Світ 6 січня. Результати дня

]Iliya Kousa

Геноцид у Намібії, виступ військових у Кот д’Івуарі, новий бунт у в’язниці в Бразилії, припинення роботи військових судів у Пакистані, скандал в Південній Кореї, прибуття американських військ в Європу, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Парламент Кенії дозволив підраховувати голоси виборців вручну членами комісій. Опозиція висловила протест, оскільки вважає, що такий спосіб підрахунку голосів є ненадійним.

– У Кот д’Івуарі військовослужбовці захопили місто Буаке – друге за величиною в країні. Вони вимагають виплатити їм зарплати. До міста направили миротворців ООН – щоб запобігти кровопролиттю. Протести солдатів вже перекинулися на міста Даукро, Далоа, Корхого та Одієнне. Президент Алассане Куаттара скликав екстрене засідання голів силових відомств та армії. А міністр оборони закликав військових піти з вулиць та повернутися до своїх казарм.

– Намібія подала позов до суду проти Німеччини, вимагаючи виплатити їй репарації за геноцид, скоєний німцями під час свого колоніального правління у період між 1884 та 1915 роками. Зокрема, представники народностей нама та гетеро вимагають компенсації за масову бійню, яку вчинили німецькі солдати у 1904 році. Тоді, дві народності повстали проти колоніальної влади та спалили кілька їхніх господарств. У відповідь, німецькі війська вирізали 65 тисяч представників народності гереро та 10 тисяч представників нама. За деякими даними, загалом, від рук колонізаторів, загинуло до 100 тисяч намібійців. Також обидві народності вимагають компенсації й за конфіскацію їхніх земель у період з 1885 по 1903 роки. Мова йде про чверть усіх земель обох племен. При цьому, нащадки німецьких господарів й досі володіють частиною цих господарств. Серед інших звинувачень, які містяться в позові – рабство, сприяння масовому зґвалтуванню дівчат та жінок гереро та нама, будівництво концтаборів та проведення експериментів з тілами та кістками вбитих тубільців. Нещодавно, Німеччина визнала факти скоєння своїми військами масових вбивств на території Намібії, однак відмовилася визнавати це геноцидом та виплачувати компенсацію.

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп розкритикував рішення корпорації «Toyota» звести новий завод у Мексиці та виробляти там автомобілі для США. Він заявив, що якщо компанія буде працювати у Мексиці, то сплачуватиме більший тариф на кордоні. Раніше, через таку критику з боку Трампа, відмовилася будувати завод компанія «Ford». Втім, їй довелося виплатити уряду Мексики компенсацію у розмірі 1,6 млрд. доларів.

– Щонайменше 33 людини загинули внаслідок чергового бунту у в’язниці в бразильському місті Буа-Віста в провінції Рурейра. У буцегарні відбулося зіткнення двох ворогуючих банд. Місцева влада спростувала інформацію, що це пов’язано із нещодавнім вбивством 56 людей в іншій в’язниці в місті Манаус у штаті Амазонас. У Бразилії зберігаються великі проблеми з пенітенціарною системою. Бразилія займає 3 місце у світі за кількістю ув’язнених, а її в’язниці – завжди переповнені.

– Легендарний британський телеведучий та кухар Джеймі Олівер оголосив про закриття шести своїх ресторанів у Великій Британії. Основна причина – наслідки виходу Британії з ЄС. Через голосування на референдумі, економічна ситуація на ринку стала гіршою. Через закриття закладів, без роботи залишаться 120 людей. Зараз Олівер володіє 42 ресторанами італійської кухні на території Британії та 16 закладами в Європі. Олівер є активним прихильником євроінтеграції та єдиного ринку праці в Європі. Він неодноразово висловлювався у підтримку праці мігрантів, яка, на його думку, є набагато якіснішою, аніж праця британців.

– П’ятеро людей загинули та дев’ятеро зазнали поранень внаслідок стрілянини в аеропорту Форт-Лордендейл у штаті Флорида у США. Нападника затримала поліція. Ним виявився американський військовий, ветеран війни в Іраку. Його поранили правоохоронці, коли він перезаряджав гвинтівку, з якої розстрілював людей. Мотиви злочинця – поки що невідомі.

