Або зрадник, або дурень, або два в одному

Тамара Горіха Зерня

«Голос» оприлюднив «Стратегію холодної деокупації» територій ОРДЛО.

Я упереджена. Я не можу читати такі документи з холодною головою. На першій сторінці «Плану» я розгризла кісточку від фініка. І пломбу. «Візьми себе в руки», – сказала редакція. Зберись, слабачка, – читалось між рядками.
Тому ось.

Першим пунктом Плану йде повне довготривале припинення вогню. Ні, не так. Спочатку ОРДЛО перейменовується у ТОТ ДЛО, це важливо. А вже далі йде «дотримання режиму припинення вогню (бойових дій) тривалістю не менше 6 місяців».

З нашого боку припинення вогню забезпечується відведенням українських військ на 2.5 км по всій лінії розмежування. З боку росії, яка у документі хоробро іменується «державою-окупантом», припинення вогню гарантує іспанський сором. Тобто росії має стати соромно і ніяково, і вони відведуть своїх людей і озброєння, у тому числі важке, з ТОТ ДЛО. Відведення відбудеться під тиском міжнародної спільноти завдяки дипломатичним зусиллям української влади. Я ж кажу, іспанський сором.

Отже, на першому етапі утворюється коридор шириною 5 км (по 2.5 км з кожного боку) вздовж лінії розмежування. Жителі, які опинилися у цьому коридорі, можуть не сумувати. Бажаючих Україна евакуює на свою територію (або на те, що від неї залишиться) з виділенням житла за рахунок бюджету.

Після відведення озброєння (ой, другий фінік. Я так без зубів залишуся), що проводиться під наглядом ОБСЄ, на окуповані території заходить Тимчасова міжнародна адміністрація. Йдеться вже не про смугу розмежування, а про всю територію сєпарських «республік». Після чого, за «погодженням стрін», відбувається «роззброєння й розформування усіх незаконних збройних формувань, мілітарних структур, дислокованих на територіях ТОТ ДЛО, виведення з території ТОТ ДЛО військового та цивільного персоналу держави-окупанта».

По ідеї, цей пункт має завдати нищівного удару і морально зруйнувати «країну-агресора». Але ж Славко вам не звір якийсь, щоб доводити людей до харакірі. Тому у Плані неодноразово підкреслюється, що росія збереже свою присутність і у місії ОБСЄ, яка контролюватиме роззброєння, і у Тимчасовій адміністрації. Так прямо і сказано:

«Участь РФ як держави-агресора у формуванні ТМА (що може легітимізувати та легалізувати її міжнародно-правовий вплив на подальший процес деокупації й реінтеграції) має бути максимально обмеженою».

Не забороненою, не виключеною, не гнаною сцяними тряпками, не обмеженою участю у міжнародному трибуналі зі сторони обвинувачення, а просто «обмеженою».

Я не знаю, чи є смисл читати далі (у мене не так багато пломб).
Тому що люди, мінімально знайомі з ситуацією на фронті, скрутили трубочкою цей документ іще на першому пункті, де «припинення вогню».
Тому що єдиний шанс на звільнення окупованих територій – це масштабна воєнна операція за спільною участю українського та міжнародного контингенту. Тому що єдиний можливий варіант участі росії у такій операції – виключно у ролі мішені.
Тому що всі дипломатичні документи росіяни мають підписувати носом, бо руки зв’язані колючим дротом. І свою згоду на умови капітуляції мають висловлювати муканням і жестами, бо рот зайнятий автоматним дулом. І термін дії таких домовленостей – рівно до моменту присутності автоматного дула під язиком.

А кожен, хто цього не розуміє, – або зрадник, або дурень. Ну або два в одному.