Світ 16 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Битва за Дейр-аз-Зор у Сирії, справа спірних островів в Єгипті, амбітні плани Дональда Трампа у США, бунт у в’язниці в Бразилії, загибель брата президента в Афганістані, справа екс-президента Румунії, нові подробиці переговорів по Сирії та багато іншого.

Африка:

– На півночі Малі французькі сили спецпризначення затримали групу терористів-смертників, які планували теракти під час саміту «Африка-Франція», в якому беруть участь 27 країн регіону.

– Вищий адміністративний суд Єгипту визнав недійсним договір про передачу єгипетською владою двох спірних островів у Червоному морі Саудівській Аравії. Мова йде про острови Тиран та Санафір. Угоду про передачу островів та завершення цього спору між країнами підписали у квітні 2016 року під час візиту короля Саудівської Аравії до Каїра. Це викликало негативну реакцію суспільства, а країною прокотилася хвиля протестів. Кілька судів ухвалили рішення проти договору.

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп пов’язав зняття санкцій з РФ зі скороченням ядерного озброєння. Також Трамп розкритикував російську військову кампанію у Сирії, назвавши її «страшною гуманітарною катастрофою». Він заявив, що може подумати про зняття санкцій з Кремля, якщо Москва у відповідь піде на поступки у питанні скорочення ядерних озброєнь.

– Щонайменше 26 людей загинули внаслідок чергового бунту у в’язниці в Бразилії. Цього разу, інцидент стався у буцегарні «Алькакуз» в місті Ріу-Гранді-ді-Ночі. Безлади тривали 14 годин. Поліції довелося штурмувати в’язницю, щоб придушити бунт. Зараз ситуація під контролем влади. Це вже четвертий великий бунт в бразильській в’язниці. З початку року, в результаті подібних інцидентів, загинули понад 100 людей. В основному, конфлікти спалахували між двома бандами за вплив та контроль над наркотрафіком в регіоні. Бразилію часто звинувачують у переповненості в’язниць. Країна перебуває на 3 місці у світі за кількістю засуджених. Також правозахисники стверджують – в’язниці перебувають під фактичним контролем криміналітету.

– Новообраний президент США Дональд Трамп пообіцяв, що замінить систему охорони здоров’я «Obamacare», яка діяла за часів адміністрації Барака Обами, на більш «вигідну» – «страхування для всіх». За його словами, план поступового переходу до нового закону «практично готовий». Його Трамп представить у п’ятницю 20 січня одразу після церемонії інавгурації.

– Щонайменше п’ятеро людей загинули та 12 поранені внаслідок стрілянини на музичному фестивалі у Мексиці. Трагедія сталася у місті Плайя-дель-Кармен у місцевому нічному клубі. Туди увірвався озброєний чоловік та відкрив стрілянину по натовпу. Люди почали тікати з приміщення. До місця події прибула поліція та карети швидкої допомоги. Чи вдалося нейтралізувати нападника – невідомо.

– У Сан-Франциско у США ФБР затримала дружину Омара Матіна – стрільця, який здійснив терористичний напад на гей-клуб «Pulse» в Орландо у штаті Флорида у червні 2016 року. Її підозрюють у співучасті в організації нападу. Слідчі вважають, що вона допомагала Матіну підготуватися до теракту. Тоді, 12 червня 2016 року, Омар Матін увірвався до клубу та відкрив стрілянину по натовпу. 49 людей загинули. Самого нападника застрелила поліція.

– Група з 26 конгресменів з Демократичної партії оголосили про бойкот інавгурації нового президента США Дональда Трампа, яка має пройти 20 січня у Вашингтоні. Натомість, вони долучаться до протестного Маршу жінок проти Трампа.

– Американський астронавт Джин Сірнан помер у віці 82 років у США. Він був останнім живим членом групи астронавтів, які вперше в історії людства висадилися на Місяць.

Азія:

– Прокуратура Південної Кореї видала ордер на арешт одного з найбагатших бізнесменів країни, віце-президента корпорації «Samsung» Лі Джейона. Його підозрюють у причетності до гучного корупційного скандалу за участі президента Пак Кин Хе та її близького оточення. Скандал спалахнув у жовтні минулого року та призвів до призвів до арештів десятків чиновників та близької подруги президента. Самій главі державі оголосили імпічмент на початку грудня.

– Парламент Туреччини у першому читанні схвалив запропонований урядом проект поправок до Конституції, які мають перетворити країну на президентську республіку та віддати всі повноваження в руки глави держави. Президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що референдум про пакет реформ має пройти вже у квітні цього року.

– У Казахстані поліція затримала колишнього заступника голови адміністрації президента країни Баглана Майлибаєва за підозрою у розголошенні державної таємниці. Разом із ним затриманий директор управління внутрішньої політики адміністрації президента Микола Галіхін.

