Світ 20 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Голод у Південному Судані, новий радник президента США, роззброєння «ФАРК» в Колумбії, смерть російського дипломата в ООН, перший суд у Туреччині, нові звинувачення проти Дутерте на Філіппінах, загибель росіян у Сирії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Майже мільйон людей – на межі голодної смерті в Південному Судані. Про це повідомила Всесвітня продовольча програма ООН. З них 250 тисяч – діти. В ООН зазначили – найближчим часом помре 100 тисяч людей, якщо їм не нададуть допомогу. Загалом, у Південному Судані через конфлікт від недоїдання страждає 40% населення, це 4,7 мільйонів людей. Влада країни оголосила про масштабний голод у кількох провінціях. Війна у Південному Судані триває з 2013 року. В країні щодня від голоду помирає дві людини.

– У Нігерії масштабна пожежа спалахнула у Лагосі в промисловому районі. Десятки будинків – знищені вщент.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп призначив своїм новим радником з питань національної безпеки генерала Гербета Реймонда МакМастера. Він відомий в американській армії. У 1991 році брав участь у війні в Перській Затоці як один з командирів американських військ. В Афганістані він очолював групу, яка боролася з корупцією. Також брав участь в операції в Іраку 2003 року. МакМастер є керівником Центру інтеграції бойових можливостей сухопутних військ США. У 2014 році його включили в список 100 найвпливовіших людей світу, назвавши «полководцем-мислителем та архітектором армії майбутнього». Він написав кілька книг, в тому числі книгу «Порушення обов’язку» 1997 року, в якій розкритикував військову кампанію США у В’єтнамі.

– У США десятки іммігрантів звільнені з роботи за участь в акціях протесту проти політики президента Дональда Трампа.

– Майже 7 тисяч бойовиків антиурядового угруповання «ФАРК» в Колумбії прибули до спеціальних центрів ООН для роззброєння. Протягом 19 днів бойовики прибували до «зон нормалізації» під контролем ООН, де їх мають роззброїти та допомогти в реінтеграції в суспільство. Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос назвав цю подію «історичним моментом» в історії країни.

Азія:

– Колишній поліцейський на Філіппінах Артуро Ласканас звинуватив президента країни Родріго Дутерте у створенні спеціальних «загонів смерті», які за винагороду ліквідовували злочинців або політичних опонентів президента, коли той був мером міста Давао. Про це поліцейський заявив під час слухань у Сенаті.

– Суд у Новій Зеландії дозволив екстрадицію до США програміста та засновника глобального файлообмінника «Megaupload» Кіма Доткома, де його підозрюють у 13 справах.

– У турецькому місті Мугла розпочався суд над 47 колишніми військовими, яких підозрюють у спробі перевороту та вбивства президента Реджепа Таїпа Ердогана. Під будівлею суду зібрався проурядовий мітинг, учасники якого вимагали для підсудних смертної кари. Прокуратура вимагає для кожного з них по шість довічних ув’язнень.

– КНДР не визнає результатів розслідування поліції Малайзії у справі вбивства Кім Чен Нама – брата лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. Пхеньян вимагає спільного розслідування. У відповідь, Південна Корея публічно звинуватила спецслужби КНДР в організації вбивства.

Європа:

– Постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін раптово помер у віці 65 років у Нью-Йорку. Про це повідомило МЗС РФ. Причина смерті – зупинка серця. Помер Чуркін у лікарні. Він обіймав посаду постпреда Росії в ООН з 2006 року.

– Білорусь заявила, що незалежно від того, чи визнала Росія паспорти «ДНР» та «ЛНР», чи ні, вони все одно затримуватимуть будь-кого із таким документом.

– У Франції поліція провела обшуки в штаб-квартирі ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен. Силовики вилучили документацію. Обшуки пов’язані з розслідуванням фінансових махінацій, в яких звинувачують Марін ле Пен.

– У Лондоні британська поліція затримала п’ятьох підлітків віком від 15 до 19 років за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Слідчі вважають, що вони прагнули приєднатися до угруповання та поїхати в Сирію.

– У Швеції в передмісті Стокгольма сталися заворушення за участі мігрантів, які там проживають. Близько десятка автомобілів були спалені. Відбулися сутички між мігрантами та поліцією. Причиною протестів став арешт одного з мігрантів за підозрою у тероризмі.

– На сході України припинили роботу одні з найбільших заводів на Донбасі – Єнакіївський металургійний завод та об’єднання «Краснодонвугілля». Обидва підприємства належать олігарху Рінату Ахметову. Причина зупинки роботи – бойові дії на лінії зіткнення та блокада залізничного сполучення між Україною та окупованими територіями.

– Прокуратура Чорногорії звинуватила російські спецслужби у причетності до організації спроби перевороту 16 жовтня 2016 року. Тоді поліція країни затримала 20 осіб – громадян РФ, Чорногорії та Сербії за підозрою у спробі підготовки теракту, вбивства прем’єр-міністра та захоплення влади.

– Президент Сербії Томіслав Ніколич остаточно відмовився балотуватися у президенти країни на другий термін.

– У Великій Британії у Лондоні пройшла багатотисячна акція протесту проти візиту президента США Дональда Трампа. У парламенті відбулися дебати з приводу скасування зустрічі Трампа із королевою Єлизаветою II.

Близький Схід:

– Четверо російських військовослужбовців загинули на сході провінції Хомс у Сирії. Їх автомобіль підірвався на міні, закладеній терористами «Ісламської держави» під авіабазою «Тійяс».

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» 20 населених пунктів та стратегічне місто Альбу Сейф південніше та південно-західніше міста Мосул за минулу добу. Верховне командування іракських військ оголосило про завершення першої стадії фінальної фази битв за Мосул. Урядові сили підступили до двох головних об’єктів, які вони мають захопити перед штурмом західного Мосула – військовий табір «Аль-Газляні» та міжнародний аеропорт. У боях загинули 93 терориста «ІД».

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» регіон Аль-Байярат на сході провінції Хомс. Тепер вони – за 13 км від стародавнього міста Пальміра.

– Вперше з 2012 року сирійська армія встановила повний контроль над гірським масовим Джабаль Аз-Забадані (Західні гори) на півночі провінції Дамаск. Антиурядові угруповання склали зброю та здали сирійським військам усі населені пункти в регіоні, включаючи місто Сергая. Частина бойовиків виїхала до провінції Ідліб, інші – залишися та отримали амністію. Сирійські війська відтепер – контролюють 85% кордону з Ліваном. У регіоні лише два міста залишаються під контролем ісламістів – Мадая та Забадані.


На фото: хлопчик з Південного Судану в одному з таборів біженців у сусідній Уганді

Автор