприпасів до східної Гути, яка контролюється бойовиками.

– У місті Хомс в Сирії пройшла перша фаза евакуації останніх сил бойовиків у регіоні. Близько 1500 ісламістів та членів їхніх родин вивозять з кварталу Аль-Ваєр до інших регіонів. Одні – їдуть до провінції Ідліб, яка контролюється терористами «Тахрір Аш-Шям». Інших – евакуюють до підконтрольного Туреччині міста Джараблус на півночі провінції Алеппо. Решта – вирішили залишитися в Хомсі та отримали амністію. Частина з них увійдуть до складу поліцейських батальйонів, які патрулюватимуть вулиці міста разом із Силами національної оборони до відновлення в Хомсі муніципальних служб. Квартал Аль-Ваєр був останнім бастіоном антиурядових сил у місті та на околицях. Напередодні, сирійський уряд та бойовики досягли угоди про капітуляцію останніх. За евакуацією наглядали підрозділи російської військової поліції та співробітники «Червоного Хреста». Відтепер, вперше з 2011 року, сирійська армія відновила повний контроль над містом Хомс.

– Сирійська армія на чолі елітних підрозділів «Тигрів» звільнила від терористів «Ісламської держави» 16 населених пунктів та 2 стратегічні висоти на сході провінції Алеппо та досягла околиць головного бастіону бойовиків – міста Дейр-Хафір.


На фото: евакуація бойовиків у кварталі Аль-Ваєр у місті Хомс

Автор