Як закон «про дерибан» став законом «про ринок»

Михайло Забродський

Пройшло більше доби від закінчення доленосного засідання парламенту, на якому було прийняте історичне рішення про законодавчий запуск ринку землі. Навмисно не торкався цієї теми одразу і терпляче читав і слухав потік різноманітних реакцій – від щирих проклять і до таких саме щирих захоплень. Впевнений, що, незважаючи на судоми “захисників рідної землі” у вигляді внесення проекту постанови про скасування і таке інше, закон вступить в силу і буде працювати.

Звертаюсь саме до тієї категорії небайдужих, яка власне і генерує основну масу негативу сприйняття закону і конспірологічні версії світової змови, наприклад, Рокфеллерів і парламентської фракції партії ЄС. Ви уважно вивчили текст закону? Чи за звичкою протестуєте і обурюйтесь, слабо розуміючи, про що саме йде мова?..

Коротко і по суті хочу пояснити лише три (!) основних положення закону №2178-10, які завдяки послідовній і професійній позиції нашої парламентської фракції перетворили закон “про дерибан” на “закон про ринок”.

Початково передбачалося виставлення на продаж 11 млн. га землі державної власності та землі комунальної власності. В прийнятій редакції закону землі державної і комунальної власності продаватися НЕ БУДУТЬ.

Безліч спекуляцій було навколо запровадження продажу землі іноземцям. В прийнятому законі НЕ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ продаж землі іноземцям, і зокрема – громадянам країни-агресора!

Попередні редакції закону передбачали продаж земельних площ до 200 000 га в одні руки. Прийнята редакція закону ОБМЕЖУЄ цю площу в 2000 разів, а саме – до 100 га!

І це далеко не все. Можна продовжити цей список вимогою утворення прозорого земельного кадастру, встановленням мінімальної вартості землі, необхідністю доведення законності походження коштів тощо.

А тепер звертаюсь до тих, хто розуміє та підтримує необхідність докорінних змін в земельному законодавстві. Цікаво, а що ж саме з вказаних трьох основних положень викликало таку бурхливу, аж до істеричної, реакцію противників закону в обличчі фракцій нових/старих/вічних образів і вічно молодої спеціаліста по боротьбі з пандеміями, повенями і Чорноморським Флотом?..

Автор