Прості речі, невідомі малоросу

Ірина Геращенко

Ідеологічні та політичні цілі тих, хто в травні 2014 планував заколот в Одесі відомі всім, окрім Зеленського. Це – створення «Одеської Народної Республіки», захоплення Бессарабії, повне відрізання України від виходу до Чорного моря. Тоді ж, в травні 14-го Путін, якому Зеленський любить заглядати в очі, на брифінгу для іноземних журналістів розповідав про «історичну Новоросію», куди, за його версією, входили Донецька, Луганська, Миколаївська, Херсонська, Харківська, Запорізька, Дніпропетровська та Одеська області.

Зеленський закликає розібратися, хто стояв за подіями в Одесі. Так це всі знають. Росія. Росія стояла за анексією Криму, війною на Донбасі, спробою захопити Одесу, Харків, Дніпро. Це вона планувала відчленування цих українських регіонів. Й, до речі, в вересні 2019 і в грудні 2019 Зеленський віддав РФ в обмін на моряків, яких Путін, згідно рішення Гамбурзького морського трибуналу, мав звільнити без всяких передумов, покидьків, причетних до терактів в Одесі. Відповідь, навіщо вони Москві, очевидна: щоб сховати кінці в воду.

Ну, й на цьому тлі трактування Зеленським новітньої української історії, трагічних сторінок 14 року, вже й не дивує заміна телеуроку про російську агресію – на руханку ватного Усика.

Й ви звернули увагу, що на 6 річницю анексії Криму відосика від Зеленського зі зверненням до окупованого півострова не було… Непомітно для влади пройшла ця дата, щоб не дратувати Путіна, якому ще в очі заглядати. А там теж, до речі, були вбиті росіянськими окупантами перші українці та кримські татари – жертви Путіна.

Дякую всім патріотам, які зупинили кривавий сценарій гебні в Одесі. Розумію, Зеленський в травні 14-го був на корпоративах, а його найближчі соратники тужили за ПР. Але зараз хоч хтось в його фракції, хто кричить, що був на Майдані, може, ви поінформуєте Зеленського про новітні трагічні сторінки нашої історії. Щоб він не вивчав її за лекалами Кремля все ж.


Валерій Прозапас

В Запоріжжі виступ сепаратистів, які йшли захоплювати ОДА, закидали яйцями, до крові майже не дійшло, бо в них не було вогнепальної зброї, а міліція зайняла нейтральну позицію.

В Одесі ж з-за спин міліціонерів стріляли по проукраїнським демонстрантам, купа гастролерів намагалася залякати людей та влаштувати щось подібне до Донецька – тому закінчилося жертвами, як і розраховувалося сценаристами гібридної війни.

Це очевидно для всіх нормальних людей, виявляється, крім українського президента, якому, таке враження, текст для звернення з ідіотськими питаннями “а кто ето здєлал?” писав Портнов.

Тим більше, при ньому є найкращій міністр, до якого треба звертатися з такими питаннями, він би розповів про біглих ментів та купу провокаторів з паспортами РФ.

Вбивали людей на мітингу в Донецьку,
Кидали вибухівку в Харкові,
Вішали російські прапори в Дніпрі, Херсоні та Миколаєві,
Розстрілювали наших біля Волновахи,
Потім стріляли по Маріуполю та Краматорську,
Влаштовували Іловайськ, Дебальцеве та Савур-Могилу ті самі люди, що і принесли кров в Одесу.

Ті самі, і ніякі інші.
Треба бути зовсім безумним малоросом, щоби не зв’язувати ці події воєдино і не бачити плану з руйнування української держави, який було зірвано ціною тисяч життів, але від якого Москва та її наші сателіти не відмовилися досі.

“Хто це зробив?”

Шкода, для цього президента це все ще питання.


Mason Lemberg

Не розумію, чому Зеленський висловив співчуття родинам громадян, які бажали перетворити Одесу в Донецьк чи Луганськ, але не змогли.. і не висловив співчуття родині Мотороли, родині Болотова, родинам всяких там кізяків?

Вони ж одну справу робили…
Чого родина Мотороли без належної уваги залишилась?

Ну і хотів би спитати тих обісцяних прихильників, що досі підтримують це чмо:

Скажіть, а вам же теж дуже шкода моторол з ростова, які хотіли, але не змогли вас вбити і зґвалтувати ваших дітей?


