Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 25.07.2020

Вечірнє зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 18:30 25 липня 2020 року

25 липня 2020 р. збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник продовжує застосовувати важке озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Неподалік населеного пункту Опитне у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, ворог відкривав вогонь з мінометів 82-го калібру. А по опорних пунктах наших захисників поблизу Водяного та Авдіївки загарбники вели вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

По українських воїнах поблизу Попасної та Оріхового, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, російсько-окупаційні війська використали міномети 120-го калібру.

Неподалік Троїцького та Новозванівки противник застосував 120-ти та 82-ох мм міномети, а також – великокаліберні кулемети. В районі населеного пункту Новоолександрівка противник вів вогонь із мінометів 120-го калібру, а біля Причепилівки – зі станкових протитанкових гранатометів.

На інших ділянках лінії розмежування дотримувався режим тиші.

За поточну добу внаслідок ворожих обстрілів втрат серед українських захисників немає.

На ділянках розведення №1, №2 та № 3 обстрілів не зафіксовано.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

24 липня збройні формування Російської Федерації 9 разів порушили режим припинення вогню. Противник здійснював обстріли по позиціях Об’єднаних сил з мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Ворожу вогневу активність було зафіксовано неподалік 7 населених пунктів: Старогнатівка, Гнутове, Новотошківське, Хутір Вільний, Лебединське, Пищевик та Широкине.

За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів втрат серед українських захисників не було.

24 липня представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил виявлено 65 адміністративних правопорушень. Протягом доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 5735 транспортних засобів та 4712 осіб. Також було затримано 3 особи, яких підозрюють у причетності до збройних формувань Російської Федерації.

Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на контрольовану Об’єднаними силами територію прибуло 655 осіб. В зворотному напрямку – 610 осіб. КПВВ «Новотроїцьке» зі сторони ТОТУ прибуло 208 осіб, у зворотному напрямку – 175 осіб. З вини окупантів КПВВ «Мар’їнка» не функціонувало.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

* * *

Протягом тижня сили та засоби підрозділів ДСНС України зі складу Об’єднаних сил залучались до піротехнічних робіт та відновлення пошкоджених будинків, гасіння пожеж, а також забезпечення функціонування пунктів надання допомоги населенню, розміщених у межах контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на території Донецької та Луганської областей.

Піротехнічні підрозділи ДСНС виконували роботи з очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури, а також супроводжували аварійні бригади комунальних підприємств під час проведення ремонтних і профілактичних робіт на об’єктах електро та водопостачання.

Впродовж тижня піротехнічні розрахунки обстежили 45 га території, вилучили та знешкодили 2244 вибухонебезпечних предметів.

За зверненням місцевих органів влади та з метою мінімізації наслідків артилерійських обстрілів, які стались протягом 2014-2017 років, співробітниками ДСНС проводяться роботи з відновлення пошкоджених житлових будинків та об’єктів інфраструктури на території Донецької області. Упродовж тижня відновлено 63 будинків.
В пунктах надання допомоги населенню розташованих на території контрольних пунктів в’їзду/виїзду рятувальниками надавалася допомога154 особам.

* * *

Підрозділи зі складу Об’єднаних сил почали підготовку до повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування, яке вступає в дію з 27 липня 2020 року.
За масштабом подібних заходів не було за весь період проведення операції.

Так, додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню на виконання досягнутих домовленостей впроваджуються на місцях. Починаючи із 00:01 27 липня, на кожній з наших позицій додатковий контроль за припиненням вогню здійснюватимуть спеціально відряджені українські військовослужбовці, більшість з яких мають чималий бойовий досвід та безпосередньо займалися профільними питаннями під час участі у миротворчих місіях під егідою ООН.

Передусім, такий крок дозволить не відволікати особовий склад підрозділів Об’єднаних сил від виконання бойових завдань та попередити ймовірні провокації. Водночас, не позбавить українських воїнів можливості для самозахисту, як це гарантує 51 стаття Статуту ООН.

Ми чітко усвідомлюємо, що на деяких ділянках лінії розмежування можуть відбутися різні провокативні дії противника з метою зірвати перемир’я. Так уже неодноразово відбувалося: попередні домовленості про припинення вогню за понад шість років бойових дій на Донбасі дозволяли говорити про зменшення кількості обстрілів лише певний час, після чого зривалися з вини збройних формувань РФ.

З метою об’єктивного інформування українського суспільства та світової спільноти про поточну ситуацію у Донецькій та Луганській областях на різних ділянках лінії розмежування передбачена робота кореспондентів і знімальних груп вітчизняних та іноземних ЗМІ. Також штаб операції відновлює практику інформування громадськості про поточну ситуацію через уповноваженого речника.

Джерело

Автор