«ЄС» закликає Зеленського продовжити традицію вшанування Дня пам’яті та примирення на державному рівні

Петро Порошенко

Сьогодні, у День пам’яті та примирення, ми з великим сумом і вдячністю згадуємо тих, хто 75 років тому виборов, вистраждав і наблизив довгоочікуваний мир.

У 2015 році Україна на державному рівні відмовилась від російсько-радянської традиції помпезного святкування Дня Перемоги і нарешті дистанціювалася від кремлівського «побєдобєсія». Ми, українці, повною мірою відчули страшні наслідки панування людожерських режимів — як нацистського, так і радянського. Із 65 мільйонів загиблих у Другій світовій війні 8-10 мільйонів — українці. Тому 8 травня в Україні, як і в усій Європі — День скорботи за жертвами найкривавішої в історії людства війни.

Ми молимося за полеглих, прагнемо миру і віримо, що проженемо тепер уже російського агресора з нашої землі. Вічна шана і пам’ять воїнам, які наближали перемогу у 1945 році. Слава героям, що виборюють мир просто зараз на українському сході.

Пам’ятаємо. Перемагаємо. Слава Україні!

* * *

У 2015 році ми започаткували відзначення Дня пам’яті та примирення. Цього дня на території Національного музею історії України в Другій світовій війні традиційно проходила акція «Перша хвилина миру». Ця урочиста і зворушлива церемонія стала головним елементом українського сценарію відзначення перемоги над нацизмом, відмінного від кремлівського офіційного так званого «побєдобєсія», яке агресивна Росія витончено використовує у гібридній війні з метою утримувати сусідні держави у сфері свого впливу.

Європейська Солідарність закликає Володимира Зеленського продовжити традицію вшанування Дня пам’яті і примирення на державному рівні, врахувавши карантинні обмеження. Такий захід ще раз підкреслить роль України у перемозі над нацизмом в Європі, дозволить у цей складний для всього світу час висловити шану усім, хто боровся за Перемогу у Другій світовій війні. Це буде спільний солідарний сигнал для всіх тих, хто і донині бачить у цьому дні виключно свою перемогу, а не цінності світу без війни у мирі, стабільності і добробуті.


«Перша хвилина миру» 2019

«Перша хвилина миру» 2018