Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 12.03.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 12 березня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Також відмічена робота снайперської пари.

Один обстріл був зафіксований в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, де ворог з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляв захисників Водяного.
Поблизу населеного пункту Зайцеве, що у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” відмічена робота снайперської пари.

Сьогодні, 12 березня, внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 12 БЕРЕЗНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4100 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

11 березня збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Гнутове та Піски.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 3 крадіжки, а також 4 факти зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 69 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21920 осіб та 2492 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 21681 особа та 2502 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 72 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Російські окупанти обстріляли підрозділи Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Водяне

Сьогодні, вкотре порушивши всі можливі домовленості, російські окупанти обстріляли підрозділи Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Водяне.

Противник вів обстріли з протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Також зафіксовано роботу ворожих снайперів у районі Зайцевого.

За підтвердженими даними, напередодні з Росії на цю ділянку фронту прибули російські снайпери, які приїхали на українську землю для складання іспитів. Окупанти прицільним пострілом поранили одного нашого захисника. Пораненому воїну негайно надали медичну допомогу.

Такі злочинні дії не залишились без відповіді. Українські військові, використовуючи дозволене озброєння, знищили вогневі точки противника. Втрати ворога уточнюються.

Джерело

 

Щодо допуску журналістів на передові позиції у районі проведення операції Об’єднаних сил

Шановні представники засобів масової інформації!

Допуск журналістів на передові позиції у районі проведення операції Об’єднаних сил унормовано відповідно до законодавства України та з урахуванням практик провідних армій світу.

Тимчасові, епізодичні обмеження перебування осіб, не залучених до проведення ООС, встановлюються з урахуванням аргументованих ухвалених рішень командирів військових частин та пов’язані з безпекою операцій, зокрема ротаційними питаннями підрозділів, а також раптово виникаючою загрозою для життя як особового складу, так і цивільних осіб.

Рішення, які приймаються командирами різних рівнів безпосередньо у районах відповідальності потрібно поважати та не переводити в політичну площину.

Відповідно до абзацу 6 статті 9 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» визначено, що: «Втручання будь-яких осіб незалежно від посади в управління заходами із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях не допускається».

Командування Об’єднаних сил завжди відкрите до конструктивної співпраці зі ЗМІ для донесення об’єктивної інформації щодо протидії російській агресії та зі всією відповідальністю заявляє, що командирам підрозділів ОС делеговані всі права щодо застосування зброї по противнику в разі виникнення загрози життю особовому складу та цивільному населенню, а також виникнення загрози втрати нашої території.

Зброя застосовується адекватно, виходячи з характеру і ступеню загрози та з дотриманням відповідних міжнародних домовленостей. Наголошуємо на тому, що дії російсько-окупаційних військ не залишаються безкарними.

Командувач Об’єднаних сил
Генерал-лейтенант Володимир Кравченко

Джерело

 

Інформація про чергові порушення збройними формуваннями РФ

За результатами моніторингу Спеціальної моніторингової Місії ОБСЄ з початку проведення операції Об’єднаних сил (30.04.2018) зафіксовано понад 2, 5 тисячі фактів розміщення збройними формуваннями Російської Федерації засобів вогневого ураження з порушенням ліній відведення, виявлено близько 5 тисяч одиниць озброєння, розміщених з порушенням ліній відведення, та більше 14 тисяч одиниць озброєння, розміщених за лініями відведення, однак за межами виділених місць зберігання.

У звіті від 11 березня 2020 року СММ ОБСЄ оприлюднена інформація про чергові порушення розміщення засобів вогневого ураження збройними формуваннями Російської Федерації.

Так, 7 березня БПЛА дальнього радіусу дії на території колишнього аеропорту біля населеного пункту Переможне (19 км на південь від Луганська) зафіксував 2 самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 122 мм – 1 од., 2С1 «Гвоздика», 152 мм – 1 од.), 3 буксирувані гаубиці (2А65 «Мста-Б», 152 мм – 1 од.; Д-30А «Жаба», 122 мм – 1 од., Д-20, 152 мм – 1 од.), 1 реактивну систему залпового вогню (9К51; БМ- 21 «Град», 122 мм) та 1 протитанкову гармату (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Зазначене озброєння було розміщене з порушенням ліній відведення.

Крім того, у той же день БПЛА дальнього радіусу дії зафіксував на території колишнього аеропорту біля населеного пункту Переможне 2 міномета (2Б11 «Сани», 120 мм – 1 од., 2Б14 «Піднос», 82 мм – 1 од.), 1 буксируваний міномет (2Б9 «Волошка», 82 мм) та 1 зенітний ракетний комплекс (9К35 «Стріла-10»), а на території об’єкту біля населеного пункту Хрустальний (колишній Красний Луч; 56 км на південний захід від Луганська) зафіксував 20 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста- Б», 152 мм – 1 од., невстановленого типу – 19 од.).

Днем раніше міні-БПЛА СММ на полігоні біля населеного пункту Тернове (57 км на схід від Донецька) зафіксував 21 танк (T-72 – 17 од., T-64 – 18 од.). Зазначене озброєння було розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зазначає, що своїми діями збройні формування Російської Федерації вкотре демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей.

Джерело

 

Щоденний звіт №60/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 12 березня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 11 березня 2020 року (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Спостерігачі зафіксували вирви та пошкодження цивільного об’єкту в житловому районі Сигнального Донецької області.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Місія зафіксувала 16 одиниць озброєння, розміщених із порушенням ліній відведення з обох боків лінії зіткнення.
  • У Луганській області команда СММ вперше виявила щонайменше 200 протитанкових мін поблизу Молодіжного.
  • Місія продовжувала сприяти встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювати моніторинг його дотримання для уможливлення проведення ремонтних робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури та робіт із розмінування.
  • Свобода пересування патрулів Місії і далі обмежувалася, зокрема в непідконтрольному урядові Донецьку та на блокпостах збройних формувань на півдні Донецької області.

Автор