Світ 18 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Дедлайн для президента Гамбії, теракт у Малі, публікація матеріалів з архіву ЦРУ, спроба арешту глави «Samsung» у Південній Кореї, протести в Румунії, битва за Мосул в Іраку, битва за долину в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Довкола Гамбії в Західній Африці зростає напруження. О 2 ночі сплив термін повноважень президента Яйя Джамме, однак передавати владу та йти з посади він відмовився. Перед цим, він мав зустріч із президентом Мавританії Мухаммедом Ульд Абдель Азіза. Останній намагався вмовити Джамме мирно піти з посади глави держави – щоб уникнути військової інтервенції з боку регіонального блоку ЕКОВАС. Натомість, мавританський лідер залишив країну, а Джамме залишився в столиці. Водночас, сусідній Сенегал заявив, що готує вторгнення Колективних збройних сил ЕКОВАС за участі армійських підрозділів Малі, Сенегалу, Того, Гани та Нігерії. Прагнуть силоміць усунути Джамме від влади, якщо він не погодиться піти у відставку добровільно. Війська ЕКОВАС приведені у повну бойову готовність та перекинуті до кордонів з Гамбією. Гамбійська армія також мобілізована. Тим часом, тисячі людей тікають з Гамбії до Сенегалу. Країну також покинули десятки політиків та соратників Джамме. Серед них міністр юстиції, адвокат президента, віце-президент, міністр освіти, голова ЦВК та інші. Із Джамме залишилися лише четверо міністрів та начальник Генштабу. Завершення терміну повноважень президента Гамбії відтепер дає ЕКОВАС правові підстав для інтервенції.

– Рада Безпеки ООН зібралася на екстрене засідання за вимогою Сенегалу, щоб обговорити ситуацію навколо політичної кризи в Гамбії. Очікують, що Радбез може дати дозвіл регіональним військам ЕКОВАС в Західній Африці провести наземне вторгнення в Гамбію з метою усунення від влади президента Яйя Джамме.

– 42 людини загинули внаслідок теракту у військовому таборі в Малі. Замінований автомобіль вибухнув поблизу армійських казарм. Серед загиблих – колишні бійці проурядових формувань «Платформа» та «Об’єднаний рух Азавада». Трагедія сталася неподалік міста Гао на північному сході країни.

Америка:

– На сайті ЦРУ США опублікували 775 тисяч раніше конфіденційних документів, які були розсекречені президентським указом Білла Клінтона у 1995 році. У матеріалах містяться дані про діяльність ЦРУ під час «холодної війни» та конфліктів у В’єтнамі та Кореї. Також в базі даних – відомості про дослідження НЛО та телепатичних можливостей людини. Серед архівних матеріалів – документи колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера та кілька сотень тисяч сторінок розвідувальної інформації. Публікація матеріалів стала можлива після того, як наукове товариство США подало позов до суду проти ЦРУ. Науковці стверджували – з 2000 року доступ до цих даних можна було отримати лише через 4 комп’ютери в Національному архіві в певні години. Тепер – доступ до них має кожен.

– Щонайменше троє людей загинули внаслідок стрілянини в Американському коледжі в Мексиці. За даними місцевої поліції, учень відкрив вогонь по своїх однокласниках та намагався накласти на себе руки. Підлітка затримали правоохоронці.

– У США в Х’юстоні терміново госпіталізували екс-президента країни Джорджа Буша-старшого та його дружину Барбару. За даними лікарів, в них виявили респіраторну захворювання. Зараз вони проходять лікування у відділенні інтенсивної терапії. Через хворобу, Буш не зможе прийти на інавгурацію нового президента Дональда Трампа, про що він його вже повідомив. 92-річний Джордж Буш-старший є найстарішим з усіх живих екс-президентів США.

– Президент США Барак Обама пом’якшив вирок колишньому аналітику АНБ та інформатору сайту «Wikileaks» Бредлі Меннінгу, який відбуває 30-річне покарання у в’язниці. За рахунок пом’якшення вироку, Меннінг вийде на волю вже у травні цього року. Він неодноразово просив президента помилувати його та кілька разів вдавався до спроб самогубства. Рішення Обами розкритикував новообраний президент США Дональда Трамп та голова Палати представників Пол Райан.

– США, Мексика та Куба підписали угоду про розділення між собою спірних вод Мексиканської затоки. Мова йде про ділянку, де перетинаються виключні економічні зони трьох країн. Припускають, що на цій ділянці можуть бути родовища нафти й газу.

Азія:

– Суд у Південній Кореї відмовився давати дозвіл прокуратурі на арешт віце-президента корпорації «Samsung», якого підозрюють у причетності до корупційного скандалу за участі глави держави та її близького оточення. Суддя постановив, що фактичних підстав для затримання Лі Чже Йона немає. Слідчі заявляють, що компанія за особистим дорученням Лі Чже Йона перераховувала мільйонні суми на рахунки благодійних фондів подруги президента. Лі Чже Йон – фактичний глава корпорації «Samsung» та найбагатша людина Південної Кореї.

