Зради і перемоги тижня. 24 – 30 липня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – #зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 24 – 30 липня 2020 р.

 

ЗРАДА

У Києві знайдено тіло волонтера Олексія Кучапіна. Поліція розслідуватиме смерть волонтера як умисне вбивство.

Близько двох тисяч людей зібралися під Офісом президента на акцію “Ні – розброєнню”.  Організаторами акції є Рух опору капітуляції. Учасники акції тримали плакати “Росія – окупант”, “Зєлю геть”, “Досить бути клоуном” тощо. Учасники акції заявили що виступають проти відведення техніки від лінії фронту, проти погодження з сепаратистами вогню у відповідь у разі можливого наступу.

Із оприлюднених Національним антикорупційним бюро матеріалів слідчих дій, у яких записані розмови керівництва Окружного адміністративного суду Києва, стало відомо, що голова ОАСК Павло Вовк та його заступник Євгеній Аблов намагались отримати доступ до телефону журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка зробила розслідування про Аблова. Медіарух‌ закликає правоохоронців розслідувати ‌такі спроби‌.

За перший рік роботи у стінах парламенту IX скликання зареєстрували 2 161 проєкт закону. Це на 25% менше, ніж за аналогічний період роботи Верховної Ради попереднього скликання. Найбільше засідань ВР пропустили депутати ОПЗЖ. У «Слузі народу» найбільший прогульник – О. Дубінський.

За першу добу від початку припинення вогню на Донбасі спостерігачі ОБСЄ зафіксували 111 порушень припинення вогню у зоні бойових дій. Зокрема зафіксували 21 вибух. Усі порушення сталися в Донецькій області.

Народна депутатка з фракції “Євросолідарність” Софія Федина заявила, що їй вручили обвинувальний акт у справі про погрозу вбивством щодо президента Володимира Зеленського.

Українські медійники, науковці, дисиденти, військові, дипломати, митці, активісти, представники української діаспори звернулися до Президента України Володимира Зеленського з вимогою припинити наступ на свободу слова. Системному тиску з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення піддаються телеканали «Прямий», «Еспресо», «UA: Суспільне мовлення».

 

ПЕРЕМОГА

Розшифровка “чорних ящиків” збитого літака МАУ підтвердила незаконне втручання в роботу пасажирського лайнера. Бортові самописці успішно зчитано та розшифровано. У Києві почалися переговори з іранською стороною.

До порту Одеси зайшли п’ять кораблів НАТО. Кораблі НАТО брали участь в навчаннях «Сі Бріз 2020».

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і екс-помічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

Україна, Польща та Литва створюють “Люблінський трикутник” — новий формат взаємодії, який буде важливим елементом розвитку і зміцнення Центральної Європи.

Завдяки нещодавньому реформуванню, частини ССО повністю перейшли на структуру країн НАТО. Процес трансформації триває вже чотири роки. Перший підрозділ ССО ЗСУ пройшов сертифікацію і заступив на чергування в Силах швидкого реагування Альянсу (NRF) в 2019 році.

Держпідприємство “Завод імені В.О. Малишева” відвантажило Збройним силам України чергову партію з двох відремонтованих і модернізованих танків БМ “Булат”.

Київський апеляційний суд залишив без змін рішення Печерського суду, який зобов’язав народного депутата Антона Яценка спростувати неправдиву інформацію щодо ветерана російсько-української війни Олега Герваса з Умані і відшкодувати кіборгу 5 тисяч гривень за завдання морально-психологічної шкоди. Яценко звинуватив ветерана у «вбивствах мирних жителів, насильстві і мародерстві». Крім того, він заявив, що проти ветерана вже нібито розслідується низка кримінальних справ.

 

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор