«Не доводьте до страйків у лікарнях» – Порошенко (фото, відео)

Порошенко вимагає від влади забезпечити лікарів зарплатами, тестами і страхуванням

 

Звинувачення з боку влади на адресу місцевого самоврядування у невиплатах зарплати медичним працівникам – це перекладання відповідальності «з хворої голови на здорову». Про це заявив журналістам у парламенті п’ятий Президент, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко. Він закликав владу забезпечити лікарям зарплату, тестування і страхування від коронавірусу.

«Ще раз наголошую, у нас 20% від всіх хворих є лікарі, при цьому середня норма в світі є 1-2%. І це трапилось тому, що влада не здатна була захистити лікарів з самого початку пандемії, бо вивезла маски, засоби індивідуального захисту. І волонтерам та меценатам довелося першими завозити захисні костюми, противірусні окуляри, маски і респіратори, бахіли і рукавиці, ліки і медичне обладнання. Влада знову продемонструвала свою повну незграбність», – нагадав Порошенко.

«Другий законопроект – це тести. Чому це так важливо для мене, для нашої політичної сили, для наших партнерів? Тому що за твердженням голови ВООЗ боротьба з коронавірусом має три важливі фактори – це тести, тести і тести. І Україна сьогодні знаходиться на останньому місці в Європі за кількістю тестів на 100 тисяч населення. Ми не покращуємо ситуацію, у нас все ще робиться менше 5 тисяч тестів на добу. А вже керівники обласних центрів по боротьбі з коронавірусом повідомляють – області не мають можливості проводити тести і вони відкладають це на 3, 4, 5, 7 днів. Це суттєво знижує їх ефективність», – повідомив Порошенко.

За словами Петра Порошенка, треба щоб кожен лікар кожному пацієнту мав можливість обов’язково робити тести. Це дозволить забезпечити лікування для хворих і економічну активність для здорових громадян.

«Ми маємо робити від 20 до 30 тисяч тестів на добу. Мною були проведені переговори. Ми готові в найбільш постраждалі на сьогоднішній день регіон доставити автоматичну лабораторію. Ми зв’язалися з нашими партнерами, вони готові її надати в оренду і закупити перші десятки тисяч тестів. Автоматичні, не просто лабораторії дешеві, які потребують зусиль вірусологів для того, щоб робити 1 ‪500-2 000‬ тестів на добу в цій автоматичній лабораторії. Але нам потрібен закон, а влада намагається приховати інформацію», – зазначив Петро Порошенко.

«І третя позиція, яку сьогодні ми будемо вимагати. Негайно проінформувати суспільство – хто персонально з державної влади і уряду винен у затримці заробітної плати лікарям, які задіяні в боротьбі з коронавірусом. Не дамо перекласти з хворої голови на здорову. Не дамо звинуватити місцеве самоврядування, бо ви забрали в них гроші, а самі недолугою і дилетантською незграбною позицією цілий місяць залишаєте лікарів без грошей. Не доводьте до страйків у лікарнях. Це буде катастрофа і злочин. Захистіть лікарів, заплатіть лікарям, бо не буде вас кому лікувати. Нехай хоч інстинкт самозбереження спрацює у вас, і ви проголосуєте сьогодні за наші законопроекти», – наголосив п’ятий Президент.

Джерело

 

Петро Порошенко: Ми маємо ухвалити закон про страхування медиків від коронавірусу, і президент має його негайно підписати

 

Законопроект про страхування медпрацівників на випадок захворювання на коронавірус має бути завтра ухвалений на позачерговому засіданні парламенту, і президент має його негайно підписати. Про це на засіданні профільного парламентського комітету сказав автор законопроекту 3376, лідер «Європейської Солідарності», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він наголосив, що з кож6им днем дедалі більше медпрацівників інфікуються, але ніякого соціального захисту від держави вони не мають.

За офіційною інформацією станом на сьогодні на ранок з 13 тис 184 підтверджених випадків коронавірусу 2 тис 551 захворілий медик. Це майже 20%, хоча в інших країнах лікарі складають лише лічені відсотки, в середньому не більше 2%. Хочу наголосити, що за минулу добу захворіло ще 72 медичних працівника. Перед тим повідомлялося, що на апаратах ШВЛ зараз перебувають 14 медиків. 18 медиків, на жаль, померли. Це ціна зволікання з ухваленням закону, який ми сьогодні розглядаємо, бо медики є незахищені, вони не отримали обіцяних 300% поправок, які ми з вами прийняли під час ухвалення бюджету. Сьогодні це визнала і влада, і міністр.

Порошенко наголосив, що альтернативний законопроект, який подали «Слуги народу», передбачає виплату медичному працівнику або у випадку смерті, або у випадку настання інвалідності. Але така пропозиція неприйнятна, оскільки у світовій практиці не зафіксовані випадки інвалідності від коронавірусу. Це означає, що медики, які захворіють, не отримають нічого.

«Я сьогодні переговорив з провідними інфекційними лікарями, з головним санітарним лікарем і поспілкувався з іноземними фахівцями. Хочу вам наголосити, що жоден з усіх захворілих – не лише лікарів, жоден не отримав інвалідність. Коронавірус не тягне за собою інвалідність. Це може бути лише як наслідок якихось супроводжуючих хвороб.

Це означає, щоб ми маємо зупинити профанацію. Коли ми оголосимо, що ми виплачуємо страхові виплати лікарям після захворювання, а вони будуть приречені ходити збирати папери і врешті-решт нічого не отримають. Я готовий, як компроміс, і ця позиція погоджена за іншими авторами законопроекту, щоб ми об’єднали законопроекти, знайшли компроміс і подали єдиний узгоджений законопроект по обсягу страхових виплат. Будь ласка. Але не записуйте туди інвалідність, тому що це є професійно небезпечно, бо не тягне за собою коронавірус інвалідність», – зазначив Петро Порошенко.

«Ми не можемо замінити страхування хвороби лікарів на коронавірус лише випадками інвалідності. Ми маємо захистити лікарів. Ще раз наголошую – йдеться не про авторство і не про політичні дивіденди», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Порошенко також наполягає, що закон має бути ретроспективним, тобто страхові виплати мають поширюватися і на ті випадки захворювання та смерті медпрацівників, які трапились з початку епідемії.

Джерело

 

Петро Порошенко: Тести, тести і ще раз тести – для порятунку економіки необхідно суттєво збільшити кількість тестувань на коронавірус

Верховна Рада має законодавчо забезпечити масове тестування на коронавірус, інакше карантинні обмеження будуть не тільки неефективними, а й згубними для економіки, малого та середнього бізнесу. Про це під час засідання профільного комітету парламенту, яке відбулося в режимі відеозв’язку, наголосив лідер «Європейської Солідарності», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він закликав підтримати на позачерговому засіданні Верховної Ради законопроект 3380.

«Я говорив сьогодні з Віктором Ляшком, бо ви знаєте, зараз дуже критична ситуація з тестами на коронавірус», – повідомив Петро Порошенко.

«Законопроект, який нами був внесений в порядок денний позачергового засідання – про вдосконалення системи тестування. Прошу, щоб ми його розглянули і прийняли в першому читанні та в цілому. Я вже дав доручення, ми зв’язалися для того, щоб визначити, в яких саме областях потребують встановлення автоматичних лабораторій. Знайдені дві автоматичні лабораторії, які не потребують високої кваліфікації лаборантів. Поки що пропонується, щоб це були Чернівецька, або Тернопільська, або Івано-Франківська області. Ми готові повністю віддати це на розсуд головного санітарного лікаря або міністерства охорони здоров’я. Я також закликаю, щоб спільними зусиллями ми виконали рекомендацію ВООЗ. Є лише три доведених рекомендації з подолання коронавірусу. Переша – це тести. Друга це тести. І третя це тести», – наголосив Порошенко.

«Ми не можемо на сьогоднішній день так, як у цьому карантині, захищати хворих людей від здорових. Треба перейти на тотальне тестування і сьогодні ізолювати людей, які захворіли. І спокійно відновлювати економіку, відновлювати нормальне життя, відновлювати соціальну політику тим, хто зберіг здоров’я і хто захищений через наші ефективні спільні дії, а не лише влади», – наголосив Порошенко.

Джерело

Автор