Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 05.07.2020 (фото, звіт ОБСЄ, мапа)

Вечірнє зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 17:00 5 липня 2020 року

05 липня 2020 р. збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню.

На світанку у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, поблизу Павлополя ворог відкривав вогонь з мінометів калібру 82 мм та великокаліберних кулеметів. Згодом противник активізувався у передмісті Мар’їнки. Неподалік цього населеного пункту окупанти два рази обстріляли наші оборонні укріплення з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Також загарбники вели вогонь по наших позиціях біля Новотроїцького.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” агресор застосував міномети калібру 120 мм, гранатомети і кулемети на підступах до Хутору Вільний.

Утримуючи позиції та зберігаючи контроль над обстановкою, українські військовослужбовці щоразу діяли рішуче та жорстко відповіли ворожим підрозділам, змушуючи окупаційні війська припинити свою діяльність.

За поточну добу втрат у лавах Об’єднаних сил внаслідок ворожих обстрілів немає.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

04 липня збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник вів вогонь по позиціях Об’єднаних сил з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів 120-го та 82-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

Ворожу вогневу активність було зафіксовано неподалік 7 населених пунктів: Катеринівка, Оріхове, Новотошківське, Павлопіль, Пищевик, Кримське та Гнутове.

За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів один український захисник отримав поранення.

4 липня представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 9 злочинів. З них 1 зґвалтування, 3 крадіжки та 4 факти незаконного поводження з наркотиками. Також виявлено 84 адміністративних правопорушення. Протягом доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 5 845 транспортних засобів та 4 976 особи.

Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на контрольовану Об’єднаними силами територію прибуло 439 осіб. В зворотному напрямку – 395 осіб. Через КПВВ «Мар’їнка» та «Новотроїцьке» з вини окупаційних військ пропуск не здійснювався.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Впродовж тижня рятувальники на Донбасі відновили 41 будинок, обстежили 31 га території та знешкодили 614 вибухонебезпечних предметів

Протягом тижня сили та засоби підрозділів ДСНС України зі складу Об’єднаних сил неодноразово залучались до піротехнічних робіт та відновлення пошкоджених будинків, гасіння пожеж, а також забезпечення функціонування пунктів надання допомоги населенню, розміщених у межах контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на території Донецької та Луганської областей.

Так, цього тижня силами ДСНС вдалося відновити 41 будинок з тих, що постраждали під час ворожих обстрілів. Більшість жителів не мають можливості відновити своє помешкання, адже здебільшого це – пенсіонери, самотні люди та багатодітні родини. Тож спільними зусиллями місцевої влади та ДСНС за кілька років вдалося відновили 1229 будинків.

Також, впродовж тижня піротехнічні розрахунки обстежили 31 га території Донбасу, вилучили та знешкодили 614 вибухонебезпечних предметів. Усього з початку проведення ООС піротехнічні підрозділи обстежили 7855 га таких територій та 23,07 га акваторії, вилучили та знешкодили 42 857 вибухо-небезпечних предметів.

Ще один із аспектів роботи рятувальників – контрольні пункти в’їзду/виїзду, а саме надання допомоги населенню, яке перебуває на КПВВ. Цього тижня допомоги потребувало 72 особи.

Упродовж тижня на території Донецької та Луганської областей сталася 91 пожежа, під час яких було врятовано 5 осіб.
Завдання, поставлені підрозділам ДСНС в районі проведення операції Об’єднаних сил – виконані.

Джерело

 

Щоденний звіт №158/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 4 липня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 3 липня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія зафіксувала свіжі вирви у Крутій Балці, а також пошкодження житлового будинку в Ясинуватій.
  • Члени збройних формувань продовжували забороняти СММ доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій і Луганській областях*.
  • Місія продовжувала стежити за ситуацією на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів. У вечірній час СММ зафіксувала присутність людей на ділянці розведення в районі Золотого.
  • Спостерігачі бачили, як цивільні особи очікували в чергах для перетину в підконтрольні та непідконтрольні урядові райони на контрольному пункті в’їзду-виїзду у Станиці Луганській.
  • Свобода пересування Місії залишалася обмеженою*.