– Хашим Карзай – двоюрідний брат колишнього президента Афганістану Хаміда Карзая – помер у лікарні від отриманих 10 січня поранень внаслідок теракту в Кандагарі. Тоді смертник підірвав себе у гостьовому будинку в Кандагарі під час дипломатичного прийому. Загинули 11 людей, включаючи п’ятьох дипломатів з ОАЕ. Поранень зазнали 16 осіб, в тому числі губернатор міста та посол ОАЕ в Афганістані.

Європа:

– Німецьке відділення компанії «Facebook» запустило новий сервіс з боротьби з фейковими новинами. Відтепер, користувачі можуть повідомляти, якщо та чи інша новина їм видається брехнею. Перевіряти новину буде окрема спеціальна компанія. Ненадійні новини будуть відмічатися спеціальним символом.

– Учасники міжнародної конференції з врегулювання арабсько-ізраїльського конфлікту закликали обидві сторони утримуватися від односторонніх дій, які могли б призвести до ескалації насилля. Конференція проходить у Парижі. У ній беруть участь понад 70 країн світу. Вони намагаються знайти шлях розв’язання конфлікту між палестинцями та ізраїльтянами. Втім, делегації обох країн не приїхали на захід. Ізраїль відмовився, мотивуючи це «безперспективністю переговорів». А палестинська делегація на чолі із Махмудом Аббасом прибуде пізніше.

– Президент Молдови Ігор Додон розпочав триденний офіційний візит до Росії. У Москві він має намір зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним та обговорити ситуацію з Придністров’ям та двосторонні стосунки. Натомість, у Кишиневі представники опозиції розпочали збір підписів громадян за відставку президента. Вони звинувачують його у зраді національних інтересів та намірах «легалізувати проросійських сепаратистів».

– Військова прокуратура Румунії висунула звинувачення у скоєнні злочинів проти людства екс-президенту країни Йону Ілієску. Мова йде про його наказ розігнати антиурядові демонстрації шахтарів у червні 1990 року в Бухаресті. У цій же справі проходять також колишній прем’єр-міністр Петре Роман, екс-віце-прем’єр Джелу Войкан Войкулеску та екс-голова Румунської служби інформації Вірджил Мегурян. Відповідно до даних прокуратури, внаслідок розгону демонстрації загинули 4 людини, десятки були поранені, а понад 1,5 тисяч – заарештовані.

– Колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт став одним з кандидатів на посаду нового президента Європарламенту. Серед інших претендентів на посаду – заступниця голови партії «Європа націй та свобод» Лауренція Ребега (Румунія), голова партії «Прогресивний альянс соціалістів і демократів в Європарламенті» Джанні Пітелла (Італія), заступниця голови «Групи європейських консерваторів та реформістів» Хельга Стевенс (Бельгія), член фракції «Європейський вільний альянс» Джин Ламберт (Велика Британія), член фракції «Європейські об’єднані ліві» Елеонора Форенца (Італія) та член фракції «Європейські народні партії» Антоніо Тайяні (Італія).

– Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН. Офіційний Київ звинувачує Москву в порушенні двох конвенцій ООН. Зокрема, Україна звинуватила Росію в порушенні положень Конвенції про фінансування тероризму, оскільки Кремль надає збройну підтримку незаконним формуванням на сході України. Також Росія порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації через утиски кримських татар в окупованому Криму.

Близький Схід:

– Сирійські антиурядові угруповання погодилися прибути на переговори по Сирії в Астану в Казахстан 23 січня. Серед ісламістів представлені будуть коаліція «Армія Ісламу», антиурядовий рух «Фастаким», угруповання «Файлак Аль-Шям», «Бригади Султан Мурада», альянс ісламістів «Левантійський фронт», кілька угруповань з Алеппо. Натомість, відмовилися їхати ісламістський рух «Ахрар Аль-Шям», альянс «Армія моджахедів», ісламістське угруповання «Сукур Аль-Шям», ісламістська група «Файлак Аль-Рахман», антиурядовий альянс «Армія Ідлібу», коаліція «Революційний фронт».

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Аль-Ширта на сході Мосула та вибила бойовиків з території історичної гробниці пророка Юніса, яку бойовики підірвали у 2014 році. Нині, іракські війська контролюють майже 90% східного Мосула. Також південна ударна група урядових військ зайняла квартал Ярамджа поблизу мосульського летовища.

– Терористи «Ісламської держави» перекрили ключову трасу між містом Дейр-аз-Зор та аеропортом на сході Сирії. Там вже третій день поспіль тривають бойові дії між сирійською армією і бойовиками сил «ІД». Останні намагаються захопити останній анклав сирійських військ в провінції. У місті, окрім урядових сил, заблоковані 120 тисяч цивільних. Серед них – чимало християн. Сирійська армія намагається відбити території назад. Російська авіація завдала повітряних ударів по позиціях терористів навколо Дейр-аз-Зора. Тривають бої й біля кладовища та лікарні «Аль-Асад» всередині міста.  Понад 120 терористів “Ісламської держави” знищені у боях. Сирійська армія втратила до 40 бійців.

Автор