Коронавірус та імунітет. Нові загадки

Дмитро Левінський

Корейці та сінгапурці раніше, потім вчені інших країн спочатку рапортували про випадки реінфікування. А зараз вже підтвердили, що не у всіх перехворівших формується специфічна імунна відповідь. Тобто специфічні антитіла не виробляються взагалі.

На жаль, йдеться не лише про безсимптомних.

Окрім цього реінфікування відмічалось у людей, які після одужання не мали підтверджених контактів з інфікованими.

Тож припускають, що вірус може персистувати в організмі (скоріш за все, у шлунковому тракті), а інші інфекції можуть спричинити “активацію” вірусу.

Першій факт дуже насторожує, бо наразі незрозуміло, чому саме не формується імунна відповідь. Чи за рахунок того, що внаслідок достатньо потужного місцевого імунітету та здатності вірусу до маскування в уражених тканинах, чи за рахунок того, що вірус може атакувати також імунну систему.

А ось другий факт дає надію на те, що ізольовані (на рівні окремої людини чи мікропопуляції) штами стають менш агресивними, бо такі “ізольовані” реінфікування протікають зазвичай без серйозних порушень.

Тим часом британці (Glaxo Smith Kline) готуються до старту третього етапу випробувань своєї вакцини, ефективність якої була підтверджена in-vitro та на невеликій групі піддослідних пацієнтів.

Автор