Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 09:00 19.05.2020

В Україні зафіксовано 18876 випадків коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 19 травня в Україні 18876 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 548 летальних, 5632 пацієнти одужало. За добу зафіксовано 260 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Вінницька область — 751 випадок;
Волинська область — 635 випадків;
Дніпропетровська область — 843 випадки;
Донецька область — 131 випадок;
Житомирська область — 573 випадки;
Закарпатська область — 911 випадків;
Запорізька область — 385 випадків;
Івано-Франківська область — 1235 випадків;
Кіровоградська область — 445 випадків;
м. Київ — 2359 випадків;
Київська область — 1245 випадків;
Львівська область — 1098 випадків;
Луганська область — 42 випадки;
Миколаївська область — 263 випадки;
Одеська область — 784 випадки;
Полтавська область — 264 випадки;
Рівненська область — 1188 випадків;
Сумська область — 164 випадки;
Тернопільська область — 1081 випадок;
Харківська область — 816 випадків;
Херсонська область — 168 випадків;
Хмельницька область — 267 випадків;
Чернівецька область — 2742 випадки;
Черкаська область — 376 випадків;
Чернігівська область — 110 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 19 травня 2020 року до Центру надійшло 945 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 47174 повідомлення про підозру на COVID-19.

Джерело

 

Онлайн-брифінг з перекладом жестовою мовою Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова

Джерело

 

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 19 травня

В Україні за минулу добу зафіксовано 260 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, з них 24 у дітей та 46 у медичних працівників. Госпіталізовано у заклади охорони здоров’я 107 осіб. Одужали за добу 356 осіб, померли 13 осіб.

За останню добу проведено 7062 тестувань методом ПЛР.

Найбільшу кількість підтверджених випадків за останню добу зареєстровано у Львівській (32), Чернівецькій (29), Харківській (27) областях та в місті Києві (38).

Очільник МОЗ Максим Степанов повідомив, що з 22 травня в Україні буде запроваджений так званий адаптивний карантин. Він передбачає поетапне пом’якшення карантинних заходів кожні 10 днів. Буде запроваджено три критерії для переходу на кожен новий етап: показник захворюваності за останні 7 днів на 100 тисяч населення, заповненість ліжок у лікарнях, які лікують хворих на COVID-19 (не більше 50%) та кількість тестувань у кожному регіоні.
Якщо ситуація у тому чи іншому регіоні відповідатиме критеріям, то він зможе переходити на новий етап пом’якшення. Міністр підкреслив, що це європейська практика боротьби з COVID-19.

Максим Степанов також зазначив, що з 22 травня буде запроваджено таке пом’якшення карантину: відновлення роботи міського та приміського транспорту, проведення спортивних заходів при дотриманні протиепідемічних обмежень.

Міністр запевнив, що МОЗ контролює ситуацію із закупівлею лікарських засобів за кошти державного бюджету. За його словами, міністерство перебуває в постійному контакті з міжнародними постачальниками ліків. Для врегулювання питання закупівель МОЗ також розробило необхідні нормативні документи, частина з яких уже затверджена Кабінетом Міністрів, а решта – на етапі погодження.

Максим Степанов поінформував, що зараз МОЗ отримує ліки, які були закуплені за кошти, переказані у 2018-2019 роках. При цьому, за його словами, залишаються частково невикористаними кошти за 2017 рік.

Поставка лікарських засобів коштом держбюджету відбувається з двох джерел: через міжнародні організації та через ДП “Медичні закупівлі”. На це в бюджеті-2020 передбачено близько 10 млрд грн. Міністр запевнив, що Україна буде з лікарськими засобами, необхідними її громадянам.

МОЗ розраховує на суттєве збільшення тестування на коронавірусну інфекцію за рахунок впровадження ІФА-тестування. Для його проведення будуть використовуватися тести як українського, так і іноземного виробництва, які верифіковані або ЄС, або вітчизняними лабораторіями.

За словами міністра, через значне недофінансування психіатрична та туберкульозна служби в Україні перебувають під загрозою знищення. Він повідомив, що фінансування цих лікарень у поточному році в порівнянні з минулим роком на 50-80% менше. При цьому Максим Степанов зазначив, що на сьогодні у психіатричних лікарнях – 22 тисячі хворих з хронічними психічними захворюваннями, які потребують постійного нагляду медпрацівників. МОЗ завершує розрахунки, пов’язані з фінансуванням у тому числі психіатричної служби. Міністр підкреслив, що психіатрична служба потребує реформування, але воно має відбуватися за чіткими критеріями та розрахунками. МОЗ завершує розрахунки щодо фінансування медицини, щоб не були звільнені працівники і не закривалися лікарні.

Міністр привітав сімейних лікарів з їхнім професійним святом, яке традиційно відзначається в Україні 19 травня. Максим Степанов зазначив, що в країні 22 тисячі сімейних лікарів, які надають медичну допомогу майже 30 млн громадян. За його словами, перший етап реформування сімейної медицини, який відбувся у країні, був достатньо вдалим. Однак очільник МОЗ наголосив на необхідності прийняття низки документів, які б до кінця врегулювали питання прав сімейних лікарів, їхніх відносин з пацієнтами та другою ланкою медичної допомоги, яка нині у процесі реформування. Він запевнив, що ці питання буде вирішено у найближчий рік.

Джерело

 

Віктор Ляшко: В Україні можна буде відкрити пляжний сезон

МОЗ провело відповідні консультації з Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб НАМН України.

Про це на брифінгу повідомив заступник Міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Спеціалісти підтвердили, що сіль у морській воді разом із сонячним ультрафіолетовим випромінюванням знищує збудник коронавірусної хвороби. Тому в Україні буде дозволено відкрити пляжний сезон. Незважаючи на те, що у прісній воді збудник має можливість виживати, за наявними у науковців даними, у річках з проточною водою інфікуватися досить складно. Це можливо тільки при близькому контакті», – наголосив Віктор Ляшко.

Джерело

 

Громадське обговорення тимчасових рекомендацій під час ІІ та ІІІ етапів виходу з карантину

На сайті Міністерства охорони здоров’я опубліковано розпорядження Головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка про проведення громадського обговорення деяких вимог до протиепідемічних заходів при послабленні карантину.

Сформовані проекти тимчасових рекомендацій:

▪️При проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування;

▪️У закладах дошкільної освіти;

▪️При роботі готелів;

▪️При перевезенні пасажирів автомобільним транспортом;

▪️У деяких закладах фізичної культури та спорту.

Свої пропозиції щодо тимчасових рекомендацій можна надсилати на електронну пошту до 18:00 19 травня 2020 р.: Povoroznyk.igor@gmail.com

Детальніше.

Джерело

 

Усього глобально
Останнє оновлення:
Випадки

Смертей

Одужало

Хворих

Випадків сьогодні

Смертей сьогодні

Критично

Підтвердженні країни


Сортувати за підтвердженими числами.

Країна чи регіонВипадкиСмертейОдужало


Автор