Нові можливості коронавірусу

Дмитро Левінський

Сингапурці, які проводили філогенетичний аналіз різних штамів новітнього коронавірусу, відмічали, що деякі штами можуть інфікувати не лише легені, а й інші органи та системи, зокрема нирки.
Таким чином, ниркова недостатність у хворих на Ковід-19 може бути не ускладненням від загальної інтоксикації чи порушення водно-сольового балансу, але й самостійним симптомом.

Якщо донедавна це були суто емпіричні висновки на базі аналізу РНК вірусу, то ось вже з’явились клінічні дослідження, зокрема по Італії.
Так виявилося, що від 3 до 9% хворих на Ковід-19 в Італії серед всіх симптомів мали також симптоми гострої ниркової недостатності.

Механізми ураження нирок були описані ще для SARSr та MERS. Відмічалася здатність коронавірусу вражати не тільки рецептори АПФ2, але й рецептори FGF2 (фактор росту фібробластів 2).
Таким чином коронавірус вражає дистальні низхідні канальці, що може призводити до гострої ниркової недостатності з симптоматикою різного ступеню – підвищення рівня креатиніну крові, олігурія (зменшення кількості сечі), альбумінурія (білки в сечі), гематурія (кров в сечі) тощо.

Китайські дослідники склали перелік всіх тканин, які може вражати новітній коронавірус:

Легені
Трахея та бронхи всіх порядків
Шлунок
Тонкий кишківник
Дистальні ниркові канальци
Паращитоподібні залози
Гіпофіз
Потові залози
Підшлункова залоза
Наднирники
Печінка
Мозок.

При цьому ураження шлункового тракту хоч може й не давати серйозної симптоматики, але вірус здатен “виживати” в органах шлункового тракту достатньо довгий час. Вірус може виявлятися в калових масах ще до 5 тижнів після того, як він перестав виявлятися у змивах дихальних шляхів.

Також це пояснює побутовий та фекально-оральний шляхи передачі, через піт (подібно до вірусу гепатиту-С) та кал, що були зафіксовані ще під час першого спалаху в Ухані.

Виникає припущення, що значна частина “безсимптомних” випадків насправді не була такою вже безсимптомною. Насправді це могла бути симптоматика ураження будь-якого з вище названих органів та систем, але ніхто не пов’язував цю симптоматику з коронавірусною інфекцією.
Все це потребує додаткових досліджень на більших групах пацієнтів.

Але виходячи з того, що вірус здатен значно сильніше впливати на роботу ренін-ангіотензинового комплексу, вчені рекомендують максимально утриматись від вживання алкоголю, оскільки алкоголь впливає на роботу ниркової системи. А разом це може призвести до більш серйозних ускладнень з боку нирок.

Також слід підкоригувати наші уявлення щодо профілактики коронавірусної інфекції. Особливо це стосується не тільки тісних контактів з іншими людьми, а також і з поверхнями, з якими ті могли контактувати. Також особливої уваги потребує гігієна в сім’ях з маленькими дітьми, виходячи з того, що період виділення вірусу через шлунковий тракт може бути у півтора-два рази довшим, ніж виділення через дихальні шляхи.

 

Автор