Для чого насправді Закон про народовладдя? Іванна Климпуш-Цинцадзе про маніпуляції влади

Іванна Климпуш-Цинцадзе пояснила, що насправді означає ухвалення в першому читанні президентського проекту закону про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Для чого його так терміново ухвалюють за скороченою процедурою та з порушеннями регламенту? Це роблять точно не для народовладдя і проведення референдуму. Так само як і закон про імпічмент президента України ухвалювали не для імпічменту, а для рейтингу і президента, і партії монобільшості. Оскільки в умовах контрольованого парламенту і судової системи, за ухваленою цим законом системою імпічмент просто неможливий.

Президент вніс цей законопроект як невідкладний. “Причин для того, щоб розглядати його так терміново, я не бачу”, – це сказав один із розробників законопроекту. Закон приймається з абсолютно зрозумілою метою: махати зеленим прапором на місцевих виборах.

Ухвалення популістських рішень — єдине, що залишається владі, яка продемонструвала повний провал у сфері економіки. Тривожним дзвіночком є і повернення до питання мови — це традиційно найбільша маніпуляція, яка використовується в українській політиці.

Саме тому влада не дочекалася висновків Венеційської комісії, які мають бути в кінці липня. Очевидно, що скоро нас чекають нові відосіки від влади про виконання обіцянок і рай для всіх українців.

Народовладдя через референдум — дуже непроста річ. Саме тому весь цивілізований світ обрав представницьку демократію як основну модель управління державою. У багатьох країнах загальнонаціональні референдуми взагалі заборонені.

Закон дійсно потрібен, але це не той закон, який потрібно приймати у турборежимі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе докладно пояснює, коли можна проводити референдуми і як уникнути маніпуляції під час його проведення.

Автор