Роман Кулик

Як він за****. Президент Зеленський у заяві про події в Одесі 2 травня 2014 року питає: “Хто винен у трагедії 2 травня 2014 року?”.

Для нормальної людини з проукраїнськими поглядами це давно очевидно – винувата РФ, яка ініціювала, координувала й допомагала місцевим маргіналам й сепаратистам захоплювати владу у місті. І ці рєбята творили, що хотіли, за повного сприяння місцевої міліції та влади, поки ультраси й місцеві разом із кількома десантами патріотів не поклали цьому край. І після цього план “новоросія” накрився мідним тазом, як і проросійські виступи на півдні. Ці прості речі не очевидні малоросам, російській медіаобслузі та колаборантам. Ну і, може, ще дурачкам, звісно.

Президент висловлює “щирі співчуття родинам усіх загиблих”, а я тут можу висловити співчуття лише тим загиблим, які були з українського боку, але аж ніяк не тим, хто вирішив битись і убивати за російську Одесу. Й отримали за це тягла.

Тут просто кошмар:
“А наш спільний виклик – разом зробити все, щоб люди в Україні більше ніколи не гинули заради ідеологічних чи політичних цілей”.

Аби починаючи з 2014-го року українці не боролись заради ідеологічних цілей зберегти Українську державу та відбитись від російської агресії, це убожество не стало би президентом цієї країни. Коротше, там уся заява – це смислове продовження російського наративу про “гражданскую вайну”. І цим Зеленський уже давно нікого не здивує, просто ще більше бісить його перебування на посаді президента.


Сергій Місюра

Я не був в Одесі 2 травня 2014 року. Я не приймав участь в масових акціях, що хотіли призвести до створення Одеської народної республіки або в акціях, що чинили спротив створенню ОНР.

Проте я був з березня під Маріуполем у складі Чорної 72-ї Бригади і чудово пам’ятаю всі ті дні «русської весни». І 2 травня стало прямим продовженням побоїща 28 квітня 2014 року в Донецьку, а в Маріуполі тим часом уже раз захоплювали органи влади.

Я розумію, що Зеленський в ті часи думав над номерами для нової Юрмали, і йому точно невідомо, що саме творилось з утворенням народних республік в різних обласних центрах України. Але зараз він Президент і точно має доступ до інформації. Йому Баканов в свій день народження точно мав показати документовані факти, як люди з РФ і ПМР робили акції та стріляли в людей. І він точно має знати, як під прикриттям міліції Одеси сєпари зі зброєю мали створити ОНР. Що в ті часи війська з ПМР чекали сигналу зайти в Одеську область, що все планувалося з Кремля для поділу України і сухопутного шляху до Криму. Все це знають і знали. І Зеленський точно отримав цю інформацію вже на посаді, раніше йому було по-кварталу, а тепер точно знає, що мінімум 10 з 50 загинувших в Домі Профспілок Одеси – громадяни РФ. Більше десятка – з ПМР. Решта – вата, яка стогнала за совком і марила об’єднанням з Росією. Всі вони були загнані активістами і патріотами з Куликового поля, де їм не дали проголосити і створити ОНР з подальшим захопленням органів Одеси.

Головне, що я пам’ятаю, як і решта притомних громадян і патріотів, – згорілі люди в той день, в основній масі – вороги України! Причини, як загорілась будівля, чому ці злочинці не хотіли вийти, чому є факти підпалу зсередини – це все другорядні питання. Головне – знати собі, і в першу чергу Президенту, що не треба загравати з різними верствами населення – головне мати свою позицію. Пам’ятати і мати свою позицію.

Як в травні 2014 року, так і зараз я пам’ятаю, як ми ледве не втратили Державу. Я пам’ятаю цих людей з георгієвськими стрічками, я пам’ятаю допомогу Росії та нашої вати. І сьогодні треба знову нагадувати, що вони як і тоді піднімають голови. Вони знову хочуть не кращого для України, а повернення до Москви, щоб каміння з неба, але вмерти на руській землі. І треба також нагадати, що тисячі ворогів уже повернулись до землі, але не руської, а української. І так буде з усіма, хто підніме голову проти України і десь ще й випадково знайде зброю.

І цей день має нагадувати і бути уроком – ніяких ОНР і ХНР уже не буде. Ми вже не в 2014 році. Ми – УКРАЇНЦІ, і повторити не дамо.

Слава Україні!
І Слава ЗСУ!

 

Автор