– Помічник президента Південної Кореї – Чжон Хо Сон – визнав, що передавав близькій подрузі глави держави таємні документи. За його словами, президент Південної Кореї просила його дослухатися до усіх порад своєї подруги. Чжон Хо Сона звинувачують у передачі 47 документів, які становлять державну таємницю.

– У Пакистані ліквідували нового лідера терористичної організації «Лашкар-е-Джангві» Асіфа Чоту. Він загинув у перестрілці з поліцією в провінції Пенджаб. Він був лідером угруповання з 2015 року після загибелі свого попередника Маліка Ісхака. Організація часто здійснює напади на мусульман-шиїтів та християн.

Європа:

– До Лондона прибув перший товарний потяг з Китаю. Він відправився 1 січня з провінції Чжецзян на сході КНР. Подорож через усю Євразію зайняла 18 днів. Він прямував через території Казахстану, Росії, Білорусі, Польщі, ФРН, Бельгії та Франції. Це понад 12 тисяч кілометрів. Очікують, що такі потяги відправлятимуть щотижня. Автори ідеї кажуть – відправлення товарів потягом уп’ятеро дешевше, аніж літаком. Велика Британія стала 18-ю країною, з якою Китай становив прямий залізничний контакт. Протягом останніх років, Китай суттєво розширив залізничне сполучення з Європою в рамках багатомільярдного проекту «Новий шовковий шлях».

– У Румунії тисячі людей влаштували демонстрацію в знак протесту проти наміру уряду помилувати сотні в’язнів, серед яких можуть опинитися прихильники керівної Соціал-демократичної партії. Відповідно до планів уряду, можуть помилувати людей, які були засуджені на термін не більше 5 років. Також мають намір декриміналізувати статтю про зловживання владою, якщо шкода від цього не перевищує 47,5 тисяч доларів. В уряді кажуть – це необхідно, щоб вирішити проблему переповненості в’язниць в країні. Натомість, активісти стверджують – це стане серйозним ударом по боротьбі з корупцією в Румунії.

Близький Схід:

– Росія і Туреччина провели першу спільну військово-повітряну операцію в Сирії. Літаки обох країн атакували позиції терористів «Ісламської держави» довкола міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Його вже місяць намагаються взяти турецькі війська та їхні союзники з числа антиурядових угруповань.

– Потужний вибух прогримів у передмісті Дамаска в Сирії. Бойовики активували тунельну бомбу під позиціями сирійських військ поблизу містечка Хараста у східній Гуті. Восьмеро людей загинули. Серед них – бригадний генерал. Відповідальність за теракт взяла на себе група «Фаджр Умма» з коаліції «Армія Ісламу».

– До провінції Дейр-аз-Зор в Сирії, де четвертий день тривають бої між сирійською армією і терористами «Ісламської держави», прибуло підкріплення. Літаки та гелікоптери змогли сісти в аеропорті Дейр-аз-Зора, попри щільний вогонь. До міста також прибув генерал Мухаммед Хаддур – колишній командувач гарнізону. Сирійська армія весь день намагалася деблокувати аеропорт в провінції, однак безуспішно. Кількість знищених бойовиків сил «ІД» зросла до 200 осіб. У боях з терористами загинув один з командирів проурядових сирійських «Сил національної оборони» Адель Абдель-Азіз.

– Сирійська армія встановила контроль над гірським районом Ваді Тамама та висотою Абу Салем у долині Ваді Барада на півночі провінції Дамаск. Таким чином, вся долина опинилася в оточенні. Також, урядові сили зайняли 60% містечка Айн Аль-Фіджа, де розташовані основні джерела води в регіоні. Битва за долину триває з кінця грудня, коли бойовики «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» перекрили водопостачання для провінції Дамаск.

– Найбільша антиурядова група в Сирії – ісламістський рух «Ахрар Аль-Шям» – офіційно відмовилася брати участь у мирних переговорах в Астані в Казахстані, які мають пройти 23 січня.

– Іракська армія оголосила про завершення всіх основних бойових операцій в рамках другої фази битви за Мосул. Командувач Антитерористичними силами Іраку, генерал Абдель Ваххаб Аль-Сааді повідомив, що урядові війська взяли під контроль 90% східного Мосула. Сьогодні, іракські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» руїни стародавнього міста Ніневія, історичну браму Нергала та Велику мечеть Мосула. Під контролем бойовиків лишаються президентський палац, готель «Ніневія» та квартали Аль-Рашидійя та Аль-Арабійя.


На фото: президент Гамбії Яйя Джамме під час інспекції Збройних сил країни у Банджулі

Автор