Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 20.04.2020 (звіт ОБСЄ)

Сьогодні, 20 квітня 2020 р., збройні формування Російської Федерації тричі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Рішучими діями та ефективним застосуванням чергових вогневих засобів Об’єднані сили припинили ворожі обстріли.

Два факти порушень зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”. Так, окупаційні війська з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї обстріляли наші підрозділи біля населеного пункту Південне. По захисниках Новоолександрівки вів вогонь ворожий снайпер.

Поблизу Мар’їнки в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” ворог застосував проти наших воїнів ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Внаслідок злочинних дій російських окупантів двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил отримали поранення. Воїнам надано необхідну допомогу та евакуйовано до військового медичного закладу. На жаль, ще один український захисник отримав поранення, не сумісні з життям. Командування Об’єднаних сил висловлює щирі та глибокі співчуття рідним і близьким загиблого героя.

Підступні обстріли з боку російських найманців не залишилися безкарним – з наявних вогневих засобів наші військовослужбовці надали жорстку та рішучу відповідь. Втрати противника уточнюються. Підрозділи Об’єднаних сил готові негайно відреагувати на усі можливі загрози з боку загарбників.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 ситуація залишається стабільною. Режим “ТИША” дотримується.

В районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи Об’єднаних сил. Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

19 квітня збройні формування Російської Федерації шість разів порушили режим припинення вогню. Противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил з мінометів калібру 82 мм, а також великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем, снайперської та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Широкине, Павлопіль, Піски, Мар’їнка та Луганське.

За даними розвідки, вчора наші підрозділи, що вели оборонні дії, знищили двох російських найманців та ще двох поранили.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито вбивство та 3 факти незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 31 адміністративне правопорушення.

Лінію зіткнення через контрольні пункти в’їзду-виїзду громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Із превеликим болем повідомляємо про непоправну втрату.Вчора, 20 квітня, близько 16:30, в результаті отримання…

Опубліковано 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу Понеділок, 20 квітня 2020 р.

 

Сьогодні, 20 квітня, російсько-окупаційні війська вкотре порушили режим припинення вогню та обстріляли позиції Об’єднаних сил.

Так, поблизу населеного пункту Новоолександрівка кулею снайпера було поранено українського військовослужбовця. Йому оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан здоров’я нашого захисника задовільний.

Такі злочинні дії російських окупантів ще раз підтверджують те, що ворог цілеспрямовано порушує режим припинення вогню та не бажає дотримуватись існуючих мирних домовленостей.

Підрозділи Об’єднаних сил дали окупантам гідну відповідь з наявного озброєння. Втрати противника уточнюються.

Джерело

 

Сьогодні, 20 квітня, на Донеччині в результаті чергового обстрілу з боку збройних формувань РФ один військовослужбовець Збройних Сил України отримав кульове поранення

Евакуаційною технікою постраждалого воїна було оперативно доставлено до лікувального закладу та надано належну медичну допомогу. Стан здоров’я пораненого задовільний.

Такі дії російських окупантів безкарними не залишилися – вогнем у відповідь військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил подавили ворожу активність. Втрати противника уточнюються. На свої агресивні дії противник й надалі отримуватиме адекватну й невідворотну відповідь з боку українських захисників.

Джерело

 

Оперативний звіт CММ ОБСЄ №15/2020 «Члени збройних формувань і далі забороняли патрулям СММ доступ на блокпостах у Донецькій і Луганській областях»

18, 19 та 20 квітня члени збройних формувань знову забороняли доступ патрулям Місії при спробах проїзду/проходу в непідконтрольні урядові райони офіційними дорожніми коридорами: 4 рази в Донецькій області й 1 раз у Луганській області. Крім того, патрулям СММ відмовляли при спробах проїзду/проходу в підконтрольні урядові райони: 2 рази в Луганській області та 2 рази в Донецькій області.

18, 19 та 20 квітня на блокпості збройних формувань південніше мосту біля Станиці Луганської (15 км на північний схід від Луганська) члени збройних формувань двічі заборонили патрулям Місії прохід до підконтрольних урядові районів і ще одного разу — до непідконтрольних урядові районів, пояснивши це тим, що блокпост закритий через COVID-19.

19 квітня на блокпості, розміщеному за 600 м на захід від н. п. Верхньошироківське (кол. Октябр; непідконтрольний урядові, 85 км на південь від Донецька), члени збройних формувань відмовили патрулю Місії у проїзді до непідконтрольних урядові районів, не надавши жодних пояснень.

18 та 20 квітня на блокпості поблизу н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) патрулі СММ не змогли проїхати до непідконтрольних урядові районів через те, що поперек усього дорожнього полотна були встановлені дорожні шипи, а посеред дороги був попереджувальний знак про мінну небезпеку. Спостерігачі не зафіксували там членів збройних формувань.

18 та 19 квітня на блокпості біля н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) члени збройних формувань двічі відмовляли команді Місії у проїзді до підконтрольних урядові районів й 1 раз — до непідконтрольних урядові районів; у 2 випадках вони пояснили це карантинними обмеженнями через COVID-19, а в одному випадку не надали жодних пояснень.

Ці регулярні заборони доступу Місії на блокпостах збройних формувань під час спроб патрулів СММ пройти/проїхати до непідконтрольних урядові районів розпочалися 21 березня в Донецькій області та 23 березня в Луганській області (див. оперативні звіти Місії №№ 2/2020, 3/2020, 4/2020, 5/2020, 6/2020, 7/2020, 8/2020, 9/2020, 10/2020, 11/2020, 13/2020, 14/2020). Такі обмеження свободи пересування СММ через лінію зіткнення перешкоджають виконанню її мандата по всій країні.

***

Що стосується коронавірусної інфекції COVID-19, СММ запровадила у своїх операційних процедурах низку жорстких запобіжних заходів, зокрема суворе дотримання правил соціального дистанціювання під час спілкування як із колегами, так і зовнішніми співрозмовниками, щоденне вимірювання температури тіла, використання індивідуальних засобів захисту та зменшення кількості співробітників в автомобілях.

Джерело