– Перша леді США Мішель Обама виступила із останньою промовою в статусі дружини президента. Вона закликала молодих людей й надалі боротися за свої права та заявила, що роки у Вашингтоні були «найщасливішими у її житті».

Азія:

– Японія відкликала свого посла з Південної Кореї після відкриття в Сеулі пам’ятника так званим «жінкам для втіх» – кореянкам, які були насильно перетворені на повій для японських солдатів під час окупації Кореї Японією в часи Другої Світової війни. Пам’ятник був відкритий активістами прямо навпроти японського посольства. Як відомо, офіційний Токіо відмовляється вибачатися за масштабні зґвалтування японськими солдатами корейських жінок під час окупації.

– У Пакистані припиняють роботу спеціальні військові суди. Вони були створені у 2014 році після теракту на школу в Пешаварі. Вони розглядали всі справи, пов’язані з тероризмом. За час своєї роботи, суди винесли 160 смертників вироків. З них до сьогоднішнього дня виконали 12.

Європа:

– До німецького порту Бремерхафен прибули американські танки та гаубиці, які мають посилити американський контингент НАТО в Європі через агресію РФ в Україні. Це найбільша відправка американських військ до Європи з часу завершення «холодної війни». Найближчим часом, військова техніка буде транспортована залізницею до місць постійної дислокації у Польщі та країнах Балтії. До Німеччини також прибудуть 3500 військових 4-ї піхотної дивізії ЗС США з військової бази у Форт-Карсоні в штаті Колорадо. Також в цьому році США, Велика Британія, Німеччина і Канада мають спрямувати чотири багатонаціональні батальйони НАТО по 4 тисячі солдатів в кожному до Естонії, Литви, Латвії, Польщі. Все це – частина програми Північноатлантичного альянсу зі стримування російської агресії в східній Європі.

Близький Схід:

– Росія оголосила про початок скорочення свого військового контингенту в Сирії. Першими зону конфлікту покинуть кораблі з авіаносної групи на чолі з авіаносцем «Адмірал Кузнєцов». Його повернуть до РФ, а звідти відправлять патрулювати північні береги Росії. В заяві Міноборони РФ стверджують – за час свого перебування біля берегів Сирії у жовтні-грудні 2016 року, авіаносець допоміг здійснити 420 бойових вильотів літаків, зокрема під час битви за Алеппо, яка завершилася 21 грудня. Скорочення російського контингенту – один з пунктів російсько-турецької угоди про перемир’я в Сирії.

– Ізраїльська прокуратура вдруге допитала прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху у справі про хабарництво.

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» розбили сили терористів «Ісламської держави» у битві за середньовічну фортецю Аль-Джаабар на півночі провінції Ракка та звільнили її. Замок розташований за 3 км від греблі Ат-Табка. Її захоплення – основне завдання сил СДС під час другої фази їхньої наступальної операції на Ракку – «столицю» терористів «ІД» в Сирії.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» 7 населених пунктів на заході провінції Анбар та підійшла до околиць міста Анах – останнього оплоту бойовиків в провінції. У регіоні другий день триває наступальна операція іракських військ убік сирійського кордону, який вони планують закрити, звільнивши прикордонний перехід Аль-Кайм.

– Антиурядові угруповання в сирійській провінції Дамаск погодилися здати військовим міста Бейт-Сахм, Ялда, Бабіля та Акраба під Дамаском у східній Гуті. Процес евакуації має розпочатися невдовзі.

– Один з лідерів терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» в Сирії Абу Аль-Хасан Тафтаназ загинув внаслідок удару американського БПЛА в провінції Ідліб. Разом із ним був убитий і його 15-річний син. Ісламістські угруповання «Ахрар Аль-Шям» та «Ліва Аль-Хак» опублікували свої заяви, в якій висловили співчуття з приводу загибелі терориста.


На фото: представники народностей гереро та нама у німецькому концентраційному таборі в Намбії, 1903 рік

Автор